„Trebuie să fii atent în opoziție, care sunt situațiile care au potențial de a te sprijini să mergi mai departe, să iei puterea sau să faci alte lucruri. Deci noi, suntem într-o situația bună, în sensul acesta, pentru că dacă ne uităm din punct de vedere electoral, imaginea partidelor de la putere se deteriorează continuu, pierd foarte mult prin această centrare excesivă pe interesele lor, lăsând interesul public deoparte”, a declarat Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, pentru Digi 24.
Vasile Dîncu îşi îndeamnă colegii din PSD să fie precauţi după scandalul din coaliţia de guvernare, respectiv depunerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîţu.
„Pe de altă parte și noi trebuie să fim inteligenți în această situație, și sper să reușim să fim inteligenți în această situație, să nu ne folosească cei de la putere ca pe un ciocan cu care își dau în cap unii altora. Pentru că acesta este cel mai mare pericol în acest moment”, avertizează Vasile Dîncu.
Nu trebuie uitat însă că preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat în iunie într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că nu exclude o guvernare PSD – PNL până în 2024. Dîncu spune atunci că actuala Coaliție de guvernare va rezista, cu mari probleme, până în 2023.
„Nu exclud o guvernare cu PNL până în 2024, dar nu în condiţiile de acum, să fim tractaţi de locomotiva Cîţu sau de un alt premier liberal”, a afirmat Dîncu în interviu.
Întrebat în legătură cu condiţia ca PSD să primească postul de premier, liderul social democrat a replicat: „Cred că PSD nu va accepta să fie a doua sau a patra roată de la căruţă în această situaţie. Am văzut că există o mitologie după care PSD va înlocui USR în guvern. Acest lucru nu se va întâmpla cu siguranţă. Avem şi motive strategice.”
În ceea ce priveşte opţiunea pentru un guvern de uniune naţională, preşedintele Consiliului Naţional al PSD a afirmat că nu crede că PSD va susţine un astfel de guvern în alte condiţii decât acelea în care ”se reface cu totul aritmetica electorală, în sensul că cei care au câştigat alegerile primesc dreptul de a-şi aduce un prim-ministru şi de a face ei o majoritate”.
El a exclus şi varianta unui premier tehnocrat, care să conducă un guvern PSD – PNL, despre care a afirmat că nu e ”uşor de acceptat”, argumentând că nu crede că ar putea să funcţioneze un asemenea guvern.
Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.
„Fiţi de partea românilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor şi a „băieţilor deştepţi”! Votaţi pentru demiterea guvernului Cîţu!”, este îndemnul adresat în textul moţiunii parlamentarilor.
„În măsura în care moţiunea nu va trece, Cabinetul Cîţu merge mai departe, iar noi mergem în opoziţie”, a afirmat Dan Barna.