Alţi 11 militari venezueleni au traversat frontiera spre Columbia în ultimele 24 de ore, au anunţat luni serviciile pentru migraţie columbiene, ridicând la 167 numărul dezertorilor din această ţară, relatează AFP.
Cel puţin cinci soldaţi, dintre care unul îmbrăcat în civil, au traversat luni podul internaţional Simon Bolivar, care uneşte Venezuela şi Columbia, au constatat corespondenţi ai agenţiei France Presse aflaţi în oraşul de frontieră Cucucta.
Doi dintre aceştia erau însoţiti de câini dresaţi să depisteze droguri.
„Nu ne mai supunem guvernului nostru”, a declarat unul dintre ei în timp ce era însoţit de militari columbieni.
Dintre cei 167 de militari care au dezertat, 157 au intrat prin departamentul Norte de Santander (nord-est), a cărui capitală este Cucuta, iar zece prin Arauca, puţin mai la sud.
„Mulţi dintre ei au venit împreună cu familia de teama represaliilor”, a subliniat serviciul pentru migraţii într-un comunicat.
Liderul opoziţiei, Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar al Venezuelei de peste 50 de ţări, a oferit amnistia militarilor care renunţă să servească guvernul lui Nicolas Maduro.
Primele dezertări au avut loc sâmbătă, în momentul în care Juan Guaido anunţa plecarea ajutorului umanitar spre Venezuela.
Camioanele încărcate cu aceste produse de primă necesitate, trimise pentru a acoperi grave penurii, au fost însă nevoite să se întoarcă în faţa blocajului rutier ordonat de puterea lui Maduro şi care a degenerat.
Cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva sute au fost rănite, în ciocnirile violente de la frontierele cu Columbia şi Brazilia, unde se află depozitată o altă parte a ajutorului.
În legătură cu reuniunea Grupului de la Lima, desfăşurată luni la Bogota, unde s-au aflat vicepreşedintele american, Mike Pence, şi opozantul venezuelean Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar, Nicolas Maduro a denunţat o iniţiativă ce este „parte a politicii care încearcă să stabilească un guvern paralel în Venezuela”.
Grupul de la Lima, alcătuit din ţări ostile preşedintelui Nicolas Maduro, a lansat un apel la o tranziţie democratică în Venezuela. El a denunţat „situaţia umanitară gravă”, însă a respins folosirea forţei avută în vedere de Washington, aliat al opozantului Juan Guaido.
În acest interviu, Nicolas Maduro a mai afirmat că administraţia Trump este un „guvern extremist al Ku Klux Klan”, apreciind că Statele Unite doresc „petrolul Venezuelei” şi că sunt „pregătite să mergă la război pentru acest petrol”.
Întrebat despre posibilitatea de a-i permite opozantului Juan Guaido să se întoarcă în Venezuela, Nicolas Maduro a răspuns că acesta trebuie „să respecte legile”.
„Poate pleca şi reveni şi va avea probleme cu justiţia, pentru că justiţia i-a interzis să părăsească ţara”, a declarat preşedintele venezuelean.
Mai devreme în cursul zilei de luni, Mike Pence i-a dat asigurări lui Juan Guaido, recunoscut de peste 50 de ţări ca preşedinte interimar, în legătură cu sprijinul „100%” al Statelor Unite, subliniind că administraţia de la Casa Albă nu respinge nicio opţiune contra lui Nicolas Maduro, a cărui realegere este considerată frauduloasă de adversarii săi.