Astfel s-a ajuns ca un medic de familie sã aibã un venit de 5000 de euro numai din activitatea de la centrul de permanentã, scrie vremeanoua.ro. Dacã mai punem la socotealã si veniturile de la cabinetul individual, rezultã cã în judetul Vaslui sunt medici de familie care câstigã si 9000-10000 de euro lunar. Firesc ar fi ca odatã cu cresterea tarifelor sã se îmbunãtãteascã si calitatea actului medical. Ei bine, acest lucru nu se vede, cel putin deocamdatã. Cozile la cabinete sunt, în continuare, interminabile, medicii de familie fac doar muncã de birou, iar de deplasãri pe teren si preventie nici nu poate fi vorba.
6.120 de lei. Atât a decontat medicul de familie Mitic Anatolie în luna decembrie 2017 de la centrul de permanentã din Cozmesti. Luna ianuarie 2018 i-a adus aceluiasi medic un venit de 19.360 de lei. 9.680 de lei a fost doar venitul lui, 4840 de lei – banii asistentei, iar alti 4840 de lei au reprezentat cheltuieli administrative. Asadar, de trei ori mai multi bani, pentru acelasi volum de muncã. Si nu e singurul! În judetul Vaslui sunt 10 centre de permanentã în care îsi desfãsoarã activitatea 51 de medici de familie, cu gãrzi de 17 ore pe zi în zilele lucrãtoare si 24 de ore sâmbãta, duminica si sãrbãtorile legale. Pe fiecare centru de permanentã sunt patru-cinci medici, iar asta înseamnã cã stau o zi-douã pe sãptãmânã la centre.
Centrul de permanentã Tutova, campion la decontãri
Dacã în luna decembrie a anului trecut, celor 10 centre de permanentã din judet le-a fost decontatã suma de 171.106 lei, în luna ianuarie a acestui an, medicii de familie din centre au primit, în total, suma de 466. 254 lei. Cei mai multi bani au fost decontati de cabinetul doctoritei Nechita Margareta de la centrul de permanentã Tutova. Acesta a avut un venit de 24.438 lei. Pe locul doi se claseazã cabinetul doctorului Mitic Anatolie, de la centrul de permanentã Cozmesti, cu 19.360 lei, iar pe locul trei se aflã cabinetul doctorului Apetrei Petricã, tot de la centrul de permanentã de la Cozmesti, cu 14.964 lei decontati.
Mii de euro si de la cabinetele medicale
Aproape toti medicii de familie din centrele de permanentã desfãsoarã activitãti si la cabinetele individuale. De exemplu, pe lângã venitul deloc de neglijat de la centrul de permanentã, dr. Apetrei Petricã a decontat, în luna ianuarie, alti 18.533 lei de la cabinetul lui. Rezultã asadar un total de 33.497 lei pentru acesta. Ceva mai bine plãtitã a fost dr. Nechita Margareta, care pe lângã cei 24.438 lei de la centrul de permanentã a mai luat alti 16.583 lei de la cabinetul individual, rezultând un venit total de 41.021 lei.
Ordinul care i-a întors din drum
Dacã anul trecut, sute de medici de familie din tarã au plecat peste hotare din cauza veniturilor foarte mici, prin ordinul 1487/2017 Ministerul Sãnãtãtii a reusit sã-i întoarcã pe multi din drum. „Acum e altceva. Se meritã sacrificiile. Nu e usor sã-ti batã cineva în geam, la ora 1 dimineata, acuzând dureri sau având hemoragii puternice. De când tarifele s-au mãrit, parcã altfel îti vine sã muncesti” ne-a declarat un medic de familie. Cresterile de tarif sunt consistente, de la 12,8 lei/ora de gardã, cât încasa un medic (la care se adãugau 50% dacã efectua garda într-un centru amenajat într-un cabinet medical, nu într-un spatiu sustinut de primãrie, si alti 2 lei/orã pentru medicamente, banii pentru medicamente acordându-se tuturor medicilor), ajungându-se la 40 lei/orã. Bani mai multi vor încasa si asistentii medicali, pentru care tariful creste de la 8 lei/orã la cel mult 22 lei.