Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că pe agenda CSAT se află impactul unui posibil conflict asupra României.
”Vom propune o serie de măsuri, chiar dacă nu se pune problema unei intervenţii militare a NATO, indiferent de cea ce se întâmplă, sigur că vor fi consecinţe în lanţ asupra securităţii zonei şi chiar asupra întregii Europe”, a explicat ministrul Apărării, precizând că este vorba despre lanţul de aprovizionare cu energie, despre sistemul bancar şi altele.
Întrebat despre anunţul Franţei privind dispoibilitatea de a trimite militari pe Flancul estic, Vasile Dîncu a spus că „există doar dorinţa aliaţilor de a fructifica acest plan de a aduce mai multe echipamente, în cazull unui conflict”.
„Nu avem nici termene, dar există proceduri NATO, pentru toate aceste lucruri. În momentul în care va fi cazul, vom putea vorbi şi de proceduri, era vorba mai degrabă de declaraţii şi de proiecte viitoare”, a mai spus Vasile Dîncu.
Citeşte şi: Joe Biden ameninţă să-l sancţioneze pe Vladimir Putin. Ultimatumul dat Rusiei, de şeful Casei Albe
„Nu se pune problema de a trimite soldaţi sau echipamente în Ucraina”, a declarat Vasile Dîncu, precizând că nici NATO nu poate să facă acest lucru, dizlocarea acestor trupe putând fi făcută doar dacă este ameninţată o ţară membră a NATO, iar în cazul Ucrainei nu e vorba de acest lucru.
Despre reactivarea rezerviştilor, Vasile Dîncu a spus că este o practică obişnuită anuală, fiind vorba doar de o verificare.
”Activarea rezerviştilor se face în fiecare an, prin rotaţie, este o formă de verificare pe care o facem şi în fiecare an sunt câteva mii de rezervişti care primesc ordin, şi e forma de a face un fel de inventar (..) În niciun caz nu s-a discutat în acest moment despre reactivarea rezerviştilor, nu suntem în aceatsă situaţie”, a explicat Vasile Dîncu.
Citeşte şi: Cum arată ordinul de mobilizare trimis de Ministerul Apărării rezerviştilor din Armata Română