Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că a semnat un acord pentru reîntoarcerea serviciului militar obligatoriu în țara sa, despre care a spus că „are nevoie de o armată puternică”, informează DW.com.
Serviciul militar obligatoriu va dura 75 de zile, le-a spus președintele sârb cadeților promovați la o ceremonie la Academia Militară a țării. Serbia a abolit serviciul militar obligatoriu în urmă cu 23 de ani, bazându-se de atunci pe o armată profesionistă.
„Sper că înțelegeți cu toții cât de mult avem nevoie de o armată puternică, cât de mult avem nevoie să achiziționăm și să fabricăm mai multe arme”, a spus Aleksandar Vucic.
„Nu vrem să atacăm pe nimeni. Nici nu vom face acest lucru. Dar vrem să-i descurajăm pe cei care ne amenință în fiecare zi”, a adăugat el.
Vucic nu a oferit detalii despre cine ar putea să îi amenințe țara. Pentru ca serviciul militar obligatoriu să fie reintrodus, atât guvernul, cât și parlamentul – unde partidul lui Vucic deține o majoritate substanțială – trebuie să aprobe propunerea.
Vucic a spus recent că guvernul are în vedere introducerea serviciului militar cu o durată de 60 plus 15 zile. Serviciul ar fi obligatoriu pentru bărbați, în timp ce femeile ar putea în continuare să servească voluntar, a spus el.
Președintele a fost deseori condamnat de către grupurile de dreapta în acțiunile sale de când a preluat mandatul în 2017.
Alături de Lituania, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Letonia, Austria, Grecia şi Estonia au în prezent o anumită formă de serviciu militar obligatoriu. Polonia va reintroduce serviciul militar obligatoriu din 2024. În Norvegia, din 2015, şi femeile şi bărbaţii sunt obligaţi să urmeze stagiul militar în care să înveţe tehnici elementare de autoapărare, dar doar cei cu aptitudini fizicie excelente sunt instruiţi pe perioade mai îndelungate.
Oficiali din Marea Britanie, România şi Germania au fost în favoarea stagiului militar din cauza ameninţării tot mai crescute din partea Rusiei.
Franţa a lansat în 2019 o formă de recrutare mai blândă a tinerilor prin care să urmeze un serviciu civic voluntar.
În august, Lituania și-a anunțat intenția de a extinde serviciul militar obligatoriu, așa cum au făcut deja Danemarca și Norvegia. Pe lângă varianta unei recrutări voluntare pentru participarea tinerilor la 3 sesiuni de instruire pe timp de vară, se ia în calcul și chemarea la pregătire a celor care locuiesc și studiază în alte țări.
Țările europene, din ce în ce mai aproape de a introduce serviciul militar obligatoriu. Războiul din Ucraina accelerează procesul
Letonia ar pregăti și ea reintroducerea serviciului militar obligatoriu, iar de anul viitor, bărbații cu vârste între 18 și 27 de ani ar putea fi obligați să urmeze 11 luni de pregătire militară, iar femeile ar putea să se alăture voluntar. Armata olandeză are în prezent un deficit de 9.000 de soldați, iar guvernul vrea să crească numărul lor prin intermediul serviciului militar obligatoriu, așa cum face și Suedia din 2018. Și Danemarca are un serviciu obligatoriu, dar există suficienți voluntari pentru a satisface cererea.
Serviciul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus în Letonia. România, armată pe bază de voluntariat
În Germania, cancelarul Olaf Scholz a respins recent o propunere a ministrului Apărării privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu, iar autoritățile din Franța au în dezbatere o formă „ușoară” a serviciului.
În România, prima încercare de reintroducere a serviciului militar obligatoriu a eșuat în urmă cu 8 ani. Cu toate acestea, într-un proiect de lege prezentat anul trecut, Ministerul Apărării a susținut o propunere conform căreia toți cetățenii români cu vârsta potrivită pentru serviciul militar și care locuiesc în străinătate ar trebui să fie obligați să se prezinte la serviciul militar în termen de 15 zile în cazul unei mobilizări generale.