Varza roșie conține substanțe numite antocianine, care sunt responsabile de culorile roșu-portocaliu până la albastru-violet găsite în multe fructe și legume. Studiile bazate pe populație au legat un aport mai mare de antocianine și fitochimicale de un risc mai mic de boli cardiovasculare.
Varza murată, brancardierul intestinelor, alimentul MIRACULOS de sezon. Este singurul care conţine această VITAMINĂ, indispensabilă organismului
Totodată, acest aliment minune este bogat în fibre, vitamine și minerale, ceea ce îl face ideal pentru persoanele care vor să slăbească și să aibă un nivel crescut de energie.
Iată care sunt beneficiile consumului de varză roșie
Varza roșie susține imunitatea. Datorită cantității mari de vitamina C, varza roșie are efect antioxidant și imunomodulator, protejând organismul de diverse infecții virale.
Ajută la slăbit. Numărul mic de calorii și cantitatea crescută de fibre sunt motivele pentru care consumul acestei legume sprijină procesul de scădere în greutate, fără a resimți foamea.
Are proprietăți antiîmbătrânire. Varza roșie, datorită antioxidanților din compoziție, poate ajuta la regenerarea celulară, prevenind apariția semnelor de îmbătrânire prematură, cum sunt ridurile, liniile de expresie, petele de culoare închisă și lipsa de elasticitate a pielii.
Este benefică pentru sănătatea oaselor. Această legumă conține vitamina K și calciu, magneziu, mangan, minerale esențiale pentru menținerea densității osoase și prevenirea osteoporozei.
Varza roșie protejează funcțiile creierului. Consumul de varză roșie este asociat cu un risc mai scăzut de dezvoltare a demenței, datorită antioxidanților care pot preveni acumularea de grăsime în exces pe vasele de sânge.
Varza roșie ne poate feri de cancer. Compușii puternici din varza roșie, cum sunt kaempferolul și sulforafanii, ar putea avea și rol preventiv împotriva dezvoltării neoplasmelor. Consumul de legume crucifere, printre care se numără varza, broccoli, guliile, este asociat cu o reducere a cancerului de colon sau de sân cu aproape 18%.
Protector natural al inimii. Varza roșie este bogată în antociani, antioxidanți care pot reduce cu până la 30% riscul de infarct. De asemenea, consumul frecvent de varză poate regla în mod natural valorile tensiunii arteriale.
De asemenea, din acest aliment se poate prepara varza murată, una dintre preferate românilor, atât pentru gustul ei, cât și pentru că aceasta poate fi folosită în diverse rețete. Aceasta este cunoscută nu doar pentru gustul său, cât și pentru beneficiile ei nutrițioanale.
Conform medicului nutritionist, Florin Ioan Bălănică, varza murată din butoi sau borcan revitalizează şi tonifiază organismul. Este singurul aliment în care se găseşte multă vitamină B 12, dar şi minerale. Printre ele se numără magneziul, acidul folic, potasiul, fierul și iodul. Acestea au rolul de catalizator și încetinesc procesul de îmbătrînire.În plus, ele protejează sistemul nervos şi împiedică pierderile de memorie.
O reacție alergică ușoară poate include simptome precum senzația de mâncărime la nivelul limbii sau gurii, strănutatul sau rinoreea. Dacă ai aceste simptome după ce ai consumat varză, discută cu medicul tău.