VASILE ALECSANDRI, poetul care a dat românilor Mioriţa

VASILE ALECSANDRI este celebrat pe 21 iulie de Google, la 193 de ani de la naştere. Balada Mioriţa a fost publicată pentru prima dată de către Vasile Alecsandri, în secțiunea Cântece poporale românești din gazeta "Bucovina" din Cernăuți (an III, nr. 11, sâmbătă, 18 februarie 1850) cu titlul "Mieoara".
Alina Costache
21 iul. 2014, 08:56
VASILE ALECSANDRI, poetul care a dat românilor Mioriţa

VASILE ALECSANDRI, poetul celebrat pe 21 iulie de Google la 193 de ani de la naştere, este cel care a publicat pentru prima dată balada Mioriţa, devenit ulterior un simbol al românilor.

Descoperirea baladei / Alecu Russo (1846). Brand-ul Miorita a ramas pentru totdeauna asociat cu versiunea-balada, gratie lui Alecu Russo (1819 – 1859) si Vasile Alecsandri (1818-1890). Dupa toate probabilitatile, balada a fost descoperita de Alecu Russo in Muntii Sovejei in perioada februarie – aprilie 1846. Cert este faptul ca A. Russo culegea poezii populare, balade si doine inca din 1839, prilej pentru Gheorghe Asachi sa-l considere unul dintre primii culegatori români de folclor. Preocuparile lui Russo au vizat si o clasificare a poeziilor populare (cântece batrânesti, de frunza, doine si hore), pe care amicul sau, Alecsandri, o va prelua fara prea mari rezerve.

Cu toate acestea – si-n ciuda unor documente si marturii ale vremii – planeaza o suspiciune asupra acelui caruia trebuie sa-i revina de drept gloria dintâi. Suspiciunea este alimentata de informatiile contradictorii furnizate chiar de catre Vasile Alecsandri, de al­t­fel singura sursa care ni-l da drept descoperitor al Mioritei pe Alecu Russo. Intr-o scri­soare catre A. Hurmuzachi, Alecsandri marturiseste ca „aceasta balada mi-a fost adusa din Muntii Sovejii de D. A.Russo, care o descoperise…”. Se pare ca, dupa stingerea din viata a lui A. Russo (1859), dar si a altor apropiati aflati in cunostinta de cauza, Alec­san­dri ar fi tinut sa-si revendice si aceasta onoare (vezi nota la balada „Dolca” din volumul „Poesii populare ale românilor” (1866), unde il indica drept informator al ba­la­delor Dolca si Miorita pe un „anume Udrea”, un baci de la o stâna de pe Ceahlau). Su­biectul a fost tratat pe larg in mai multe studii.

Prima publicare a baladei / Vasile Alecsandri (1850). Se pare ca Alecsandri a intrat destul de târziu in posesia textului baladei si din pri­cina Revolutiei din Tarile Române, ce izbucneste in primavara anului 1848 si in care n-au pregetat sa se implice toti intelectualii vremii. Un eveniment important care a marcat „preistoria” Mioritei este publicarea tex­tului, de catre Vasile Alecsandri, in sectiunea „Cântece poporale românesti” din gazeta „Bucovina” din Cernauti (an. III, nr. 11, sâmbata, 18 februarie 1850), cu titlul „Mie­oa­ra”. La o distanta de 132 de ani, Nichita Stanescu scria: „Din strafundurile me­moriei ri­tualurilor dacice, balada Miorita, pastrata pe limbile cântaretilor populari ca un gust de duminica, gust de cer albastru, devenit hrana, a fost definitiv fixata in patria li­te­re­lor de Vasile Alecsandri…”. Constient de valoarea inestimabila a baladei, „bardul de la Mircesti” nu se va lasa descurajat de lipsa ecourilor si o va republica sase luni mai târziu, pe 28 august 1850, de data aceasta in capitala Moldovei, la Iasi, in bisaptamânalul „Zimbrul”. Cât despre faptul ca Alecsandri a publicat un text „ameliorat” fata de originalul cules de Russo, vom dis­cuta intr-un alt capitol.

GOOGLE îl sărbătoreşte, luni, pe Vasile Alecsandri printr-un logo special, care marchează împlinirea a 193 de ani de la naşterea acestei personalităţi a culturii române.

GOOGLE şi-a modificat logoul de pe pagina de start a google.ro pentru a-l aniversa pe Vasile Alecsandri, poet, om politic, membru fondator al Academiei Române, personalitate marcantă a Moldovei şi apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.

Creaţia logoului dedicat lui Vasile Alecsandri este semnată de artistul Roman Tolici.

În logoul dedicat lui Vasile Alecsandri, imaginea acestuia apare suprapusă peste literele cuvântului „GOOGLE”.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Motorul de căutare GOOGLE alege rar să omagieze o personalitate din România, modificându-şi logoul în acest sens. În galeria logourilor dedicate României în ultimii ani s-au numărat Constantin Brâncuşi, George Enescu, I.L. Caragiale, Sergiu Celibidache, Emil Racoviţă, Maria Tănase, Mărţişorul şi Ziua Naţională a României.

Primul doodle – o reprezentare ocazională a logoului Google afişată pe prima pagină a motorului de căutare – a apărut în 1998, când fondatorii Google Larry Page şi Sergey Brin au participat la festivalul Burning Man din deşertul Nevada şi au pus emblema festivalului în spatele logoului Google pentru a anunţa utilizatorii că vor fi plecaţi în acea perioadă. De atunci au fost create peste 1.000 de doodle-uri pentru paginile de start ale Google din întreaga lume.

Vasile Alecsandri (21 iulie 1821 – 22 august 1890) a fost un prolific poet, dramaturg, folclorist, politician şi diplomat român, membru fondator al Academiei Române. În 1854 apărea, sub conducerea sa, revista România literară, iar în 1881 primea Premiul Academiei pentru Literatură. A jucat un rol esenţial nu doar pe scena politică, ci şi pe cea culturală, fiind, printre multe altele, membru onorific al societăţii Junimea. Este autorul celebrului ciclu de comedii al „Chiriţelor” („Chiriţa în provinţie”, „Chiriţa în voiagiu”, „Chiriţa în balon”) şi al mai multor volume de poezii, printre care cunoscutele „Pasteluri”. A scris, de asemenea, proză, articole în periodicele vremii şi drame, conform site-ului editurii Art.

 

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care vor avea 2 săptămâni de poveste. Le iese norocul în cale, veștile sunt foarte bune
Capital.ro
Certificat obligatoriu de la 1 decembrie. Anunț pentru românii cu mașini second-hand
Playtech.ro
Cine pe cine a sunat: Ciolacu a vorbit la telefon cu Trump și...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
„Corecția” barbară pe care un bărbat i-a aplicat-o soției: I-a tăiat părul cu toporul, a ras-o în cap şi a bătut-o crunt
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Locul din România lăsat cu blestem. Cine îl vizitează are parte de minuni şi tămăduire
Ego.ro
Scandal monstru între femei, după moartea lui Prigoană! ”Sunteți macabră! O semidoctă!”
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Cutremur astăzi în România! Ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Rafael Nadal, înfrânt în Cupa Davis: Posibil ultim meci de simplu al carierei
MediaFlux
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Google a desemnat cele mai bune jocuri și aplicații din 2024, pe Android