UPDATE Vasile Dîncu participă, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor Apărării din ţările membre ale NATO. Geoană: „Este cel mai tensionat moment din ultimele decenii”

Ministrul Vasile Dîncu participă, miercuri şi joi, la reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre NATO care se va desfăşura la Cartierul General al alianţei din Bruxelles, a informat MApN.
Filip Stan
16 feb. 2022, 08:50
UPDATE Vasile Dîncu participă, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor Apărării din ţările membre ale NATO. Geoană:
UPDATE:

„Astăzi începe reuniunea Miniștrilor Apărării din statele membre NATO, într-un moment foarte complicat, poate cel mai tensionat din ultimele decenii. Zilele acestea se vor lua decizii importante cu privire la acțiunile Alianței ca răspuns la situația îngrijorătoare de la granițele Ucrainei”, a spus Geoană. „Avem semnale că diplomația și-ar putea relua cursul normal. Suntem încă vigilenți și prudenți  și probabil că este cea mai importantă întâlnire a miniștrilor apărării. (…) Vom discuta și lururi care interesează România și zona Mării Negre, inclusiv discuția despre noi grupuri de luptă. Diplomația trebuie să fie pe primul plan, dar și apărarea și descurajarea, vigilența totdeauna la NATO sunt în atenția noastră”, a mai spus Geoană în filmare.

Ştirea iniţială

Potrivit MApN, reuniunea reprezintă un reper important în planul pregătirii deciziilor ce vor fi adoptate de liderii statelor aliate la Summitul NATO de la Madrid care va avea loc pe 29 şi 30 iunie.

„Agenda evenimentului este deosebit de consistentă, în contextul evoluţiilor de securitate în relaţie cu spectrul unei acţiuni ofensive a Rusiei la adresa Ucrainei. Dezbaterile vor aborda, ca teme centrale, situaţia de securitate generată de comportamentul agresiv al Rusiei în vecinătatea flancului estic al NATO şi implicaţiile pentru securitatea Euro-Atlantică, precum şi aspectele subsumate continuării procesului de adaptare a posturii de descurajare şi apărare a Alianţei la noile condiţii din plan securitar”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Reuniunea se va desfăşura în formatul a cinci sesiuni de lucru.

Miercuri este planificată o reuniune în formatul Grupului de Planificare Nucleară/NPG, urmată de două reuniuni ale Consiliului Nord-Atlantic dedicate situaţiei de securitate din Ucraina şi evoluţiilor pe palierul descurajării şi apărării, respectiv repartizării echitabile a responsabilităţilor, finanţării NATO, viitorului Concept Strategic (NSC).

Citeşte şi: Joe Biden dă asigurări României: Un atac împotriva unui stat NATO este un atac împotriva tuturor

Joi, este programată o întâlnire cu partenerii din Georgia şi Ucraina, context în care urmează să se exprime sprijinul politic pentru aceste două state aspirante, pe fondul înrăutăţirii situaţiei de securitate de la graniţele Ucrainei. Totodată, se vor evalua eforturile acestora în domeniul apărării, în vederea întăririi cooperării practice pe linia coordonatelor Agendei NATO 2030.

Ultima sesiune este dedicată consultărilor aprofundate cu partenerii consacraţi, Finlanda şi Suedia, context în care vor fi abordate cooperarea şi perspectiva de dezvoltare a parteneriatului strategic NATO-UE.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, este invitat să prezinte proiectul Busolei Strategice a UE în siajul eforturilor de asigurare a complementarităţii cu abordările strategice la nivelul alianţei pentru elaborarea Conceptului Strategic al NATO.

În marja reuniunii, ministrul Dîncu va participa la ceremonia de semnare a scrisorii de aderare a României la proiectul NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM), dezvoltat de Divizia de Investiţii pentru Apărare a NATO (IS-DI).

Citeşte şi: Vladimir Putin avertizează dur Ucraina: „Ce se întâmplă în Donbas e un genocid”

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Acesta este cel mai nou teritoriu al României. Oamenii nu au voie să pună piciorul aici
Capital.ro
Mașinile care sunt interzise. Restricția intră în vigoare începând cu 20 august
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Deliciu dulce pentru o cină reușită. Tort cu nuci, mascarpone și smochine
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Adevărul despre greutatea Oanei Roman. Câte kilograme are acum, de fapt
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu buletin. Este regulă pentru cei care au carte de identitate
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
EVERESTUL: DORINȚA DE ASCENSIUNE AFLATĂ ÎN UMBRA MORȚII ȘI A PERICOLELOR LA EXTREM
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...