Venit de cetăţenie în Italia, noua propunere a Giorgiei Meloni. Se acordă pentru opt luni şi presupune anumite obligaţii. Cine refuză să muncească, este scos din program

Noua versiune - încă neoficială - a legii propuse de guvernul Meloni conține câteva precizări suplimentare cu privire la modificările Venitului de cetățenie în 2023 și 2024. Doar opt luni pentru cei "apți de muncă", care vor trebui să urmeze cursuri de formare și să facă o "muncă utilă din punct de vedere social". Cine refuză un loc de muncă, va fi oprit la plată.
Filip Stan
30 nov. 2022, 19:07
Venit de cetăţenie în Italia, noua propunere a Giorgiei Meloni. Se acordă pentru opt luni şi presupune anumite obligaţii. Cine refuză să muncească, este scos din program

Noul proiect de lege a bugetului a confirmat modul în care se va modifica Venitul de cetățenie în 2023, începând să contureze și ce intenționează să facă guvernul Meloni din 2024. În primul rând, se confirmă faptul că anul viitor oamenii vor putea primi venitul de cetățenie pentru maximum opt luni.

Acest lucru este valabil pentru toată lumea, cu excepția gospodăriilor în care există persoane cu handicap, minori sau persoane cu vârsta de 60 de ani sau mai mult. Legea bugetului estimează că aproximativ 404.000 de gospodării, care primesc în medie 543 de euro pe lună, vor fi afectate de reformă – astfel că vor putea primi venitul doar timp de 8 luni. În schimb, 635 de mii de gospodării vor continua să o primească.

Italia. Venit de cetățenie 2023

De la 1 ianuarie 2024, Venitul de cetățenie va fi anulat definitiv. În plus, de la 1 ianuarie 2023, persoanele vor fi obligate să participe la cursuri de formare sau de reconversie profesională de șase luni.

Există însă și câteva aspecte neclarificate în proiect. Pe de o parte, de fapt, legea bugetului identifică „șomerii” ca fiind persoanele de peste 60 de ani, care vor putea beneficia de fapt de venitul de cetățenie timp de 12 luni. Acest lucru este precizat la punctul 2 al articolului referitor la Venitul de cetățenie. În ceea ce privește cursurile de formare, însă, textul se referă direct la legea din 2019. Acolo, la articolul 4, persoanele de peste 65 de ani au fost excluse de la obligațiile legate de Venitul de cetățenie.

Așadar, cei peste 60 de ani vor fi exceptați de la cursurile de formare, așa cum ar fi mai coerent cu restul manevrei, sau vor fi exceptați cei peste 65 de ani, așa cum prevede legea din 2019? Prima opțiune pare mai probabilă, dar rămâne deocamdată de clarificat. Pe de altă parte, vor fi excluse cu siguranță persoanele cu dizabilități, cele care primesc pensia de cetățenie, precum și cele care primesc Venitul de cetățenie și au o pensie directă. În fine, nu vor fi obligați să participe la cursuri nici cei care au în grijă în familie copii cu vârsta de până la trei ani sau alți membri ai gospodăriei cu dizabilități grave, scrie Stiridiaspora.

Modificări ale venitului de cetățenie: cei „apți de muncă“ vor primi banii doar opt luni

Cei care sunt obligați să participe la aceste cursuri, dar nu o fac, își vor pierde dreptul la venitul de cetățenie. Regiunile vor trebui să comunice Anpal (Agenția Națională pentru Politici Active de Ocupare a Forței de Muncă) listele cu cei care nu respectă obligația de prezență.

Toți beneficiarii Venitul de cetățenie vor trebui să fie angajați de către municipalitatea în care locuiesc în „proiecte utile pentru comunitate”. Anterior, regula prevedea că municipalitatea trebuia să implice „cel puțin o treime” din beneficiari. Cu toate acestea, rămâne faptul că participarea la munca de utilitate socială este „opțională”, așa cum se precizează în legea din 2019 care a creat venitul de cetățenie, „pentru persoanele care nu sunt obligate la obligațiile legate de Venitul de cetățenie”, deci aceleași persoane care nu trebuie să urmeze cursuri de formare sau de reconversie profesională. Și aici revine ambiguitatea cu privire la beneficiarii între peste 60 și peste 65 de ani, care va trebui clarificată.

Cei ce refuză un loc de muncă sunt eliminaţi din program

Cei care refuză prima ofertă rezonabilă de muncă primită vor pierde și ei accesul la Venitul de cetățenie. În prezent, numărul de oferte care pot fi refuzate este de două, în timp ce în 2019 era de trei. Datorită acestor schimbări, guvernul se așteaptă să economisească 734 de milioane de euro în 2023. Aceasta este estimarea inclusă în proiectul de manevră. Din această sumă, 9 milioane de euro vor fi adăugate la fondul de alocații pentru familiile singure. O cifră care va deveni și mai importantă (709 milioane) pentru 2024, din nou cu banii economisiți din venitul de cetățenie.

O noutate introdusă în ultimul proiect distribuit ieri este că banii rămași în urma „eliminării din 2024” a venitului de cetățenie vor merge într-un fond special, numit Fondul de sprijin pentru sărăcie și incluziune activă. Acești bani, din care vor fi scoase cele peste 700 de milioane dedicate alocației unice și care sunt astfel estimate la aproximativ 7 miliarde de euro pe an, vor fi folosiți pentru o „reformă organică” a măsurilor de sprijin și de incluziune, se arată în textul legii.

Noul proiect confirmă, de asemenea, că cei care vor primi venitul de cetățenie în 2023 vor putea avea și locuri de muncă sezoniere sau intermitente, „tipice sectoarelor turismului și agriculturii”, cu o remunerație maximă de 3.000 de euro pe an, fără a pierde accesul la Venitul de cetățenie. Potrivit estimărilor incluse în manevră, în 2021 numărul beneficiarilor de venit de cetățenie care aveau un astfel de contract de muncă era de 50 de mii, dar se așteaptă ca în 2023 acesta să crească la 70 de mii.

Citeşte şi: Cât câștigă lunar un român culegător de ciuperci în Australia. Suma nu este deloc una mică

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Peștele cu care România rupea norma în Europa. Icrele lui, considerate delicatese, mergeau la export, se făceau capturi impresionante
Capital.ro
România își pierde valorile ce-au scris istorie. S-a stins o mare stea: Un loc special în inimile noastre
Playtech.ro
Câți ani ar putea petrece Mario Iorgulescu după gratii. Procurorii cer pedeapsă maximă: Sentința se dă pe 4 decembrie
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Doliu în sportul românesc. A dispărut un nume de referință
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Medicamentele care te lasă fără permis. În cât timp se elimină substanța activă din corp
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Beyonce face istorie la Grammy cu cele mai multe nominalizări din toate timpurile
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9