Vasile Bănescu, critici dure la adresa unor candidați la alegerile europarlamentare și locale: „Aceasta este maimuțărirea Ortodoxiei curate prin ortodoxism incult și agresiv antieuropean”

Vasile Bănescu, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române, a vorbit despre principalele probleme remarcate de el în ceea ce privește candidații și doctrina expusă de aceștia pentru a câștiga voturi.
Filip Stan
09 iun. 2024, 14:39
Vasile Bănescu, critici dure la adresa unor candidați la alegerile europarlamentare și locale: „Aceasta este maimuțărirea Ortodoxiei curate prin ortodoxism incult și agresiv antieuropean”
Vasile Bănescu, critici dure la adresa unor candidați la alegerile europarlamentare și locale: „Aceasta este maimuțărirea Ortodoxiei curate prin ortodoxism incult și agresiv antieuropean”

Vasile Bănescu a lansat o critică dură la adresa anumitor candidați, care se luptă azi pentru un „loc călduț” în scaunele de europarlamentari sau de edili locali. Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat că există anumite persoane care se folosesc de o ortodoxie falsă, „maimuțărind” adevărata credință.

Citește și: Alegeri 2024. Aproape 4 milioane de alegători au ieșit la vot până la ora 14, adică peste 21%. Harta județelor cu cea mai mare prezență la vot

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a comentat duminică profilul naționalist și antieuropean al unor candidați la alegerile locale și europarlamentare. Potrivit acestuia, ”e greu să asiști tăcut la maimuțărirea patriotismului demn prin naționalism obscen și a Ortodoxiei curate prin ortodoxism cu accese de bruxism, deformant spiritual, incult și agresiv antieuropean”.

„Nimic nu e mai străin creștinismului real decât manipularea credinței și a simbolurilor sale în cheie naționalistă, politică”, mai spune Vasile Bănescu în postarea sa cu titlul ”Naționalismul mitoman vs patriotismul fidel realității”.

Vasile Bănescu susține faptul că România „are nevoie urgentă, ca de o terapie intensivă, de educație reală și de pace socială fondată pe dreptate”.

„E necesar să înțelegem, azi, că, spre deosebire de firescul și necesarul patriotism, naționalismul guraliv și mitoman e o formă gravă de delir antinațional.

Miezul patriotismului este autentică, deci discreta dragoste de patrie și de tot ce o compune (pământ natal, oameni, strămoși, limbă, istorie, tradiție, cultură, credință, sfinți, eroi și tot ce e frumos la noi).

Miezul dur al naționalismului este nația, etnia sacralizată, idolatrizată, ipocrit răsfățată, electoral adulată, tratată ca diformă entitate „folclorică”, ca indefinită ființă socială care trebuie hrănită cu povești nemuritoare rupte dintr-o vulgată a istoriei distorsionate, menită să-i exacerbeze un sentiment măgulitor de falsă excelență, o imagine de sine nerealistă, o stare vindicativă de victimă a unui mereu nefavorabil context minat de invidia și ura străinilor, ceea ce explică anticreștina xenofobie.

E greu să asiști tăcut la maimuțărirea patriotismului demn prin naționalism obscen și a Ortodoxiei curate prin ortodoxism cu accese de bruxism, deformant spiritual, incult și agresiv antieuropean.

Naționalismul, azi, nu este sinonimul, ci antonimul patriotismului, asasinul lăudăros al acestuia.

Patriotismul nu poate fi niciodată antinațional, în timp ce naționalismul este naturalmente nepatriotic.

Butaforia naționalismului împăiat și ridicol îmbrăcat în veștmintele unor domnitori care, dacă ar învia, l-ar detesta, este o gravă inadecvare la realitatea electoral manipulată.

România are deja demult o națiune închegată care are nevoie urgentă, ca de o terapie intensivă, de Educație reală și de pace socială fondată pe dreptate și plus de spiritualitate. Nu de populism antieuropean, nu de junghiul și de tusea aflării în treabă ca profesie națională.

Există așadar o uriașă diferență între naționalismul deșănțat, obtuz, agramat, care își face selfie-uri compulsiv și patriotismul cultivat, înțelept, capabil să discearnă cu claritate între nuanțele binelui și ale răului, între realitate și utopie, între politică onestă și utopie funestă.

Nimic nu e mai străin creștinismului real decât manipularea credinței și a simbolurilor sale în cheie naționalistă, politică, orice culoare ar avea aceasta și oricât de seducător ar suna vocea perfidă a sirenelor ei, care nu sunt niciodată ale unei adevărate salvări.

Confundarea naționalismului găunos cu patriotismul luminat și echilibrat de credința în valorile fidelității religioase, culturale și spirituale ale propriului popor, duce la confiscarea populistă a nobilelor teme creștin-conservatoare rupte xenofob & filetist de contextul spiritual al Europei. Compromițându-le.

Biserica propovăduiește îmbunătățirea omului prin „urmarea lui Hristos” – care nu a fost naționalist – și clarificarea sa morală prin asimilarea mesajului curat al Evangheliei, nu smintirea și „rinocerizarea” omului prin pervertire ideologică. Creștinismul e realism vindecător de iluzii și confuzii”.

Citește și: ALEGERI 2024. INCIDENTE LA VOT. Alegător de 45 de ani, moarte subită în secția de vot. Un polițist a fost mușcat de o femeie la alegeri. Un membru al partidului Dianei Șoșoacă, prins când împărțea bani alegătorilor

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Cum i-a numit UEFA pe „tricolori”, după gestul incredibil de la Munchen! Naționala României, mesaj de despărțire la plecarea din Germania
Capital.ro
Marea actriță a României s-a stins. Doamna noastră a tras cortina
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Sorin Grindeanu, anunțul momentului pentru milioane de șoferi! Se închide un drum important
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Schimbări de ultimă oră anunțate de ANM. Fenomene ostile în România
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Cutremur în politică: europarlamentarul, prins în ”fapt” pe Tinder?! Iubita l-a PĂRĂSIT!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci persoane! Tahograful vehiculului care a produs tragedia a fost manipulat
Capital.ro
Teo Trandafir îl face praf pe Florin Salam: Regele României a murit!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Peste 12 piloți ucraineni se antrenează pe F-16 în Danemarca și SUA
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?