„Am înţeles că, privatizându-se, Oltchim a trecut din proprietatea poporului în proprietatea poporului. Ce fel de privatizare o mai fi şi asta, mi-e greu să înţeleg. (…) Cum să privatizezi un combinat ca Oltchim cuiva care nu are nicio expertiză în domeniu şi doar ameninţă cu investitori misterioşi? Şi care susţine că va achita zecile de milioane de euro cu un fel de taxă pe telespectator? Cine poate crede că vreun investitor serios se asociază cu un proprietar care anunţă deja că va da acţiunile salariaţilor?”, scrie Varujan Vosganian.
În opinia sa, „cu siguranţă că salariaţii nu vor înghiţi gluma asta şi vor continua să-şi ceară drepturile salariale”.
„Până la urmă, obligaţiile combinatului vor rămâne tot în sarcina Guvernului, în timp ce Dan Diaconescu va inventa tot felul de motive imaginare pentru a nu plăti banii şi pentru a se juca de-a telenovela până la alegeri. (…) Dacă mergi la alimentara, fiecare cârnat are preţul lui. (…) Oltchim nu este, însă, un cârnat. Nu poţi să-l dai oricui, numai pentru că zice că are bani să-l cumpere. Viitorul proprietar trebuie să aibă şi bani să plătească datoriile, să aibă priceperea să retehnologizeze combinatul, să dispună de o cotă de piaţă ca să poată vinde produsele, să aibă prestigiu pentru a atrage şi alte resurse financiare, prin bursă, de pildă”, susţine Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei.
Cu o ofertă de 203,14 milioane de lei pentru pachetul majoritar de acţiuni la Oltchim Râmnicu Vâlcea, Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru privatizarea combinatului. Miercuri ar trebui ca banii să fie transferaţi în contul Oltchim pentru plata salariilor şi asigurarea capitalului de lucru.
Dan Diaconescu nu ar avea însă banii pe care a spus că îi va plăti pentru preluarea Oltchim, susţin surse citate de România TV.