Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, că nu mai vrea să discute despre schimbarea ministrului Energiei, Virgil Popescu (PNL), pentru că nu vrea să se comporte precum președintele Klaus Iohannis, deşi mai aproape de a părăsit Guvernul Ciucă este Vasile Dîncu.
Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la podcastul EVZ, că ministrul Apărării, Vasile Dîncu (PSD), a greșit atunci când a spus că negocierea reprezintă singura şansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina și că președintele Klaus Iohannis a fost îndreptățit să-l admonesteze pe ministrul PSD. „Cand esti ministru ala Apararii intr-o tara cu cea mai lunga frontiera cu o tara aflata intr-un conflict armat, parerea mea este ca nu mai ai crezuri, ai o politica a statului roman si te exprimi in cunostinta de cauza pe politica pe care o are statul roman. Presedintele e comandatul suprem al armatei, nu? Asa scrie la Constitutie. Deci e indreptatit sa aiba aceasta iesire, nu am nimic impotriva. Sa ai pareri personale si crezuri eu cred ca e depasit momentul si nu e cazul sa avem pareri personale si crezuri ca ministru al Apararii intr-o perioada de conflict la granitele Romaniei”, a declarat Ciolacu despre colegul său din Guvern.
Întrebat dacă în opinia sa Vasile Dîncu a greșit, liderul PSD a răspuns: „Daca doriti o parere personala, colegiala, categoric da”
„Ati vazut ca a existat si o iesire din partea presedintelui Zelenki, inseamna ca parerea ta conteaza’, a continuat el. Chestionat despre o remaniere a lui Dîncu, Ciolacu a spus că „daca premierul va cere acest lucru, vom avea discutia in coalitie” dar a adăugat că declaratia recenta a lui Dincu nu e suficienta pentru a justifica o schimbare a sa din functie.
„Ce vreti sa construim? Vrem sa construim totusi un climat de normalitate sau vreti sa continuam ce am construit in 30 de ani? Fiecare sef de institutie are atributii constitutionale, eu vreau sa ne respectam fiecare atributiile. De ce l-am criticat eu cel mai mult pe Klaus Iohannis? Pentru ce a facut Presedintele cand s-a implicat politic, cand s-a implicat intr-un partid, când a atacat alte partide. Nu am suportat si nu o sa suport astfel de lucruri. In acest moment premierul are anumite atributii, el face remanieri, el face evaluarile, el vine cu propunerea de a schimba un ministru.
Eu am atributiile mele la Parlament. Va repet, nu-mi cereti sa fiu Klaus Iohannis ca nu o sa fiu. Eu nu pot sa functionez precum Klaus Iohannis, eu nu pot sa-mi depasesc atributiile mele constitutionale, eu imi vad de atributiile mele. Nu ma bag in atributiile premierului, daca vrem sa construm ceva normal. Nu tin partea lui Virgil Popescu si Vasile Dincu, nu tin partea nimanui, am pareri pe care le exprim in coalitie dar nu ma bag peste decizia constitutionala a nimanui”, a declarat Marcel Ciolacu.
„S-a dus perioada cu tătuc. Nu mai e cu tatuc la PSD. Eu sunt mandru de acest lucru si ma bucur ca cat mai multi colegi s-au implicat in decizii si in conducerea partidului. Dupa cum vedeti, s-a terminat si cu executiile si cu…care devine concurent sa-l atacam prin presa sau sa-l excludem”, a explicat Ciolacu.
În PSD s-a vorbit de „tătuc” în special când Ion Iliescu a condus partidul și a fost președinte al statului. Ciolacu a precizat în acest context că ar vrea să se dea un nou vot în partid pentru persoana care să preia funcția de premier, că ar putea să fie și alți colegi care doresc să conducă Guvernul. PSD l-a desemnat deja pe Marcel Ciolacu drept candidat de premier.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, întrebat cum vede declaraţiile lui Vasile Dîncu potrivit cărora singura şansă a păcii ar fi o negociere cu Rusia, că numai Ucraina poate decide ce, cum şi când negociază. „Această poziţie este poziţia noastră oficială, e poziţia oficială a UE şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziţii”, a afirmat şeful statului.
Vasile Dîncu, invitat în plenul de luni al Camerei Deputaţilor să dea explicații privind „gafele” făcute prin care, susţine USR, amplifică propaganda rusească
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, solicitarea grupului parlamentar al USR prin care este invitat ministrul Apărării Vasile Dîncu, în plenul de lunea viitoare. „În conformitate cu prevederile art. 208, alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, grupul parlamentar USR solicită participarea domnului Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale, în vederea susţinerii dezbaterii politice organizate la Ora Guvernului din data de 17 octombrie 2022, cu tema: «Prin gafe repetate şi amplificarea propagandei ruseşti, ministrul Apărării creează prejudicii României în relaţia cu partenerii UE şi NATO»”, arată documentul aprobat de către conducerea Camerei.
Ministrul Vasile Dîncu a afirmat că negocierile reprezintă singura şansă pentru încheierea războiului din Ucraina.
„Războiul va mai continua şi singura şansă pe care ar putea să o aibă Ucraina şi mai ales sfârşitul războiului, singura şansă a păcii poate să fie negocierea, negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă, în care, aşa cum au lansat în acest moment ucrainenii, un document politic pentru toate ţările europene şi pentru NATO, un document care încearcă să dea garanţii de securitate pentru Ucraina pentru viitor. Este vorba până la modul negociere internaţională. Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia sigură. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, pentru că clasa politică din Ucraina, în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume, ar fi o sinucidere curată în politică să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă, de teritorii, ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Vasile Dîncu, sâmbătă la Prima TV.
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a făcut un apel la cei care sunt supuşi manipulărilor Federaţiei Ruse privind presupunele negocieri cu Ucraina. „Astăzi vreau să adresez acest apel al meu celor din lume care sunt supuşi manipulărilor ruseşti cu privire la presupuse negocieri, despre presupunerile că numai negocierile pot pune capăt acestui crud război terorist rusesc. Doreşte statul terorist pace? Evident că nu. O dovedeşte în fiecare zi şi în fiecare noapte. Teroarea constantă împotriva populaţiei civile este respingerea evidentă de către Rusia a negocierilor reale”.