Vechime în muncă 2023: Contribuţia la sistemul public de pensii, MAJORATĂ de la 1 noiembrie. Cine poate cumpăra vechime pentru pensionare

Salariul minim pe economie crește, dar statul dă cu o mână şi ia cu alta. Scutirea de taxe pentru cei 200 de lei care se aplică acum va fi eliminată în 2024, iar cumpărarea de vechime în muncă va costa mai mult doritorii care nu au stagiul complet de cotizare.
Filip Stan
05 oct. 2023, 13:10
Vechime în muncă 2023: Contribuţia la sistemul public de pensii, MAJORATĂ de la 1 noiembrie. Cine poate cumpăra vechime pentru pensionare

Odată cu majorarea de la data de 1 noiembrie 2023 a salariului minim brut de la 3.000 lei, la 3.300 lei, rezultă că și contribuția la sistemul public de pensii a crescut de la 750 lei pe lună la 825 lei pe lună. Concret, începând cu această dată, persoanele interesate să cumpere vechime vor plăti 9.900 lei pentru un an sau 59.400 lei pentru maximul de șase ani.

Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024. Guvernul a prelungit perioada în care românii din țară sau din străinătate pot cumpăra vechime în muncă pentru a completa stagiul minim de cotizare necesar pensionării pentru limită de vârstă.

Astfel, persoanele interesate pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.

Cine poate cumpăra vechime

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. ,,Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei”, precizează reprezentanţii Ministerului.

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale trebuie să fie cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.

Totodată, Legea nr. 263/2010 a fost completată cu un nou articol, care prevede că adeverințele eliberate de angajatori sau de către deținătorii legali de arhive, precum și documentele necesare stabilirii și/sau recalculării drepturilor de pensie emise potrivit dispozițiilor legale în vigoare se certifică prin ștampilă și semnătură olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens.

Pensii 2024. Se recalculează toate pensiile, peste 4 milioane de taloane au fost deja revizuite. Seniorii s-ar putea trezi cu mai mulţi bani în cont

Pensii 2024. Toți pensionarii din România așteaptă deja de câțiva ani ca pensiile să fie recalculate, conform promisiunilor guvernanților însă acest lucru nu se va putea produce decât după ce toate dosarele vor fi evaluate.

DCBusiness a trimis o solicitare Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) pentru a afla în ce stadiu se află procedura de evaluare a dosarelor de pensie,

Conform răspunsului oficial al CNPP procedura de evaluare în vederea recalculării pensiilor din sistemul public de pensii a fost reglementată prin Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr.108/28.01.2021.

Documentul trimis redacției spune că: ”Operațiunea constă în realizarea unei baze de date complexă, fiabilă, eficientă, constituită pe baza informațiilor colectate din sursele în format electronic și/sau letric existente la nivelul caselor teritoriale de pensii”.

CNPP menționează în răspunsul trimis redacției că ”atât din punct de vedere numeric, dar și din punct de vedere al tipului și valorii drepturilor acordate în sistemul public de pensii, baza de date de plată a dosarelor de pensie este în permanentă actualizare urmare a: intrărilor noi în drepturi (înscrieri noi la pensie), a modificărilor drepturilor de pensie, a ieșirilor din plată (suspendări drepturi, încetări din plată), alte modificări.

Indiferent de tipul unei actualizări, la momentul operării acesteia asupra dosarului de pensie în cauză, are loc efectuarea eligibilității, efectuarea calculelor de punctaje și stagii și/sau salvarea setului de date deja existent”.

Casa Națională de Pensii Publice mai spune că până în prezent au fost evaluate 4.050.000 dosare.

Casa mai spune că: ”În paralel, a avut loc un proces de evaluare a legislației astfel încât să fie identificate măsuri de natură să elimine inechitățile din sistem și să asigure sustenabilitatea financiară a sistemului public de pensii”.

Cele trei formule de recalculare a pensiilor, cine pierde, cine câştigă

Pensii 2024. Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a comentat metodologiile de calcul a pensiilor luate în calcul de Guvern în proiectul pentru noua lege a pensiilor şi a explicat de unde vin banii care vor fi folosiți pentru creşterea pensiilor.

