Bursele de merit se acordă pentru 30% din elevii din fiecare clasă, cu posibilitatea extinderii listei de beneficiari pentru a cuprinde toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50, a transmis Ministerul educației, într-o postare pe Facebook în care anunță că a trimis spre publicare la Monitorul Oficial Metodologia – cadru de acordare a burselor școlare pentru anul școlar 2023 – 2024.
Totodată, bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a se vor acorda pe baza mediei notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare. Bursele de merit pentru elevii de clasa a IX-a se vor acorda pe baza mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional.
Burse de merit vor primi și elevii care obțin premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare, respectiv pentru participarea în loturile restrânse de pregătire pentru olimpiadele internaționale.
Elevii vor primi bursele școlare pentru lunile septembrie și octombrie abia peste două luni, pe 15 noiembrie.
Bursele sociale se acordă elevilor din familii monoparentale, inclusiv elevilor cu unul dintre părinți decedați, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie. De burse sociale vor beneficia și elevii cu deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, dar și elevii din familii cu un venit mediu net lunar/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie.
Cererea, declaratia veniturilor si documentele doveditoare trebuie depuse la scoala în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului scolar, conform Ministerului Educației.
Verificarea condițiilor de venit se face de către secretarul unității de învăţământ, cu ajutorul platformei PatrimVen. Înregistrarea unității de învățământ în PatrimVen durează cel mult 3 zile.