Alegerea lui Antonescu ca posibil candidat comun fusese deja contestată de mai multe voci, în principal dintre social democrați, iar retragerea sa temporară reaprinde discuțiile despre viitorul coaliției, în condițiile în care identificarea unui candidat comun pare o misiune din ce în ce mai grea.
Eurodeputatul PSD Vasile Dîncu a explicat, într-un interviu pentru Euronews România, că nominalizarea lui Crin Antonescu drept candidat comun a fost una grăbită, luată în contextul confuziei politice generate de anularea alegerilor.
„Trebuia să scoată un candidat, unul care să aibă o oarecare notorietate și nu au apucat să facă nici sondaje, nu au apucat nici să legitimeze în interiorul partidelor o asemenea candidatură. Deci, din nefericire, domnul Antonescu a fost un candidat de rezervă, un candidat care era bun pentru vremurile respective. Acum trăim o eră digitală. Nu știm dacă mai este potrivit”, a declarat Dîncu.
Potrivit eurodeputatului, sondajele recente ar fi arătat o performanță scăzută a fostului lider PNL, ceea ce l-ar fi determinat să își suspende candidatura, cel puțin temporar.
În același timp, Vasile Dîncu a subliniat că alianța guvernamentală se află într-o poziție dificilă în încercarea de a identifica un candidat viabil pentru alegerile prezidențiale. Pe lângă dificultatea de a găsi un consens între partenerii coaliției, situația este complicată de prezența unor candidați independenți cu profiluri puternice, precum Nicușor Dan și Daniel Funeriu, dar și de un electorat fragmentat și marcat de tendințe suveraniste.
„Nu este foarte simplu. Domnul Crin Antonescu a simțit că nu a fost îndelung sprijinit în această perioadă și probabil a văzut rezultate de sondaje care nu îl avantajează. Acest lucru face coaliția să caute un alt candidat puternic, dar procesul nu va fi deloc simplu”, a explicat Dîncu.