Mai exact, Guvernul are în analiza un document cu trei metodologii pentru o nouă formula de calcul complet diferită, menită a rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit raportat la genul persoanei şi anul nașterii.

Marcel Boloș aruncă bomba despre încercarea de naționalizare a banilor românilor din Pilonul II de pensii! „Este soră cu nebunia”

Întrebat dacă aceste metodologii presupun luarea practic de la zero a calcului pensiilor din sistemul public de pensii, Marcel Boloş a spus:

„Jalonul pe care în avem în PNRR are două obiective foarte clare: înlăturarea inechităților din sistemul de pensii şi aici discutăm de acele pensii care au o valoare mică, a celor 1,6 milioane de beneficiari şi reașezarea şi recalcularea a pensiilor în funcţie de acest metodologii de calcul , dar care aduc ca element de noutate acest număr de puncte dependent de salariul mediu din economie şi salariul de încadrare acelui din sistemul public de pensii. Schimbare din sistemul public de pensii şi avantajele pe care le aduce, iar noi am făcut simulările la nivelului Ministerului de Finanțe pe care îl va avea şi este legat pachetul de măsuri de astăzi cu reforma aceasta a pensiilor. Vor în plus 16 miliarde de lei. Aceste scenarii au ca sursă de finanțare exact banii care provin din pachetul de măsuri”, a spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la Antena 3.

Pensii 2023. Poştaşul aduce bani mai mulţi în octombrie pentru seniori. 400 de lei în plus pentru românii cu pensii mai mici de 2000 de lei

Reamintim şi că, premierul Marcel Ciolacu a declarat că până la finalul anului ar vrea să treacă această nouă lege a pensiilor.

Pensii 2024. Iată deci ce conține această lege, care sunt lucrurile noi şi complet diferite pentru că formula de calcul este complet diferită.

Metodologia nr. 1 pentru calculul pensiilor

„Propunem o nouă formulă de calcul bazată pe numărul de puncte obţinute în baza distributivității, dar şi un nou principiu care împreună vor rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit raportat la genul persoanei şi anul naşterii.

Calculul pensiei va avea în vedere atât contribuţia la sistemul de asigurări sociale, cât şi vechimea realizată efectiv în muncă pe teritoriul României.

La calculul numărului total de puncte se va acorda un număr de punte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani si anume: 0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani şi 0,5 respectiv 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani.

Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale (n.r consultantul pe această lege).

Formula de calcul are trei scenarii de calcul a pensiilor de aici încolo.

Cuantum pensie = VPR x număr total de puncte, unde VPR este valoarea punctului de referință VPP 25

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul a VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

VPR (valoarea punctului de referinţă) este termenul din formula care face legătura dintre parametrii formulei de calcul prevăzuţi de Legea 263/2010 şi aici vorbim de valoare punctului de pensie şi media stagiilor de cotizare utilizată la calculul drepturilor de pensie pentru toate categoriile de beneficiari de-a lungul celor 57 de ani din sistemul de pensii.

Număr total de puncte = punctaje anuale + puncte vechime

Număr total de puncte= însumarea punctajelor anuale realizate şi a punctelor de vechime pentru stagiile realizate de peste 25 de ani.

Numărul de puncte vechime – este necesară ajustare mai ales pentru pensionarii care au contribuit la sistemul public de pensii de peste 25 de ani şi se află în acest moment în indemnizația minimă socială. La data intrării în vigoare a legii, valoarea indicatorului de calcul al pensiei va fi de 71 de lei. ( respectarea criteriului din jalon referitor la introducerea unei noi formule de calcul).

Pensii 2024, noua formulă de calcul aduce veşti bune pentru bătrânii României: cine primeşte cu 50% mai mult pe card
Mecanismul de indexare va fi anual, în luna martie a fiecărui an, şi va avea în vedere majorarea cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent (în luna martie a fiecărui an, deoarece atunci este cunoscută valoarea reală a inflaţiei din anul precedent)”, se mai arată într-un scenariu din documentul privind noua lege a pensiilor.

