Protest după aprecierea francului elveţian. Vasilescu: Pentru cei care au luat credite în CHF e un risc asumat

Creşterea masivă a cursului de schimb i-a scos în stradă pe românii cu rate la bănci. Mai mulţi datornici au protestat în faţa Băncii Naţionale, după ce euro a depăşit pragul de 4.5 lei, nivel maxim al ultimelor 10 luni, iar francul elveţian s-a scumpit cu peste 15% în doar câteva ore şi a ajuns la maximul istoric de 4.32 lei. Impactul aprecierii francului elvețian în fața euro și, implicit, a leului, nu este major în piața interbancară românească și nu are cum să influențeze semnificativ nivelul creditelor neperformante, având în vedere că doar 4,5% din creditele în derulare sunt în franci, și doar 3,8% sunt deținute de persoane fizice, susține consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Iulian Tudor
15 ian. 2015, 15:36
Protest după aprecierea francului elveţian. Vasilescu: Pentru cei care au luat credite în CHF e un risc asumat

Protestatarii au trimis şi o petiţie către Camera Deputaţilor prin care să li se aprobe conversia creditelor din franci în euro la cursul istoric din data semnarii contractului. 

Francul elvețian s-a apreciat, joi, pe piețele internaționale, cu aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Națională a Elveției (BNS) a abandonat pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani.

Proteste la BNR: Românii ies în stradă din cauza creditelor în franci elveţieni

„Cu referire la evoluţia francului în raport cu leul, cred că e momentul să fie învăţată o lecţie dură de către cei care s-au împrumutat în valută, fără a avea venituri în moneda respectivă. Banca Naţională a României a avertizat ani în şir cu privire la riscul valutar. (…) Acum, pe canalele de informaţii vin ştiri potrivit cărora se pregăteşte un miting ‘împotriva ineficienţei BNR de a menţine cursul de schimb pentru francul elveţian’. Să fie limpede, saltul de astăzi (joi – n.r.) al francului elveţian nu are nicio legătură cu Banca Naţională a României. Legătura este numai şi numai cu Banca Elveţiei. Pentru că Banca Elveţiei a adoptat o măsură care a şocat pieţele internaţionale: a renunţat la pragul minim impus acum câţiva ani cursului franc elveţian – euro. În consecinţă, francul elveţian s-a apreciat semnificativ faţă de euro, faţă de dolar şi faţă de alte valute. Ar mai fi de reţinut, totodată, că pentru cei care au luat credite în franci elveţieni (creşterea cursului – nr) este un risc asumat. (…) Dar este şi o lecţie. Fiindcă, de regulă, cei care se duc la bancă să se împrumute se uită la dobânda cea mai mică. Aşa s-a întâmplat ani de zile înainte de criză, când dobânda la francul elveţian era foarte mică şi raportul leu/franc elveţian era favorabil. Iată că acum lucrurile se schimbă şi această lecţie trebuie învăţată”, a explicat consilierul guvernatorului BNR pentru Agerpres.

El a adăugat că, la nivelul întregului sistem bancar din România, împrumuturile în franci elveţieni nu depăşesc, conform statisticilor, 4,5% din totalul creditelor. „Ceea ce înseamnă că o foarte mică parte a debitorilor sunt afectaţi de mişcările francului elveţian în raport cu leul, mişcări care sunt evaluate la noi printr-un calcul încrucişat. La Banca Naţională se fac doar evaluări. Nu BNR stabileşte cursul, ci face doar calcule cu privire la evoluţia monedelor pe piaţa valutară. Este foarte limpede că aceste evaluări arată ceea ce a spus ani în şir Banca Naţională, respectiv că atunci când populaţia se împrumută în valută şi nu în moneda cu care este plătită apare un risc valutar. Şi iată că a apărut riscul valutar, dar faptul că numai 4,5% din piaţa internă are împrumuturi în franci elveţieni (între care numai 3,8% sunt persoane fizice) arată că eforturile de ani de zile ale BNR se regăsesc acum în acest procentaj foarte mic”, a precizat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a mai adăugat, însă, că deşi procentajul de împrumutaţi în franci este mic, iar efectul pentru sistemul bancar nu poate să fie puternic la nivelul tabloului restanţelor, ‘este totuşi dureros şi atunci când un singur om suferă; cu atât mai mult e dureros când suferă 3,8% din totalul debitorilor la bănci’. El a preciazat că acest fapt arată că aceia care au făcut împrumuturi în franci elveţieni fie au mers cu ochii închişi la bancă, fie nu au ascultat sfaturile Băncii Naţionale.

Pentru cei care au dificultăţi cu plata ratelor la bancă, nu numai cei cu credite în franci, consilierul guvernatorului BNR spune că există posibilitatea negocierii cu banca a unor noi condiţii, care includ restructurări, dar şi alte forme de reeşalonare. De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a subliniat că ar fi chiar în interesul băncilor să poarte negocieri cu clienţii de bună credinţă şi cu posibilităţi de plată.

Pe de altă parte, Adrian Vasilescu susţine că deciziile Băncii Elveţiei în privinţa francului nu afectează piaţa valutară internă, pentru că aceasta are o singură referinţă, şi anume euro. ‘Raportul leu/franc elveţian din tabelul de cursuri publicat de BNR este un raport indirect. Raportul nostru este cu referinţă la euro, atât! Nici cu dolarul american, nici cu dolarul canadian, nici cu rubla rusească… cu nimic. Cu moneda unică europeană!’, a întărit Adrian Vasilescu.

La Bucureşti, moneda naţională s-a depreciat joi, puternic, faţă de francul elveţian, pe fondul deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei. Astfel, Banca Naţională a României a calculat un curs de 4,3287 lei/franc, cu 58,7 bani (15,7%) peste cel din şedinţa de miercuri, de 3,7415 lei/franc.

CURS BNR: Francul elveţian a depăşit pragul de 5 lei pe piaţă. CURS VALUTAR 15 IANUARIE: Un euro-4,5 lei

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Greșeala pe care toți șoferii o fac la semafor. Vine la pachet cu mai multe costuri
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București