Experții consideră că acest vas elegant, cu fond galben și rafinate ornamentații și simboluri taoiste și budiste, datează din secolul al XVIII-lea, din epoca dinastiei Qianlong. Potrivit acestora, este extraordinar faptul că măsoară 75 de centimetri, față de numai 40, cât ar fi fost normal pentru un vas Qianlong, scrie Agerpres.
PUBLICITATEO doamnă a dus vasul la Casa de licitații Pandolfini, iar expertul acesteia Thomas Zechini a fost atât de uimit încât a fost foarte aproape de sindromul Stendhal: „Imediat ce l-am văzut, am îngenuncheat. Niciodată nu am simțit o asemenea emoție. Mi s-a părut atât de frumos încât aproape că am plâns”, a afirmat Zechini.
Alt expert, Dario Mottola, de la casa de licitații Cambi, a spus că atunci când l-a văzut a simțit „frisoane”. „Calitatea sa este extraordinară. Probabil l-au furat cândva din palatul imperial de la Beijing’, a apreciat expertul, potrivit căruia vasul ar putea valora ‘chiar și 20 sau 30 de milioane”.
Un alt vas chinezesc Qianlong a stat zeci de ani într-o casă modestă din Londra, amintește ABC. Proprietarii au fost pe punctul de a face infarct când o casă de licitații l-a evaluat la un milion de lire sterline. În final, vasul a fost adjudecat cu peste 50 de milioane de euro, tot de un cumpărător din China.
Citeşte şi O lampă creată din vană de vapor, printre vedetele primei licitaţii de design de obiect românesc