Pensii 2024. Metodologia nr. 2 pentru calculul pensiilor

„Propunem formula de calcul din Legea nr. 127/2018

Formula de calcul: VPR x numărul de puncte realizate

VPR=VPP: 25

VPR face legătura dintre parametrii formulei de calcul prevazuți în legea 263/2010, şi aici vorbim de valoarea punctului de pensei şi media stagiilor de cotizare utilizată în calcului drepturilor de pensie pentru toate categoriile de beneficiari de-a lungul celor 57 de ani de sistem de pensii.

Numărul total de puncte realizate = însumarea punctajelor anuale

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calcului dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

La data intrării în vigoare a legii, valoarea indicatorului de calcul al pensiei va fi de 71 de lei.

Mecanismul de indexare va fi anual, în luna martie a fiecărui an, şi va avea în vedere majorarea cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent (în luna martie a fiecărui an, deoarece atunci este cunoscută valoarea reală a inflaţiei din anul precedent)”

Pensii 2024. Metodologia nr. 3 pentru calculul pensiilor

Propunem o nouă formulă de calcul bazată pe numărul de puncte obținute în baza contribuțiilor, dar şi un nou principiu, care împreună vor rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii, generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit, raportat la genul persoanei şi anul nașterii.

Calcului premisei va avea în vedere atât contribuţia la sistemul de asigurări sociale cât şi vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României.

La calculul numărului total de puncte se va acorda un număr de punte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani şi anume: 0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani şi 0,5 respectiv 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani. Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale (n.r consultantul pe această lege)”, se mai arată în documentul prezentat.

Pensii 2024. Ministrul Finanţelor explică cum vor creşte pensiile
Întrebat dacă se ia totul de la zero în calculul pensiilor, ministrul Finanţelor Marcel Boloş a spus: „Jalonul pe care în avem în PNRR are două obiective foarte clare: înlăturarea inechităților din sistemul de pensii şi aici discutăm de acele pensii care au o valoare mică, a celor 1,6 milioane de beneficiari şi reașezarea şi recalcularea a pensiilor în funcţie de acest metodologii de calcul prezentate mai sus, dar care aduc ca element de noutate acest număr de puncte dependent de salariul mediu din economie şi salariul de încadrare acelui din sistemul public de pensii.

Aici cred eu că este marea schimbare din sistemul public de pensii şi avantajele pe care le aduce iar noi am făcut simulările la nivelului Ministerului de Finanțe pe care îl va avea şi este legat pachetul de măsuri de astăzi cu reforma aceasta a pensiilor. Vor în plus 16 miliarde de lei. Aceste scenarii au ca sursă de finanțare exact banii care provin din pachetul de măsuri”, a spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor

În răspunsul trimis redacției DCBusiness instituția mai explică și că: ”Având în vedere că, în această perioadă, CNPP se află pe finalul procesului de evaluare a dosarelor în vederea recalculării pensiilor și, totodată are loc finalizarea proiectului de lege privind reforma sistemului public de pensii, considerăm că nu putem face precizări referitoare la etapa de recalculare a drepturilor de pensie”.

Casa mai menționează că: ”Instituția noastră aduce întotdeauna la cunoștința beneficiarilor sistemului public de pensii toate modificările legislative care intră în domeniul său de competență, după publicarea acestora în monitorul oficial”.

Pensii 2024. Românii nu primesc nici 50% din ce au cotizat timp de 35 de ani

Anunț important despre pensii: Românii care au cotizat 35 de ani primesc doar 40%-50% din salariul lor. Conform noilor informații legate de sistemul de pensii din România, mulți dintre cetățenii care au contribuit cu sume considerabile de-a lungul anilor se confruntă cu venituri de pensie neașteptat de mici.

