Cercetătorii mai spus că oraşul se înclină spre est, îndreptându-se spre Marea Adriatică, fiind lovit de mai multe inundaţii decât în mod normal.
Studiile anterioare arătau că nivelul apei în Veneţia s-a stabilizat. O nouă cercetare susţine, însă, că oraşul s-a scufundat, de fapt, şi s-a înclinat spre est, cu 2mm pe an în ultimul deceniu – studiile mai vechi arătau că oraşul se scufunda cu doar 0.04mm pe an.
„Placa tectonică Adriatică, care cuprinde Veneţia, intră sub Munţii Apenini şi astfel, oraşul şi zona înconjurătoare scade uşor în altitudine”, spune cercetătorul Yehuda Bock, geodezist la Scripps Institution of Oceanography la UC San Diego. Bock mai spune că, în plus, frecvenţa inundaţiilor în Veneţia a crescut în ultimul timp.
Rezidenţii sunt nevoiţi acum să meargă, de 4-5 ori pe an, pe poduri de lemn pentru a sta deasupra apelor din oraş.
Experţii de la Consorzio Venezia Nuova, care se ocupă de protejarea Veneţiei, spun însă că ei au calculat că oraşul se scufundă cu 3-4 cm pe secol. ” Acum ei spun 2mm pe an….asta ar însemna că Veneţia se scufundă cu 20cm la 100 de ani. De cinci ori mai repede decât am calculat noi. O să cred când o să văd”, a spus un reprezentnt al consorţiului.
Bock a admis că o investiţie de mai multe miliarde de dolari în sistemul de protecţie împotriva inundaţiilor va salva oraşul de la dispariţie.