Update: Armata olandeză a dezminţit luni că ‘misteriosul’ submarin căutat de Marina suedeză în Marea Baltică i-ar aparţine. ‘Nu este un submarin olandez, iar noi nu suntem implicaţi în operaţiunile de căutare’ efectuate de armata suedeză, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Ministerului olandez al Apărării, Marnoes Visser, informează Agerpres.
Update: Moscova susţine că vasul misterios este un submarin olandez. ‘Nu este al nostru, este un vas străin’, a declarat presei contraamiralul Anders Grenstad duminică seara, comentând o fotografie de slabă calitate, luată sâmbătă dimineaţa de o ‘sursă’ care furnizase informaţia.
Update: Rusia, într-un comunicat al Ministerului Apărării a dezminţit duminică informaţiile apărute în presa suedeză, potrivit cărora forţele armate suedeze căutau un submarin rusesc avariat în largul Stockholmului.
Anders Grenstad a dezminţit şi el informaţiile publicate în presa suedeză. ‘Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, nu putem ajunge la aceleaşi concluzii cu presa. Nu avem nicio informaţie despre un mesaj de urgenţă sau despre utilizarea vreunei fercvenţe speciale’, a declarat el.
Sâmbătă seara, cotidianul Svenska Dagbladet relatase că serviciile de informaţii suedeze interceptaseră emisii radio într-o zonă cuprinsă între coastele Stockholmului şi enclava rusă Kaliningrad, unde îşi află baza o mare parte a flotei ruse din Marea Baltică, între care şi minisubmarine.
Cotidianul indica, citând surse militare suedeze sub acoperirea anonimatului, că emisiile s-ar fi făcut pe frecvenţe speciale, utilizate de ruşi în situaţiile de urgenţă.
Sursele militare au indicat cotidianului că aceste emisiuni în limba rusă fuseseră interceptate joi seara, cu o zi înainte ca martorul să-şi comunice constatările.
Citeşte şi Mobilizare importantă de forţe militare. Submarin străin, probabil RUSESC, în apropiere de Stockholm
Mai mult, potrivit publicaţiei suedeze Expressen, ar fi vorba de un minisubmarin top secret rusesc de tipul ‘Triton-NN’.
Unele ziare baltice au relatat, la rândul lor, că forţele navale aeriene şi maritime ale ţărilor de la Marea Baltică încearcă să descopere şi să salveze submarinul rusesc, cu excepţia Rusiei, care încearcă să ţină sub tăcere naufragierea.
Servicii de informaţii militare din state NATO ar fi interceptat, de asemenea, semnale S.O.S din partea echipajului submarinului rusesc. Unele din aceste ziare chiar titrează ‘Să fie oare vorba de Kursk 2?’, cu referire la un evenimente tragic din 2000, când un submarin rusesc de clasă Oscar II Kursk s-a scufundat în Marea Barents în urma unei explozii, iar partea rusă a încercat să muşamalizeze incidentul produs în timpul manevrelor, ceea ce a dus la moartea întregului echipaj de 118 oameni.