„În dezbaterea despre oportunitatea creșterii pensiilor cel mai adesea se invocă situația bugetului. Rareori se invocă situația reală a pensionarilor.
În România, în luna mai, pensia medie netă de asigurări sociale de stat era de cca 1350 de lei. Tot atunci, salariul minim net, ponderat pentru toate categoriile salariale (studii medii, studii superioare construcții), era de cca 1400 lei. Așadar, pensia medie este mai mică decât salariul cel mai mic din România, salariu care este socotit minimul necesar pentru a asigura, cu chiu cu vai, supraviețuirea unei persoane.
Pensia medie nu împarte, însă, în două părți egale pensionarii din România. Piramida pensiilor are o bază largă și un gât ca de girafă. În fapt, dacă socotim diferitele categorii de pensionari de asigurări sociale de stat, peste două treimi dintre pensionari au o pensie situată sub cea medie. Ceea ce înseamnă că peste 3 milioane de pensionari au o pensie mai mică decât salariul minim pe economie! Pentru aceste persoane care au muncit o viață întreagă, sistemul de pensii de stat nu oferă condițiile necesare pentru un trai de o minimă decență.
Situația este chiar mai gravă dacă luăm în calcul disparitățile care există între județe și grupe de muncă. În județe cu o structură favorabilă din perspectiva ponderii industriei grele, Hunedoara sau Brașov, pensia medie ajunge la 1500 – 1650 lei/lună, în timp ce în județe cu pondere mai mare a industriei ușoare, pensia medie coboară la 1000 lei/lună (Vrancea, Giurgiu) sau chiar sub 1000 lei/lună ( Botoșani).
Toate aceste date artă limpede că legislația ce prevede creșterea pensiilor este oportună și că orice discuție privind această temă trebuie să pornească de la situația precară în care se află pensionarii din România.
P.S. 1. În această evaluare nu am luat în calcul pe cei 270 000 de pensionari din agricultură, a căror pensie este de 563 lei/lună. Ei sunt plătiți tot din bugetul asigurărilor sociale de stat și includerea lor în calculele de mai sus ar înrăutăți și mai mult situația de ansamblu.
P.S. 2. Calculul pensiei medii are în vedere doar pensiile plătite din bugetul asigurărilor sociale de stat, nu și pensiile necontributive (speciale) ce sunt finanțate din bugetul de stat”, a scris Varujan Vosganian pe pagina de Facebook.