Vasul Moskva, scufundat prima dată de români. Epava a fost căutată trei decenii

Vasul de luptă Moskva care atacase Portul Constanța a fost scufundat în iunie 1941 în cel de-Al Doilea război Mondial, iar epava a fost descoperită abia în mai 2011.
Filip Stan
15 apr. 2022, 13:37
Vasul Moskva, scufundat prima dată de români. Epava a fost căutată trei decenii

Moskva, vasul scufundat în Marea Neagră după tirul artilieriei ucrainene, nu este prima navă de luptă care a avut această soartă. Primul vas Moskva a fost scufundat de români, secolul trecut.

Epava vasului Moskva, scufundat în iunie 1941 în cel de-Al Doilea război Mondial a fost descoperită de abia în mai 2011.

Pe 3 mai 2011, organizația privată Respiro Society a localizat zona unde se putea afla epava distrugătorului Moskva. O echipă formată din scufundători români, ucrainieni şi ruşi, respectiv ai Respiro Society şi ai Global Underwater Explorers, a identificat nava ca fiind distrugătorul rusesc. Trecuseră 30 de ani de când era căutată.

Război în Ucraina, ziua 51. Rusia pregăteşte marele asalt din Donbas, dar îşi retrage navele după scufundarea crucişătorului Moskva

Primul vas Moskva, după care a fost botezată și nava amiral a flotei ruse scufundată acum câteva zile de forțele ucrainene, a fost găsit pe fundul Mării Negre, la 45 m adâncime şi la aproximativ 20 km distanţă de ţărmul românesc, arată Respiro Society.

Descoperirea a venit după o expediţie de doi ani, dedicată cercetării naufragiului din cel de-al doilea război mondial al distrugătorului rusesc Moskva.

Moskva atacase Portul Constanța

În timpul bătăliei navale din 25-26 iunie 1941, liderul Moskva şi distrugătorul Harkov, parte din grupul operaţional “Vorosilov” s-au apropiat de ţărmul românesc şi au deschis focul asupra portului Constanţa.

Distrugătoarele româneşti NMS Regina Maria şi NMS Mărăşti s-au angajat în luptă şi împreună cu bateria de coastă germană au reuşit să respingă atacul.

În timpul retragerii, distrugătorul Moskva a explodat, s-a rupt în două şi s-a scufundat rapid. Marina Română a salvat din naufragiu 69 de supravieţuitori, inclusiv pe comandantul navei A.B. Tuhov, arată sursa citată.

Scufundarea navei amiral ”Moskva”, o lovitură dură pentru Rusia (EFE)

Scufundarea crucişătorului ”Moskva”, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră rebotezată după nava scufundată de români, reprezintă o lovitură dură pentru Moscova, care pune pierderea sa pe seama unui incendiu accidental care a provocat explozia muniţiei aflate la bord, în timp ce Ucraina afirmă că a lovit vasul cu două rachete de croazieră, transmite vineri EFE.
Zi neagră pentru Putin. Rusia anunţă oficial că nava Moskva s-a scufundat. Peste 20.000 de soldaţi ruşi au murit pe front
Potrivit versiunii Ministerului Apărării din Federaţia Rusă, „Moskva” s-a scufundat joi noaptea în timpul unei furtuni puternice pe când era remorcată în port, fără echipaj la bord, care fusese în prealabil evacuat pe alte nave ale flotei ruse din Marea Neagră.

La rândul său, conducerea militară ucraineană dă asigurări că avariile suferite de „Moskva” au fost provocate miercuri de impactul a două rachete de croazieră Neptun, de fabricaţie ucraineană.

Oricare ar fi adevărul, scufundarea navei „Moskva”, un crucişător purtător de rachete, a privat Rusia de nava sa cu cea mai mare capacitate de foc pe care o avea desfăşurată în Marea Neagră şi reprezintă cea mai importantă pierdere materială de la începerea invaziei din Ucraina, în condiţiile în care valoarea vasului era estimată la 750 de milioane de dolari.

Armamentul aflat la bord includea 16 rachete antinavă Vulkan şi 64 de rachete antiaeriene S-300F amplasate pe opt lansatoare, plus artilerie, obuze şi grenade antisubmarin. Crucişătorul „Moskva” era dotat şi cu un elicopter antisubmarin Ka-27.

Cu o lungime de 186,5 metri, o lăţime maximă de 20,8 metri şi un deplasament de 11.490 de tone, vasul, care dezvolta o viteză maximă de 30 noduri, a fost lansat la apă în 1979 şi, patru ani mai târziu, a intrat în serviciul armatei sovietice cu numele de „Slava” („Gloria”).

În 1989, preşedintele sovietic de la acea vreme, Mihail Gorbaciov, a călătorit chiar la bordul acestei nave în Malta, pentru a se întâlni cu omologul său american George Bush senior.

În 1996, a fost rebotezat „Moskva”, iar în istoricul său figurează misiuni de sprijin în războiul ruso-georgian din 2008 şi în cadrul contingentului militar rus desfăşurat în Siria.

Crucişătorul a participat la capturarea Insulei Şerpilor din Marea Neagră, la 24 februarie, ziua în care Rusia a lansat ceea ce autorităţile de la Moscova numesc „operaţiunea militară specială” din Ucraina.

„Odihneşte-te în pace, vas măreţ”, a scris pe contul său de Telegram guvernatorul portului Sevastopol din Crimeea, Mihail Razvojaiev, unde îşi avea baza nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră. De altfel, până ce „Moskva” să se scufunde, intenţia autorităţilor ruse era să remorcheze crucişătorul avariat până în acest port, din peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, unde urma să fie reparat.

Razvojaiev a adăugat că „cel mai important” lucru este că echipajul a fost evacuat. „Pentru Sevastopol, crucişătorul era un adevărat simbol. Şi evident că astăzi cu toţii simţim durere”, a menţionat Razvojaiev.

Spynews
Cele două ipoteze luate în calcul de anchetatori în cazul morții lui Andrei Versace. Ce se știe despre ultima perioadă din viața lui
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie de pământ mult și nici nu îți trebuie bani de investiții. O poți vinde oriunde și oricând
Capital.ro
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
Playtech.ro
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Tragedie după tragedie în Brăila! Fratele principalului suspect în cazul ucideii Marinei a murit într-un accident de mașină
Spynews
Alertă ANM! A fost emis cod galben de ploi, vijelii și grindină. Canicula nu dispare, însă, din România
Evz.ro
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului: „Avea...”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
O turmă de mistreți lovită de o mașină în județul Mureș. Șoferul reținut pentru braconaj
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'