„Demnitarul român a trecut în revistă cele mai importante măsuri de relaxare luate la nivel naţional, subliniind că se intenţionează aplicarea acestora în mod gradual, în funcţie de evaluarea situaţiei epidemiologice”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, vineri, Agerpres.
În cadrul videoconferinţei desfăşurate cu prilejul reuniunii informale a Consiliului JAI, organizată de Preşedinţia croată a Consiliului Uniunii Europene, miniştrii au avut un schimb de opinii cu privire la controalele la frontierele interne şi libera circulaţie a persoanelor în contextul pandemiei COVID-19 şi măsurile avute în vedere pentru ridicarea restricţiilor în perioada următoare.
Ministrul Vela a adăugat că, având în vedere magnitudinea diferită a efectelor crizei la nivelul statelor membre şi stadiul diferit în care acestea se află, este esenţială luarea în considerare a particularităţilor crizei în plan naţional în definirea măsurilor şi calendarului de relaxare a restricţiilor.
Comisia Europeană doreşte ridicarea tuturor restricţiilor la frontierele interne ale UE până la sfârşitul lui iunie
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a lansat un apel la ridicarea până la sfârşitul lui iunie a tuturor restricţiilor şi controalelor la frontierele interne ale UE introduse pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, potrivit unui interviu difuzat joi de Euronews, scrie AFP.
„Ne aflăm foarte aproape de o situaţie în care va trebui să ridicăm toate restricţiile şi controalele la frontierele interne”, a declarat Ylva Johansson cu o zi înainte de o reuniune prin videoconferinţă a miniştrilor europeni de interne.
„Mâine le voi propune statelor membre să ridice toate controalele la frontierele interne cât mai curând posibil şi cred că o dată bună pentru asta ar trebui să fie sfârşitul lui iunie”, a spus comisarul european.
Ea s-a declarat „foarte mulţumită” să vadă statele membre „deschizând din nou UE şi spaţiul Schengen”. „Cetăţenii doresc într-adevăr să îşi recapete libertatea de mişcare”, a adăugat ea, exprimându-şi satisfacţia că situaţia epidemiologică se ameliorează rapid în numeroase state membre.
Apariţia pandemiei a determinat ţările europene să ia în martie diverse măsuri pentru a-şi închide frontierele.
Germania
Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel va face primii paşi pentru a slăbi restricţiile de circulaţie la nivel european. Măsurile vor intra în vigoare pe data de 15 iunie, potrivit Mediafax. Cabinetul condus de Angela Merkel va aproba miercuri draftul care include noile măsuri, anunţă Bloomberg.
Interdicţiile de călătorie impuse pentru cele 27 ţări membre UE vor fi înlocuite din 15 iunie de recomandări diferite pentru ţările membre Schengen şi Marea Britanie. Ministrul de Externe Heiko Maas va discuta cu omologii din UE în următoarele două săptămâni cu privire la cum poate fi „reluat traficul în interiorul Europei”, a declarat acesta marţi, la Berlin.
Până acum, Germania a luat câteva măsuri privind relaxarea condiţiilor de trecere a graniţei cu câteva state vecine cum ar fi Franţa şi Austria.
Marea Britanie
Companiile aeriene au cerut guvernului britanic să pună capăt carantinei de 14 zile pentru călători din 45 de țări cu rate mici de infecții, până la finalul lunii, instaurând coridoare aeriene, scrie Sky News. Totodată, potrivit chroniclelive.co.uk, guvernul ia în calcul aceste „coridoare aeriene”.
În acest moment, planurile britanicilor sunt ca toți internaționalii care sosesc în Marea Britanie trebuie să stea pentru 14 zile în carantină de luni.
Bulgaria, Canada, Cehia, Danemarca, Egipt, Croația, Estonia, Franța, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Spania, Suedia și România sunt câteva dintre cele 45 de state care ar face parte din acest proiect al „coridoarelor aeriene” cu Marea Britanie.
Belgia
Începând cu 15 iunie, Belgia își va redeschide granițele cu țările din Spațiul Schengen, a anunțat premierul Sophie Wilmes la finalul ședinței Consiliului de Securitate Națională, care a detaliat și începutul, începând cu 8 iunie, ieșirii din așa-numitul lockdown cauzat de pandemia de COVID-19.
Cehia
Cehia a anunţat luni că, începând de la 15 iunie, le va permite cetăţenilor săi să se deplaseze în majoritatea ţărilor europene fără a mai fi obligaţi să prezinte la întoarcere dovada unui test negativ la noul coronavirus, acelaşi regim urmând să-l aibă pe teritoriul său şi cetăţenii a 19 state considerate ‘sigure’ din punctul de vedere al riscului de transmitere a virusului, informează Reuters citată de Agerpres.
‘Putem începe să călătorim în Europa din 15 iunie’, a comunicat ministrul sănătăţii, Adam Vojtech, pe Twitter. De la data respectivă, statele europene vor fi plasate în trei categorii, cu un sistem de coduri de culori, în funcţie de riscul de transmitere a coronavirusului. Cehia a relaxat deja cea mai mare parte a restricţiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19.
Grecia
Autoritățile din domeniul sănătății elene vor efectua teste pe bază de anticorpi pe 16 insule săptămâna viitoare, a declarat marți șeful Organizației Naționale de Sănătate Publică (EODY) Panagiotis Arkoumaneas, pentru postul de radio Praktoreio FM, scrie Kahimerini.gr. Insulele grecești sunt esențiale în reluarea fără probleme a sezonului turistic, a mai spus Arkoumaneas, iar testele vor ajuta la stabilirea nevoilor de infrastructură sanitară ale insulelor înainte de redeschiderea turiștilor din 15 iunie.
Bulgaria
Bulgaria va elimina toate restricţiile impuse în urma pandemiei de COVID-19 începând din 15 iunie, inclusiv purtarea obligatorie a măştilor de protecţie în spaţiile publice închise, a informat joi guvernul de la Sofia, potrivit DPA.
Grupul de lucru responsabil pentru răspunsul la pandemia de coronavirus, înfiinţat în urmă cu 100 de zile, îşi va continua activitatea, însă nu va mai ţine o conferinţă de presă zilnică. „Aceste briefinguri constante ale grupului de lucru creează un sentiment de nelinişte”, a declarat joi premierul bulgar Boyko Borisov în cadrul ultimei conferinţe de presă a grupului de lucru, potrivit Agerpres.
„Trebuie să învăţăm să trăim cu virusul”, a adăugat el.
Citeşte şi: Spania dă undă verde turismului internaţional începând cu 1 iulie