Redus la tăcere de o agonie de aproape trei luni, preşedintele venezuelean şi-a pregătit cu grijă succesiunea desemnându-l pe vicepreşedintele său să asigure tranziţia şi să se prezinte drept candidat al puterii la eventualele alegeri. „Vom fi moştenitorii demni ai unui gigant”, a afirmat vicepreşedintele Nicolas Maduro vădit emoţionat.
Maduro va fi preşedinte interimar şi un scrutin prezidenţial va fi organizat în 30 de zile, conform instrucţiunilor preşedintelui. În ceea ce priveşte tranziţia, interpretările Constituţiei diferă de la Guvern la opozanţii care cer ca interimatul să fie asigurat de preşedintele Adunării Naţionale, Diosdado Cabello, şi nu de vicepreşedintele ţării.
La scurt timp după anunţarea decesului lui Hugo Chavez, capitala a plonjat într-o linişte apăsătoare. În faţa spitalului militar din Caracas unde era internat, câteva sute de persoane au improvizat o manifestaţie, arborând portrete ale preşedintelui şi scandând sloganuri în onoarea sa. „Noi toţi suntem Chavez!”, scandau unii dintre ei.
„A fost un bărbat care ne-a învăţat să ne iubim patria, comandantul pleacă fizic, dar el rămâne în inimile noastre”, a mărturisit Francis Izquierdo, o angajată municipală.
După ce a anunţat decesul preşedintelui, Maduro a lansat mai multe apeluri la calm şi a informat că armata şi poliţia au fost mobilizate în ţară „pentru a însoţi şi proteja poporul şi pentru a garanta pacea”. La scurt timp după aceasta, ministrul Apărării, Diego Molero, însoţit de mai mulţi ofiţeri de rang înalt, a asigurat că forţele armate vor rămâne „unite pentru a respecta şi a asigura respectarea Constituţiei”.
În Asia, preţul petrolului s-a apreciat, miercuri, după anunţul privind moartea preşedintelui venezuelean Hugo Chavez, care deschide o perioadă de incertitudine în Venezuela, principalul producător de ţiţei sud-american, au anunţat brokerii.
Un vicepreşedinte împotriva unui guvernator?
Un militar de rang înalt, generalul Wilmer Barrientos, a dat asigurări, o oră mai târziu, de „normalitatea deplină” care domneşte în ţara cu cele mai importante rezerve mondiale de ţiţei. „Dacă Guvernul are capacitatea de a organiza alegeri chiar mai devreme de o lună, o va face”, a apreciat observatorul politic Luis Vicente Leon. „Cu cât mai devreme, cu atât mai bine, ei vor profita, electoral vorbind, de emoţia provocată de moartea preşedintelui”, a anticipat analistul politic Luis Vicente Leon.
Maduro se va confrunta probabil cu guvernatorul Henrique Capriles, în vârstă de 40 de ani, învins onorabil de Hugo Chavez în octombrie. În faţa presei, acesta din urmă a subliniat că Chavez a fost pentru el un „adversar” şi nu un „inamic”, înainte de a cere Guvernului să îşi respecte „îndatoririle constituţionale”.
Hugo Chavez a murit după ce fusese reales pentru un nou mandat de 6 ani, la 7 octombrie 2012.