UPDATE 18.45 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului Vasile Blaga a fost realizată în mod ilegal. „Cred şi sper că nu pentru mult timp, pentru că această înlocuire nu s-a făcut într-un mod legal, s-au încălcat absolut toate procedurile, las la o parte procedurile reglamentare, dar în primul rând procedurile constituţionale, aşa încât evident avem colegii noştri la Senat care vor contesta această hotărâre şi sperăm ca să existe o decizie a Curţii Constituţionale cât mai repede, care să aşeze lucrurile în graniţele lor constituţionale”, a spus Anastase.
UPDATE 18.03 Crin Antonescu a fost ales preşedinte al Senatului, cu 73 de voturi „pentru”. Un vot a fost anulat. Urmează o şedinţă a Biroului Permanent al Senatului.
CITEŞTE ŞI Blaga a contestat la CCR revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului
UPDATE 18.02 Procedura de vot a noului preşedinte al Senatului s-a încheiat.
UPDATE 17. 49 USL îl propune pe Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte al Senatului. UDMR nu a făcut nici o propunere. A început votarea noului preşedinte al Senatului. Votul este secret, cu buletine de vot.
UPDATE 17.45 Se formează comisia pentru numărarea voturilor în vederea alegerii unui nou preşedinte al Senatului.
UPDATE 17.43: Senatul a decis revocarea lui Vasile Blaga cu 70 de voturi „pentru” şi o abţinere. UDMR şi UNPR au votat pentru revocarea lui Blaga.
UPDATE 17.36: Pereş primeşte 5 minute să-şi expună punctul de vedere. „Vă mulţumesc pentru ultimele cinci minute de democraţie”. După expirarea minutelor, Chelaru îi cere să se încheie. Pereş îl acuză că aplică „pumnul în gură”.
UPDATE 17.35 Gyorgy Frunda: „Este trist. Nu-mi amintesc ca vreodată unui senator să-i fi fost tăiat microfonul. (…) Supuneţi la vot un timp rezonabil în care dl. Pereş să îşi spună punctul de vedere şi apoi să trecem la vot”.
UPDATE 17.30 Democrat-liberalul Alexandru Pereş, singurul senator PDL prezent la lucrări, ia cuvântul de la tribună şi acuză ilegalitatea şedinţei pentru revocarea lui Blaga. Pereş i-a spus lui Chelaru că este „un preşedinte ilegal” şi a făcut o analogie între ceea ce se întâmplă acum în Senat şi executarea mareşalului Ion Antonescu. „Crin Antonescu, sub regimul Ponta şi USL, cere executarea instuţiilor democratice ale României”. Chelaru i-a tăiat microfonul.
UPDATE 17.26: Senatorul PSD Toni Greblă prezintă propunerea de revocare a lui Blaga. „Este necesară revocarea lui Vasile Blaga”, din cauza lipsei de imparţialitate.
UPDATE 17.25 Senatorii au aprobat ordinea de zi: 69 voturi „pentru” şi unul „împotrivă”.
UPDATE 17.20 Începe şedinţa în care se discută revocarea lui Vasile Blaga. Şedinţa este condusă de vicepreşedintele social-democrat Ion Chelaru. Potrivit acestuia, sunt prezenţi 71 de senatori, iar cvorumul legal este îndeplinit. Blaga nu poate conduce şedinţa din cauza solicitării de revocare aflată pe ordinea de zi. Senatorii PDL nu sunt prezenţi, cu excepţia lui Alexandru Pereş.
UPDATE 17.00 Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, şi alţi senatori democrat-liberali s-au reunit, la ora transmiterii acestei ştiri, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, transmite Mediafax. Printre democrat-liberalii care au sosit împreună cu Blaga la biroul Robertei Anastase se află Alexandru Pereş şi Traian Igaş. În câteva minute, ar urma să înceapă şedinţa în care se va supune la vot revocarea lui Vasile Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului. Blaga a încercat să evite această sesiune şi nu o recunoaşte, spunând că nu este legală, şi, prin urmare, nu va participa la sesiunea extraordinară. Senatorii USL vor supune la vot revocarea lui Blaga, după ce l-au nominalizat deja pe Crin Antonescu pentru preşedinţia Senatului.
