Într-un articol publicat marți pe blogul său, Varoufakis a apreciat că textul comunicatului summitului zonei euro, difuzat luni dimineața, seamănă cu „un document cu termenii capitulării Greciei”. Documentul este „conceput ca o declarație ce confirmă că Grecia acceptă să devină vasalul Eurogrupului„, adaugă fostul ministru grec de finanțe, susținând că este pentru prima dată în istoria ei când Uniunea Europeană a luat o decizie care „subminează într-un mod atât de fundamental proiectul integrării europene”. În opinia sa, „prin modul în care au tratat cu Alexis Tsipras și cu guvernul nostru, liderii europeni au dat o lovitură decisivă proiectului european„, potrivit Agerpres.
Varoufakis consideră că acest acord nu are nimic de-a face cu economia și nici cu „o agendă de reforme capabilă să scoată Grecia din mocirlă”. ‘Este pur și simplu o manifestare a unei politici umilitoare‘ și, în plus, o mostră a ‘anulării complete a suveranității naționale‘, apreciază economistul grec, care include în postarea sa și un avertisment: ‘Europenii, inclusiv cei cărora nu le pasă deloc de Grecia, trebuie să fie atenți‘.
Referindu-se la ce ar trebui făcut după semnarea acordului prin care Tsipras a acceptat reforme radicale, Varoufakis estimează că se acordă acum prea multă importanță posibilei reacții a deputaților la votarea acordului în parlament, în opinia sa fiind mai important să se discute în ce măsură economia greacă are vreo șansă de a-și reveni prin aplicarea măsurilor cuprinse în respectiva înțelegere, sau dacă ‘predarea’ Greciei nu va agrava și mai mult o criză fără sfârșit.
Citeşte şi Vor bani, dar nu şi austeritate: Grecii au ieşit în stradă şi cer demisia lui Alexis Tsipras VIDEO