Se aproprie sărbătorile de iarnă cu pași repezi, așa că gospodinele se gândesc de pe acum ce delicatese să mai prepare astfel ca mesele să fie cât mai îmbelșugate. Fiecare se întrece pe sine la gătit în această perioadă, de aceea fiecare truc este binevenit.
Ei bine, gospodinele știu că pentru a face niște sarmale de nota zece un rol important îl are varză. Ce facem însă atunci când varza este prea acră sau prea sărată? Avem și trucul magic pe care chef Bontea ni-l oferă.
„Pentru 2-3 kg de varză acră (în funcție de câtă varză preferați printre sărmăluțe), ai nevoie de 600 g carne tocată de porc şi de vită (amestec), o jumătate de ceșcuță de orez, 200 g ceapă, ulei pentru prăjit, costiță afumată, 2-3 linguri de bulion, 2-3 frunze de dafin, cimbru, mărar, sare, piper. (…)Dacă varza este prea acră sau prea sărată, se spală frunzele în apă călduță sau se pun la desărat cu o oră înainte. Se curăţă ceapa, se spală şi se toacă mărunt, după care se pune la călit în puțin ulei, la foc mic, până când devine sticloasă. Se adaugă orezul spălat în prealabil. Se lasă la foc mic două minute, amestecând continuu.Punem carnea într-un castron mare, apoi adăugăm ceapa şi orezul călite mai devreme, piper măcinat, cimbru uscat, mărar tocat. Punem la acest amestec şi o ceșcuță de apă rece, care are rolul de a frăgezi carnea. Pentru culoare, unii pun în aceasta compoziție şi o lingură de bulion, eu nu, dar puteți pune dacă doriți. Dacă varza este sărată, aveți grijă câtă sare puneți în amestec”, a explicat chef Sorin Bontea, potrivit ego.ro.
Ingrediente
40 – 50 frunze de vița de vie
500 g carne tocată de porc sau în amestec cu vită
1 ceapă mare sau 2 mai mici (tocate)
50 g orez
1 lingură de ulei
sare, piper
½ legătură mărar verde
½ legăturp pătrunjel verde
puțin cimbru uscat
In plus:
1 ceapă mică tocată
2 linguri de ulei
Sos de smântână
400 ml smântână acrișoară cu min. 20% grăsime sau iaurt grecesc gras (10%)
300 ml lapte rece
sare
1 linguriță cu vârf de făină
½ legătură mărar verde
zeama de lămâie după gust
Modul de prepare este foarte simplu. Se spală bine frunzele de viță. Se presară o linguriță de sare și se adaugă apă clocotită. Mai apoi se acoperă castronul cu un capac sau o farfurie și se lasă cam zece minute. Ulterior pregătim umplutura, un proces la fel de simplu. În primul rând se ia câte o foaie de viță de vie, se așează în palmă si apoi se ia din umplutură o cantitate mică, iar mai apoi se ovalizează și se pune peste frunză. Mai apoi se acoperă unul din capetele de umplutură. De la baza frunzei (locul unde era codița) se rulează frunza de viță cu umplutura la mijloc. Rulăm sărmăluțele în foi de viță, astfel încât orezul să aibă loc să se umfle puțin la fierbere. Foarte important este ca în timpul fierberii, sărmăluțele în foi de viță să fie bine închise și cât mai egale.