Vasile Dîncu a declarat că se poartă discuții în prezent cu anumite state, pentru a se stabili care sunt națiunile care vor dori să participe la acest ”battle group”, dar singurele detalii care sunt oarecum sigure sunt legate de numărul de soldaţi, aproximativ 1.000, şi faptul că naţiunea cadru va fi tot Franţa, la fel ca în cazul celullalt grup format pe teritoriul României.
„Pe lângă francezi, deocamdată, am înțeles că premierul a vorbit cu premierul din Muntenegru. S-ar putea să avem și un detașament din Muntenegru. Nu ar fi exclus să avem un detașament din Polonia, pentru că noi avem o colaborare destul de apropiată. S-a anunțat și Turcia. Eu am vorbit și cu alți miniștri de apărare din Europa, care vor să participe nu neapărat la acest battle group. Vorbeam înainte, când încă nu era. Mai este Portugalia, care probabil va veni cu un sprijin. Și sigur că vin și alte națiuni. Depinde de compoziția pe care o s-o gândim. Depinde, națiunea cadru cu ce nucleu vine, pentru că națiunea cadru acoperă de regulă nucleul cel mai important al acestui battle group. Dacă va fi de 500 Franța, atunci restul va fi completat prin negocieri. Discutăm deja cu partenerii noștri din NATO asupra acestor elemente care țin de organizarea precisă.”, a spus ministrul Apărării pentru Protv.
Ministrul Apărării spune că aliații NATO nu s-au decis încă în privința locului unde se vor stabili trupele, pentru că flancul estic poate fi apărat și din aer sau de pe mare, nu doar de pe teritoriul geografic.
”Probabil că va fi în altă parte decât Mihail Kogălniceanu, pentru că trebuie acoperit întreg flancul estic sau partea flancul estic din România. Încă nu s-au hotărât aceste locații, s-ar putea să fie și în Transilvania destul de bine, pentru că astăzi flancul estic nu se asigură numai de pe teritoriul geografic vorbind. Aviația apără flancul estic din Mediterana sau din Spania. De asemenea, sunt și alte elemente care țin de poliția aeriană sau navele de cercetare care sunt din mai multe locuri, nu trebuie să fie fix la granița geografică a NATO.”, a mai spus Dîncu.
În ceea ce privește situația provocată de faptul că Rusia a ocupat Insula Șerpilor, aflată la aproximativ 25 de kilometri de România, ministrul Dîncu spune că este considerată o ”amenințare directă la securitatea noastră”.
”Oricum, în acest moment, prin faptul că se află pe Insula Șerpilor, a ocupat Insula Șerpilor, sunt la 22 de mile de România, deci este o amenințare directă la securitatea noastră.
Militar, nu este o amenințare, să spunem care cantitativ să conteze, însă este o zonă de graniță. Ar fi o zonă unde s-ar putea instala aparatură care să monitorizeze spațiile care aparțin României și evident că asta nu ar fi convenabilă pentru NATO în acest moment.”, a adăugat ministrul Vasile Dîncu.