Vaticanul ar putea restrânge accesul la Capela Sixtină: Vizitatorii pun în pericol frescele

Afluenţa celor 20.000 de vizitatori pe zi ar pune în pericol frescele din Capela Sixtină, capodoperă a lui Michelangelo, scrie Le Point.
Romania TV
02 nov. 2012, 17:05
Vaticanul ar putea restrânge accesul la Capela Sixtină: Vizitatorii pun în pericol frescele

Capela Sixtină este vizitată anual de cinci milioane de turişti, care admiră frescele reprezentându-i pe cei 12 apostoli şi episoade din Geneză. Accesul în capelă, una din minunile palatului pontifical de la Vatican, ar putea fi însă restrâns pentru a proteja frescele vechi de 500 de ani de efectele afluxului mare de vizitatori. Frescele celebre în toată lumea, pictate de Michelangelo la începutul secolului al XVI-lea, ar puea fi victime ale propriului lor succes. Capela Sixtină este unul din cele mai vizitate locuri din lume, cu un aflux cotidian de 20.000 de persoane.

Opera lui Michelangelo a fost însă criticată în timpul vieţii pictorului, care a fost acuzat de obscenitate pentru că a pictat nuduri. Reprezentanţii bisericii au ordonat, după moartea lui, ca pe părţile intime să fie pictate bucăţi de stofă, scrie Agerpres.

În afara frescelor, realizate în patru ani de lucru frenetic de Michelangelo, Capela Sixtină este un loc simbolic, găzduind conclavul care se adună când trebuie desemnat un nou papă. Scriitorul şi criticul literar Pietro Citati a publicat în septembrie un articol în Corriere della Sera, în care a criticat comportamentul mulţimii de turişti care vizitează zilnic acest loc sfânt. Criticul recomanda micşorarea de patru-cinci ori a numărului de turişti, pe care îi compara cu ‘o bandă de beţivi’, care intră zilnic în sala acoperită cu marmură policromă. Turiştii strică involuntar frescele cu respiraţia, transpiraţia, căldura corpurilor şi praful de pe încălţăminte, arăta Citati. Deşi atmosfera trebuie să fie contemplativă, vizitatorii ignoră invitaţia la linişte şi interdicţia de a fotografia operele.

Directorul muzeelor Vaticanului, Antonio Paolucci, a spus că nu intenţionează să limiteze numărul vizitatorilor ‘pe termen scurt şi mediu’, considerând în schimb că, pe termen lung, muzeele vor fi nevoite să facă acest lucru.

Elementele aduse de prezenţa oamenilor, cum ar fi praful, umiditatea corpurilor, bioxidul de carbon produs prin respiraţie, pot provoca, pe termen lung, pagube picturilor‘, a declarat el într-un articol publicat de ziarul Vaticanului pentru a marca 500 de ani de la realizarea frescelor.

În 1994, în Capela Sixtină a fost instalat un sistem de purificare a aerului alcătuit din filtre şi aparate de control al umidităţii, după un proces de restaurare care a durat 14 ani, dar creşterea numărului de vizitatori a făcut ca acest sistem să nu mai fie eficient. Firma Carrier, filială a United Technologies, are în studiu un sistem de climatizare ‘nou, de înaltă tehnologie, inovator’ pentru a proteja frescele, a adăugat Antonio Paolucci, precizând că acesta va fi operaţional anul viitor.

El a încheiat spunând că trebuie găsită o cale care să permită şi satisfacerea nevoii de cultură a vizitatorilor şi protejarea preţioaselor fresce de pagubele provocate de om.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Monalisa Liuba, afacerista de 35 de ani care a murit într-un salon din Chișinău, condusă pe ultimul drum! O cunoscută interpretă de muzică populară a dat detalii despre înmormântarea tinerei. Nici acum nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat: „N-ai cum...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Marina Almășan, carte despre Georgică Cornu. Cum a luat decizia
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna februarie 2025! Copiii își primesc sumele mai devreme
Cancan.ro
Ce avere are Laura Vicol? Suma colosală pe care o deține în bijuterii și ceasuri
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Sute de femei violate și arse de vii într-o închisoare din Goma
MediaFlux
PACEA din Ucraina! ZELENSKI a dat VESTEA! Pregătit pentru discuții directe cu PUTIN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol