Vasile Dîncu este de părere că războiul dintre Rusia şi Ucraina scoate în evidenţă o serie nouă de provocări la adresa securităţii globale, cu implicaţii pe termen scurt, mediu şi lung, şi că în faţa acestora „trebuie să rămânem uniţi, să cooperăm strâns, aşa cum am făcut mai ales de la declanşarea acestui război inuman, să continuăm să ne antrenăm împreună, să executăm misiuni în zonele de responsabilitate şi interes şi, esenţial, să evoluăm împreună”.
Grupul de Luptă al NATO din România se constituie în luna mai, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma Grupul de Luptă, integrând, prin rotaţie, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos.
„În ceea ce privește pericolul de la Marea Neagră este pentru România o provocare la adresa securității naționale, pentru că este spațiul nostru de siguranță. Această prezență în Insula Șerpilor sigur că ne îngrijorează, dar nu ne îngrijorează numai pe noi. Este îngrijorarea pe care o împărtășim cu întreaga Alianță Nord Atlantică. Chiar daca trupele ruse nu reușesc în acest momennt să aiba succes militar în intenția lor de a ajunge la Odesa, orice surpriză strategică nu este exclusă într-un razboi, astfel ca Romania și NATO se gândesc la cele mai importante măsuri. Pericolul de la Marea Neagră este luat în calcul la fiecare din întâlnire noastre (cu partenerii internațional)”, a declarat ministrul Apărării.
„Evaluarea noastră fără echivoc este că Insula Şerpilor reprezintă un obiectiv strategic care va fi utilizat de Federaţia Rusă pentru a controla întreaga parte de nord-vest a Mării Negre”, a spus el.
MApN: Grupul de Luptă NATO din România este oficial constituit