Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, a spus luni seara că este necesar un certificat verde, însă „într-o variantă poate mai rațională decât cea de la Senat”. „Cred că nu ne putem permite multă vreme de acum încolo să fim idioții Europei”, a adăugat Dîncu. Certificatul COVID pentru angajați a fost respins de Senat și va merge la Camera Deputaților, care e cameră decizională.
„Ne dorim un certificat verde, dar o variantă poate mai rațională decât cea de la Senat. Cea de la Senat exagera oarecum cu obligativitatea vaccinării. Modul cum a fost definit certificatul verde în țări europene, ca Franța, Germania, sau Italia de exemplu, în care este un pic mai flexibilă obținerea unui certificat verde”, a spus Vasile Dîncu, la Digi24.
„În mod normal, eu cred că și statul își poate propune să îi sprijine pe cei care nu pot să-și permită testarea, sau să avem testări mai ieftine, eventual realizate, în mare măsură sponsorizate, o mare parte dintre ele, de stat”, a adăugat președintele Consiliului Național al PSD.
„Sunt de părere că certificatul verde este absolut necesar, se face o presiune extraordinară asupra noastră, sute de telefoane primim în fiecare zi, legate de certificatul verde, de la justificări religioase, la alte forme pseudoștiințifice. Cred că nu ne putem permite multă vreme de acum încolo să fim idioții Europei”, a încheiat Vasile Dîncu.
Termenul de depunere a amendamentelor la proiectul care prevede obligativitatea prezentării, la locul de muncă, de către personalul unor unităţi publice şi private, a certificatului digital privind COVID-19 este data de 12 noiembrie, a anunţat luni preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Nelu Tătaru.
Certificatul verde, OBLIGATORIU. Persoanele nevaccinate nu vor mai putea intra în frizerii şi la evenimente, începând de luni în Austria
„După cum ştiţi, proiectul privind certificatul verde a fost respins în Senat, cu amendamentele care au venit. Noi îl luăm de la forma iniţială în acest moment. Deci va trebui să discutăm, conform deciziei Biroului permanent de săptămâna trecută, până pe 12 (noiembrie – n.r.) aceste amendamente. Astăzi şi mâine vom avea la nivelul Comisiei de sănătate întâlniri cu vicepreşedinţii din grupurile parlamentare, în care vom discuta amendamente. Când vom avea un consens, vom face o şedinţă a Comisiei de sănătate în care vom da un raport preliminar, care va merge în celelalte comisii”, a declarat Tătaru, la Parlament.
Întrebat ce se va întâmpla cu angajaţii care nu pot face vaccinul anti-COVID, Nelu Tătaru a arătat că sunt mai multe amendamente, inclusiv de la PSD, care prevăd între altele ca 60 de zile testele să fie plătite de la stat sau posibilitatea eliberării unui certificat verde la 10 zile după prima doză.
„Sunt deschis la orice discuţii de amendamente cu celelalte grupuri parlamentare. În acest moment noi luăm de la zero această iniţiativă legislativă, adică de la forma iniţială. (…) Noi vom veni cu amendamentele care vor fi discutate de fiecare dintre grupurile parlamentare. (…) Noi suntem deschişi, în acest moment, la Camera Deputaţilor, să discutăm toate amendamentele, ca acest proiect să treacă”, a adăugat deputatul PNL.
Luni, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a luat act de solicitarea grupului parlamentar al USR privind urgentarea procesului legislativ în comisii şi introducerea pe ordinea de zi a plenului, sub rezerva primirii raportului, a propunerii legislative privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, în perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unităţi publice şi private.
Certificatul COVID pentru angajați a fost respins de Senat
Proiectul de lege a fost respins de Senat pe 27 octombrie, iar Camera Deputaţilor este for legislativ decizional.
Proiectul a fost respins de Senat cu 67 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă”. Pentru adoptare, fiind vorba de o lege organică, erau necesare 69 de voturi. PSD și AUR au votat împotriva proiectului de lege.
Proiectul merge la Camera Deputaților, care e cameră decizională.
Proiectul prevedea ca certificatul COVID să fie cerut pentru angajații de la stat și privat. Raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile, mai precizează proiectul. După 30 de zile contractul de muncă poate fi desfăcut.
De asemenea, costul testelor COVID-19 este suportat de către personalul unităţilor publice.