Vechime în muncă 2022. Deşi evidenţa muncii nu se mai face prin carnetele de muncă, acestea sunt încă necesare pentru a putea dovedi vechimea. Cei care nu le mai au, vor avea nevoie de o adeverinţă care să detalieze anii de muncă.
Toţi românii trebuie să afle că dovada vechimii în muncă și în specialitate pentru perioadele până la 31 decembrie 2010 se face cu carnetele de muncă. În cazul în care cineva a nu mai deține carnetul de muncă sau are perioade lucrate care nu au fost înscrise în acesta, poate solicita adeverințe de vechime în muncă fie angajatorilor, fie inspectoratului teritorial de muncă (ITM), în funcție de perioada lucrată și sediul social al firmei.
De asemenea, este bine de ştiut că munca la negru de până în aprilie 2011 poate fi considerată vechime în muncă, dacă există dovezi, potrivit unei instanțe.
Începând cu 2011, anul în care evidenţa muncii a trecut în format electronic, angajații pot dovedi cât au lucrat cu ajutorul adeverinței de vechime în muncă.
Angajatorii sunt obligați să elibereze automat, la încetarea contractului de muncă, o adeverință de vechime în muncă, care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, dar și un extras din Revisal.
De asemenea, orice actual sau fost salariat poate cere oricând, de la angajatorul său, o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate (după cum rezultă din Revisal și din dosarul personal) ori un extras din Revisal (datat și certificat pentru conformitate), potrivit avocatnet.ro.
Documentul trebuie emis de către angajator în cel mult 15 zile de la data solicitării – cum poți afla online, pas cu pas, ce vechime în muncă ai acumulat pentru pensia ta de stat.
Ce trebuie să conţină adeverinţa de vechime
datele de identificare ale salariatului;
datele de identificare ale contractului individual de muncă pe baza căruia se atestă vechimea (numărul și data încheierii);
durata activității;
funcția/funcțiile ocupate;
schimbările suferite de contractul individual de muncă (încheiere, modificare, suspendare, încetare);
valoarea salariului de baza, inclusiv sporurile care intră în calculul punctajului mediu anual;
vechimea în muncă, în meserie și în specialitate;
perioadele de concediu fără plată;
absențele nemotivate de la serviciu.
Citeşte şi PENSII 2021. Românii pot să-şi cumpere vechimea în muncă, s-a votat în Parlament