Veniturile bugetare colectate de ANAF au crescut cu 2,6 miliarde de lei, în ianuarie

Veniturile colectate la bugetul de stat au crescut, în luna ianuarie 2016, cu 2,656 miliarde de lei, ajungând la 19,254 miliarde de lei, în timp ce încasările din TVA au fost mai mari cu 20%, a anunțat, luni, Agenția Națională de Administrare Fiscală /ANAF/.
Filip Stan
08 feb. 2016, 20:25
Veniturile bugetare colectate de ANAF au crescut cu 2,6 miliarde de lei, în ianuarie

Totalul veniturilor bugetare colectate în ianuarie 2016 reprezintă o depășire cu 16%, în indice nominal și cu 2,656 miliarde de lei în cifre absolute, față luna ianuarie 2015 (16,598 miliarde de lei). Raportat la programul inițial de încasări, gradul de realizare este de 114% conform legilor bugetare pentru anul 2016 (16,858 miliarde de lei prin corelare cu încasările efective din operațiuni tip ‘swap’ și taxa clawback).

Potrivit Agerpres, în ceea ce privește ponderea în Produsul Intern Brut a veniturilor colectate de ANAF, în luna ianuarie 2016 aceasta a fost de 2,58%, cu 0,22 puncte procentuale peste nivelul realizat în luna ianuarie 2015 (2,36%) .

În structură, pe bugete și în cadrul bugetului de stat pe principalele impozite și taxe, situația privind realizarea veniturilor bugetare în perioada analizată arată că la bugetul de stat s-au încasat 14,161 miliarde de lei, cu 2,157 miliarde de lei (18% indice nominal) mai mult față de luna ianuarie 2015 (12,003 miliarde de lei), înregistrându-se un grad de realizare a programului de 122%.

De asemenea, la impozitul pe profit s-au încasat 451,3 milioane de lei, cu 146,1 milioane de lei (48% indice nominal) mai mult decât în ianuarie 2015 (305,2 milioane de lei), gradul de realizare a programului la acest impozit fiind de 146%. La acest impozit s-au încasat sume suplimentare atât de la agenții economici (+94 milioane de lei), cât și de la băncile comerciale (+52 milioane de lei).

Datele ANAF relevă, totodată, că la impozitul pe venit s-au încasat 2,244 miliarde de lei, cu 56,9 milioane de lei (—2% indice nominal) mai puțin decât în ianuarie 2015 (2,301 miliarde de lei).

Încasările din taxa pe valoarea adăugată au fost de 6,971 miliarde de lei, cu 1,012 miliarde de lei (20% indice nominal) mai mari decât încasările din ianuarie 2015 (5,959 miliarde de lei).

„Menționăm că încasările lunii ianuarie 2016 reflectă activitatea economică a lunii decembrie, deci pentru compararea cu veniturile încasate în luna ianuarie 2015 se are în vedere numai reducerea cotei de TVA pentru alimente și băuturi non-alcoolice, animale și păsări din specii domestice, semințe și ingrediente alimentare, servicii de restaurant și catering, de la 24% la 9%. Gradul de realizare a programului de încasări a fost de 120%”, arată ANAF.

În domeniul accizelor (inclusiv taxa pe viciu), față de încasările din luna ianuarie 2015 (2,085 miliarde de lei), acestea au fost mai mari cu 29% (în termeni nominali), veniturile colectate în luna ianuarie 2016 fiind de 2,68 miliarde de lei, un plus 595,1 milioane de lei. ANAF precizează că gradul de realizare a programului a fost de 122%, ca urmare a creșterii încasărilor din accize la produsele din tutun și a celor aferente taxei pe viciu (plus 585,12 milioane de lei).

Potrivit datelor ANAF, încasările din „alte venituri’ au fost în ianuarie 2016 mai mari cu 208,8 milioane de lei (15%) față de cele din ianuarie 2015, ajungând până la 1,59 miliarde de lei. „Încasările mai mari la acest capitol se datorează creșterii, față de anul anterior a impozitului pe dividende datorat de persoane juridice, cu 9,6 milioane de lei, a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, cu 22,8 milioane de lei, a taxelor pentru jocurile de noroc, cu 19,5 milioane de lei, a impozitului pe veniturile din dobânzi, cu 166,98 milioane de lei precum și a sumelor provenite din finanțarea bugetară a anilor precedenți, cu 171,1 milioane de lei”, se menționează în comunicatul Fiscului.

Pe de altă parte, toate aceste venituri se coroborează cu scăderea încasărilor din redevențe, cu 54,4 milioane de lei, din dividende cuvenite statului, cu 59,8 milioane de lei, a sumelor rezultate din emiterea certificatelor verzi, cu 66,75 milioane de lei și a impozitului pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a reglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, impozitului pe veniturile din exploatarea resurselor naturale, impozitului pe monopolul din sectorul energiei electrice și al gazului natural, cu 24,8 milioane de lei.

La bugetul fondului național unic pentru asigurări de sănătate se constată o creștere a volumului sumelor încasate cu 13% indice nominal (1,785 miliarde de lei luna ianuarie 2016 față de 1,581 miliarde de lei în luna ianuarie 2015, gradul de realizare a programului de încasări fiind de 101%.

De asemenea, la bugetul asigurărilor sociale de stat se constată o creștere cu 9%, până la 3,145 miliarde de lei în luna ianuarie 2016, încasările la acest buget fiind influențate negativ de creșterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii. „Datorită creșterii cotei de contribuție cu 0,5 puncte procentuale, suma virată la fondul privat de pensii a fost cu 121,8 milioane de lei mai mare față de cea virată în ianuarie 2015, totalizând 439,6 milioane de lei în ianuarie 2016”, potrivit ANAF.

În privința bugetului asigurărilor sociale pentru șomaj se constată o creștere cu 16% a încasărilor, până la valoarea de 162,1 milioane de lei, comparativ cu 139,6 milioane de lei înregistrate în ianuarie 2015.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Patru zodii care vor avea lumea la picioare până pe 15 aprilie. Vor fi în al nouălea cer
Capital.ro
Șoferii care nu mai trebuie să dea examen. Reguli noi pentru obținerea permisului de conducere
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Cele trei combinații periculoase de vitamine. Medic: Trebuie luate separat
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Zi neagră pentru nouă milioane de români. Scumpire semnificativă a unor taxe
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Ce publicase pe Facebook românca Andreea Mottram, înainte să fie omorâtă de fiica ei adoptivă. „Problema este că...”
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Elena Udrea. Vestea dată chiar de avocatul său: Întrunește toate celelalte condiții
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
MediaFlux
Pensiile, alocațiile și indemnizațiile se dau mai devreme. Data anunțată de Ministerul Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum să ieși la pensie fără dureri de cap: ghid complet și actualizat pentru românii care se apropie de vârsta pensionării