Modul în care sunt gestionate aceste contribuții ridică semne de întrebare și generează nemulțumire în rândul populației. Un cetățean român care lucrează timp de 35 de ani înregistrează o contribuție medie de 652.000 de lei la sistemul de pensii. Cu toate acestea, în ciuda acestor contribuții considerabile, majoritatea pensionarilor descoperă că primesc doar între 40%-50% din ultimul salariu pe care l-au avut înainte de pensionare.

Acest decalaj major se datorează modului în care sunt utilizate aceste contribuții. În loc să fie direcționate în mod specific spre sistemul de pensii, 25% din salariul brut reținut de ANAF este transferat în bugetul consolidat al statului. Acesta finanțează diverse cheltuieli guvernamentale, inclusiv proiecte de investiții. În această lumină, economistul Adrian Codirlașu, vicepreședinte al CFA România, a descris sistemul de pensii românesc ca fiind o „schemă Ponzi finanțată de stat”.

Este necesar să ținem cont și de speranța de viață în România, care este în medie de 75 de ani. Astfel, pentru mulți pensionari, sumele primite ca pensie pe parcursul anilor rămân sub nivelul total al contribuțiilor făcute în timpul vieții active.

Schimbări semnificative sunt în viziunea legiuitorilor, astfel încât sistemul de pensii să fie mai echitabil și adaptat realităților economice și sociale. Una dintre aceste modificări este aceea că pensia minimă va fi de 40% din salariul minim brut, aceasta crescând cu 1% pentru fiecare an de muncă suplimentar.

Legislația introduce o diferențiere între persoanele care au contribuit la pensii pentru o perioadă între 10 și 15 ani și cele care au o vechime de peste 15 ani. Astfel, aceștia din urmă vor beneficia de o pensie minimă de 45% din salariul minim brut, cu adăugarea a 1% pentru fiecare an suplimentar.

Acest sistem gradat pare să încerce să ofere un echilibru și să răsplătească pe cei care au contribuit mai mult la sistemul de pensii. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă aceste măsuri vor reuși să abordeze în mod eficient problemele sistemului de pensii din România și să alinieze beneficiile cu așteptările contribuabililor.

Pensii 2024. Schimbare radicală la pensii: toate calculele pe noua lege. Care sunt procentele de creştere pe grupe de vârstă TABEL OFICIAL

Schimbare radicală la pensii: toate calculele pe noua lege. Conform specialiştilor, vor fi pensii care cresc și cu peste 30%, fără indexarea cu rata inflației.

„Vedem că unele pensii vor crește și cu un procent de 30%, altele cu alte procente, și unele nu ar trebui să crească, pornind de la numărul total de puncte. Conform principiului că niciun venit nu trebuie să fie diminuat, atunci acele pensii vor rămâne la cuantumul actual”, a spus Doina Pârclălabu la Antena 3.

Citeşte şi: Pensii 2024. Bani în plus pentru pensionari. Vestea aşteptată de milioane de români vine de la şeful Casei de Pensii

Conform noii legi a pensiilor, bărbaților le crește pensia mai mult pentru că ei au avut prin această formulă de determinare a punctajului, stagiul complet de cotizare care a plecat de la 30 de ani. Astfel, persoanele care s-au pensionat între anii 2001 și 2008 vor înregistra creșteri de pensii cu procente în 20 și 20,67%,  în funcție de luna și anul nașterii și luna și anul pensionării. Cei născuţi între ianuarie – martie 1944 şi sunt pensionaţi între ianuarie şi martie 2007, pot ajunge la 24% creştere (pentru că la stagiul de cotizare – la trei luni se mai adăuga o lună). Persoanele născute între iulie și septembrie 1946 și pensionate între lunile ianuarie – iulie 2010 ar putea înregistra creșteri de pensie de până la 30%.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, anunţul momentului pentru pensionari. Când va intra în vigoare noua lege a pensiilor

Pe de altă parte femeile vor putea înregistra o creștere de maximum 12%, pentru că stagiul de cotizare a pornit de la 25 de ani, a mai precizat Doina Pârcălabu.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației, 114 oameni au murit
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Oana Lis a vrut să se sinucidă. Ce a făcut soția lui Viorel Lis
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi