NATO nu caută o confruntare cu Rusia, însă susține fără echivoc suveranitatea, integritatea și independența Ucrainei și nu recunoaște referendumurile din regiunile ucrainene ocupate, a transmis ministrul Apărării, sâmbătă, în Capitala Rep. Moldova.
„Aş vrea să punctez un lucru foarte clar: Vestul, NATO nu caută o confruntare cu Federația Rusă. Ce dorim să transmitem este că există principii și valori de la care nu ne abatem. Susținem fără echivoc suveranitatea, integritatea şi independența Ucrainei şi, sub nicio formă, nu recunoaștem aşa-zisele referendumuri în regiunile ocupate”, a spus ministrul Apărării.
„Guvernele țărilor noastre au condamnat ferm acțiunile barbare ale armatei ruse şi ne-am implicat cu toate puterile în a sprijini umanitar țara vecină agresată, prin gestionarea unui număr extrem de mare de refugiați. Vreau să felicit autoritățile Republicii Moldova pentru exemplul de solidaritate şi umanitate fără precedent demonstrat în toată această perioadă”, a adăugat ministrul PSD din Guvernul Nicolae Ciucă.
Vasile Dîncu și omologul Anatolie Nosatîi au subliniat importanța menținerii unei dinamici constante a dialogului politico-militar, pentru o acţiune cât mai eficientă şi coordonată, respectiv consolidarea parteneriatului strategic.
„România este un contributor activ la Pachetul NATO pentru consolidarea capacității de apărare dedicat Republicii Moldova și vom menține același caracter constant al coordonării la nivel de experți, în spiritul menținerii eficienței derulării proiectelor.
Am agreat să eficientizăm colaborarea pe mai multe segmente din domeniul apărării și securității, cum ar fi învățământul militar. Recent, am consolidat și am ratificat un nou protocol în acest domeniu. Sperăm în utilizarea unui capital uman instruit în România pentru a moderniza structura Armatei Naționale din Republica Moldova, în conformitate cu obiectivele pe care vi le-ați propus”, a concluzionat ministrul Vasile Dîncu.
Oficialul MApN s-a întâlnit sâmbătă cu premierul Natalia Gavrilița, cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, și cu omologul său, Anatolie Nosatîi.
Potrivit oficialului MApN, cu ocazia discuției cu prim-ministrul Republicii Moldova, „a fost analizat stadiul cooperării bilaterale, precum și în context regional și al instituțiilor internaționale”.
„Putem afirma că stadiul cooperării dintre țările noastre este la cel mai înalt nivel din istoria relațiilor bilaterale, ceea ce creează premise dintre cele mai favorabile inclusiv pentru dezvoltarea colaborării dintre armatele noastre, în multiple domenii – instruire și exerciții comune, învățământ militar, asistență în domeniul planificării militare și dezvoltării de capabilități”, a declarat Vasile Dîncu.
MApN susține că a avut loc discuții despre situația de securitate din zonă, „în context fiind evidenţiate acţiunile întreprinse de ambele țări pentru gestionarea numărului fără precedent de refugiaţi din Ucraina, precum și criza energetică generată de Rusia”.