Semnalul de alarmă este tras de Viorel Teacă, fost agent de poliție și unul dintre cei mai apreciați agenți din Poliția Română, cunoscut pe rețelele de socializare pentru modul său de a relata cu sinceritate evenimentele din viața de polițist și critica adusă față de Ministerul Afacerilor Interne.
Într-un final, acesta și-a dat demisia din funcție iar acum poartă dezbateri pe rețelele de socializare cu privire la comportamentul polițiștilor, propuneri legislative sau întâmplări din viața sa.
@norristk7 #viorelteaca ♬ sunet original – Viorel Teaca
Conform fostului polițist, un ordin al Ministrului Afacerilor Interne va modifica un criteriu esențial de angajare în Jandarmerie, mai exact nivelul minim de studii. Astfel, nu va mai fi nevoie, pentru a deveni jandarm, de terminarea liceului sau obținerea diplomei de bacalaureat, ci numai finalizarea celor 10 clase obligatorii.
Fostul polițist și-a exprimat, de altfel, îngrijorarea leagtă de faptul că nu în mult timp, acest nivel va scădea și în cazul Poliției Române.
Inițiativa ministrului pare o problemă care va aduce mai mulți tineri în forțele de ordine, însă este o sabie cu două tăișuri. Astfel, în loc să fie atrași candidații cu o vocație și o pregătire serioasă, se propune scăderea standardelor educaționale pentru ca mult mai mulți oameni să fie recrutați.
Jandarmii se confruntă în fiecare zi cu situații care pot degenera și cu, eventual, violență fizică, astfel că au nevoie de o pregătire fizică foarte bună, dar și de o pregătire mentală care este esențială.
Citește și : De ce nu mai vor românii din Diaspora să se întoarcă în țară. Nu banii îi țin departe de țară
Având în vedere că trebuie să intervină în situații tensionate și să readucă ordinea și liniștea publică, scăderea standardelor de recrutare poate aduce în haina de jandarm și persoane care nu sunt atât de bine pregătite și care nu pot proteja la fel de serios drepturile și libertățile cetățenești.
Soluția aflată în dezbatere, cu privire la eliminarea Bacalaureatului din cerințele postului, poate duce, de altfel, la scăderea prestigiului de care se bucură instituția Jandarmeriei printre români, precum și o neîncredere generalizată a publicului în forțele de ordine.
Oricare ar fi rezultatul la care va ajunge Ministerul Afacerilor Interne, ceea ce este clar este faptul că educația este esențială într-o astfel de instituție, deoarece oamenii cei mai buni și pregătiți vor fi mereu atenți să asigure disciplina în societate.