Această iniţiativă are loc în cadrul „Marilor Provocări” („Grand Challeges”) ale Casei Albe. Este vorba de obiective ambiţioase la scară naţională şi internaţională care testează imaginaţia publicului şi solicită inovaţie, precum şi progrese ştiinţifice şi tehnologice, scrie agerpres.ro.
Această „mare provocare” în chestiune se va baza pe colaborări multidisciplinare şi pe o varietate de parteneriate între agenţia spaţială americană şi alte agenţii guvernamentale sau agenţii internaţionale, industrii, universităţi şi „oameni de ştiinţă cetăţeni”, precizează NASA.
Proiectul completează misiunea anunţată recent de NASA de a folosi o navă fără echipaj uman pentru a captura un asteroid, remorcându-l şi punându-l pe orbita lunară, cu scopul de a putea trimite apoi astronauţi pentru a-l studia.
„NASA lucrează deja pentru a urmări asteroizii care ar putea prezenta un pericol pentru planeta noastră şi, chiar dacă am găsit 95% din cele mai mari obiecte de acest fel (cu diametrul de peste un km) a căror orbită este apropiată de Terra, trebuie să le detectăm pe toate”, a declarat administratoarea adjunct a Agenţiei spaţiale americane, Lori Garver.
„Marea Provocare vizează detectarea şi distingerea asteroizilor şi de a şti ce trebuie făcut dacă aceştia ar reprezenta o ameninţare posibilă”, a adăugat ea. „Vom profita în acest cadru de angajamentul publicului, de inovaţia sa şi de oamenii de ştiinţă cetăţeni pentru a ajuta la rezolvarea acestei probleme planetare”, a mai precizat Lori Garver.
„Eforturile de parteneriate între sectoarele privat şi public şi oamenii noştri de ştiinţă cetăţeni vor consolida munca NASA de îmbunătăţire a capacităţilor de detectare a obiectelor care trec prin apropierea Terrei”, a spus Tom Kalil, consilier adjunct al Casei Albe pe probleme de tehnologie şi inovaţie.
Citeşte şi AVERTISMENT ŞOCANT al NASA: „Ne rămâne doar să ne rugăm!”