“Sunt trei explicații. Este un lucru absolut normal pentru că atunci când crești numărul de teste va crește și numărul celor depistați, dacă ne uităm la proporții, proporția este mult mai mică a celor depistați acum, decât cei depistați în aprilie când a fost vârful. A două explicație este că s-au testat în locurile periculoase spitale, cămine de copii, bătrâni. Este la fel cum ai aruncă o undița într-un rău sau într-un lac sau te-ai duce să pescuiești într-un bazin de crescătorie unde stă peștele unul lângă altul. Și a treia explicație este legată de fiabilitatea testelor. Testarea PCR este o metodă de genetică moleculară pentru asta, trebuie să ai laboratoare acreditate și în același timp personal atestat. Nu este așa simplu că pui un aparat și poți să mergi”, explică medicul Astărăstoae.
Vasile Astărăstoae este de părere că legea carantinarii și izolării în forma în care a ajuns în Parlament încalcă Drepturile Omului.
“Ce a intrat în Comisia Juridică, cu votul de la Camera Deputaților, aproape în unanimitate este o aberație medicală și una juridică și o încălcare foarte clară a Drepturilor Omului, pentru că, va dau numai un exemplu. Se deschide carantină numai pe baza unor dovezi științifice oficiale, dovezile sunt ori științifice și nu sunt oficiale sau neoficiale. Nu mai spun cu problema că asimpotmaticul trebuie să stea două zile în spital. De ce? Asimptomaticul este fostul purtător sănătos cum l-a învățat toată lumea și numai la actuală pandemie a fost inventat termenul de asimptomatic este o persoană care nu are de ce să stea în spital, el trebuie să stea izolat, să nu transmită boala, este cu totul altceva“, adaugă profesorul ieșean.
Fostul președinte al Colegiului Medicilor găseşte nejustificată spitalizarea asimptomaticilor, în condiţiile în care aceştia sunt mult mai puţin periculoşi în privinţa răspândirii virusului decât simptomaticii.
“Să fie foarte clar, spitalul nu este lagăr de concentrare și medicii nu sunt paznici. Trebuie să fie izolați deși datele care sunt până în prezent, arată că un asimptomatic este de cinci ori mai puțin periculos decât cel care are chiar simptome ușoare, pentru că un asimptomatic nu tușește, nu scuipă, nu respiră greu și atunci el trebuie într-adevăr să se autoizoleze. Deci asimptomaticii nu au ce caută în spitale”, mai spune Vasile Astărăstoae.