Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, afirmă că Biserica respinge categoric ideea alocării de parohii în baza unor cotizaţii. ”Nu poţi să vinzi sfânta împărtăşanie şi, in extenso, nu poţi să vinzi o parohie. Cumpărarea şi de influenţă şi oferirea de bani pentru a fi numit preot într-o parohie, bani oferiţi, fireşte, undeva mai sus, acest lucru este foarte grav”, subliniază Bănescu.
”Asta se numeşte, în termeni teologici, simonie: tentativa de a cumpăra sau de a vine ceva sfânt. Este ceva care pur şi simplu scandalizează prin natura sa, pentru că lucrurile sfinte nu pot fi nici cumpărate, nici vândute. Nu poţi să vinzi sfânta împărtăşanie şi, in extenso, nu poţi să vinzi o parohie. Cumpărarea şi de influenţă şi oferirea de bani pentru a fi numit preot într-o parohie, bani oferiţi, fireşte, undeva mai sus, acest lucru este foarte grav. Dar poziţia Bisericii, legislaţia Bisericii, statutul Bisericii sunt foarte clare: aceste lucruri se sancţionează drastic, simonia este un păcat, de fapt. Dincolo de aspectul moral este însă şi o culpă foarte gravă din punct de vedere administrativ pentru că, vă daţi seama, cumpărarea de parohii antrenează degradarea corpului eclezial şi corpului comunitar, ca să spun aşa. E foarte grav!”, a afirmat Vasile Bănescu, joi seară, la Euronews România.
Vasile Bănescu a spus că astfel de măsuri reprezintă ”o adecvare la o realitate nefericită”, subliniind că Biserica ”trebuie să se apere” dacă apar astfel de cazuri, inclusiv uneori de ”oameni de interior”.
”Repet ce am mai spus de multe ori şi a devenit un truism, dar cel mai mare adversar al Bisericii nu este în exterior. Demonul lucrează şi în interiorul Bisericii, ispitindu-i pe unii şi nevrednicia, ratarea vocaţiei unora şi nevrednicia pe care o atrage ratarea vocaţiei este cel mai mare adversar al Bisericii. Şi Biserica, prin capul ei perfect lucid şi foarte realist, şi mă refer la părintele patriarh, reacţionează”, a susţinut Bănescu.