„În aceste 5 luni de când am preluat guvernarea, într-un an politic care a întârziat dezvoltarea proiectelor europene, încercăm să ne centrăm, să acceptăm şi calitatea absorbţiei. Cantitatea este una şi pot să vă spun că, până la urmă, avem o absorbţie de 75%. Nu este ce ar fi trebuit să fie. Dar este foarte importantă şi calitatea. Încercăm să construim indicatori, să facem studii — avem câteva şi cu doamna comisar (Corina Creţu — n red.) — şi să vedem ce este specific în sărăcia celor mai săraci. E important să vedem, să măsurăm în ce măsură fondurile europene au dus la dezvoltare’, a spus Vasile Dîncu.
El a spus că nu există rigoare în alocarea banilor europeni şi nu sunt produse întotdeauna efectele scontate.
Vasile Dîncu a adăugat că Guvernul lucrează la simplificarea procedurilor în ceea ce priveşte absorbţia şi şi-a exprimat convingerea că, pornind de la această premiză, în anii următori România ar putea înregistra o explozie în atragerea de fonduri europene.
‘Încercăm să trecem cu Guvernul la o nouă fază. (…) Încercăm accelerat să aducem modificări acolo unde nu funcţionează administraţia. (…) Am reuşit să eliminăm avize, să încercăm să facem o administraţie mai suplă, mai simplă, mai ieftină şi sper ca acest proiect să fie o premisă şi pentru o dezvoltare regională mai bună şi pentru o absorbţie mai bună. (…) Sunt convins că vom reuşi în anii următori — va veni din noiembrie un alt guvern, căruia îi pregătim cu acest guvern tot ceea ce ar putea să-i lipsească în materie legislativă, de simplificare, în materie de decizie — pentru ca să poată să explodeze în anii următori pe această parte de absorbţie. şi vreau să facem şi un control al absorbţiei. (…) Banii europeni şi banii româneşti care se adună în aceste proiecte trebuie să fie uşor de controlat de către cetăţean’, a subliniat Vasile Dîncu, citat de Agerpres.
Vicepremierul Vasile Dîncu a participat joi, la Cluj, la seminarul „Simplificarea Fondurilor structurale şi de investiţii europene”, alături de comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, de preşedintele Comisiei de dezvoltare regională a Parlamentului European, Iskra Mihaylova, şi de europarlamentarul Mircea Diaconu.