UPDATE 16.55 Prima şedinţă de sesiune extraordinară de la Senat a fost suspendată. De la ora 17.00, este programată şedinţa în care se discută revocarea lui Vasile Blaga.
UPDATE 16.50. Senatorii sunt întruniţi, la această oră, într-o primă şedinţă extraodinară, care a fost convocată la ora 16.00, pentru dezbaterea unor restanţe legislative. USL-iştii au cerut însă supendarea şedinţei, pe motiv că, la ora 17.00, potrivit Monitorului Oficial, începe o a doua şedinţă extraordinară a Senatului. În cadrul acesteia, se va discuta revocarea lui Vasile Blaga.
Biroul Permanent al Senatului a decis convocarea unei sesiuni extraordinare a acestei camere la ora 17.00, pentru revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, şi alegerea unei noi persoane.
Biroul Permanent s-a întrunit în absenţa preşedintelui Senatului, Vasile Blaga. Au fost prezenţi la şedinţă 7 din cei 11 membri ai Biroului şi, potrivit lui Ioan Chelaru (PSD), aceştia au votat în unanimitate convocarea sesiunii extraordinare. Au fost prezenţi doar reprezentanţi ai USL şi liderul de grup de la UDMR.
Chelaru a mai spus că decizia de convocare a sesiunii extraordinare a Senatului a fost deja trimisă la Monitorul Oficial, pentru publicare. Totodată, vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a susţinut că solicitarea de revocare a lui Blaga nu a intrat şi nu va intra în atenţia Comisiei juridice.
În schimb, preşedintele Vasile Blaga a afirmat că întrunirea nu a avut temei regulamentar. „Numai eu puteam convoca Biroului Permanent, nu ei„, a spus preşedintele Senatului.
Vasile Blaga a mai susţinut că demersul USL este o lovitură de stat şi că o astfel de decizie va fi atacată la Curtea Constituţională. El le-a cerut parlamentarilor PDL să fie prezenţi la şedinţele de plen pe aceste teme şi să voteze împotrivă susţinându-şi punctele de vedere.
„Se repetă acelaşi clişeu zi de zi – confiscarea instituţiilor statului. Practic este vorba de o lovitură de stat„, a afirmat Blaga.
Reprezentanţii PSD şi PNL susţin în cererea de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, că acesta nu ar fi dovedit imparţialitatea la care era obligat, având o acţiune discreţionară, dar şi faptul că acesta nu mai beneficiază de sprijinul majorităţii senatorilor.USL invocă în adresa prin care cere revocarea lui Blaga deciziile Curţii Constituţionale din 1992 până în prezent prin care s-a „statuat că preşedintele Senatului, în exercitarea funcţiei, trebuie să fie neutru din punct de vedere politic, întrucât acesta nu poate reprezenta poziţia politică şi interesele unui partid politic, ci reprezintă Senatul în integralitatea sa”.
„De asemenea, prin aceeaşi jurisprudenţă, Curtea Constituţională consideră că statutul preşedintelui Senatului, distinct de statutul celorlalţi membri ai Biroului Permanent, implică un plus de exigenţă în ceea ce priveşte actele care privesc acest statut, iar posibilitatea unui partid politic de a dispune în mod exclusiv, şi în orice condiţii, cu privire la această instituţie, pe tot parcursul mandatului unei Camere a Parlamentului nu este compatibilă cu această exigenţă”, mai susţin reprezentanţii USL în document.
„Faţă de aceste considerente, majoritatea senatorilor opinează că, datorită contextului actual, preşedintele Senatului, domnul senator Vasile Blaga, a abdicat de la acest rol constituţional, utilizând instituţia preşedintelui Senatului în scopul realizării exclusive a obiectivelor impuse de partidul politic din care face parte”, se mai precizează în document.
„Lipsa susţinerii de către o majoritate în Senat a determinat o acţiune discreţionară din partea acestuia. În acest context, considerăm că încetarea exercitării funcţiei de preşedinte al Senatului de către domnul senator Vasile Blaga este o consecinţă juridică a unor negocieri politice, compuneri şi recompuneri de forţe politice”, se mai arată în solicirarea de revocare din funcţie depusă de USL.