Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat şi a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.
CITEŞTE ŞI Consiliul de Atestare a Titlurilor: Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat
„Nu am cunoştinţă de nicio decizie a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor. Nu a ajuns nimic nici scris, nici verbal la mine. Am spus de la bun început că acest Consiliu nu se poate pronunţa, ci Comisia de Etică. Consiliul nu are atribuţii pe această temă„, a comentat Liviu Pop, la România TV, decizia Consiliului.
CITEŞTE ŞI Liviu Pop: Toate deciziile Consiliului de Atestare a Titlurilor sunt nule, nu a fost cvorum
În replică, fostul ministru al Educaţiei, Cătălin Baba, a declarat la România TV că plagiatul lui Victor Ponta poate fi analizat de Consiliul Naţional. „Victor Ponta este cadru didactic şi ştiu că discuţia este despre un titlul de doctor. Deci Consiliul Naţional se poate pronunţa pe această temă„, a spus oficialul.
Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, a precizat că, din punctul său de vedere, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare nu are nicio valoare juridică.
„Consiliul de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare nu are nicio valoare juridică. Politehnica Bucureşti a solicitat, în mai multe rânduri, implicarea universităţilor în acest consiliu. În urmă cu un an şi jumătate, fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a numit acest consiliu fără consultarea universităţilor şi institutelor de cercetare. Cu alte cuvinte, acest consiliul este făcut din apropiaţii echipei din fruntea ministerului Educaţiei. O parte din membri acestui consiliu sunt oameni politici sau foarte apropiaţi ai unor oameni politici. Se încearcă foarte mult în aceste zile o politizare excesivă a zonei academice. Această bătălie dusă în mod absurd, aruncă o lumină nefavorabilă asupra instituţiilor de învăţământ superior”, a declarat la România TV, Mihnea Costoiu, rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti.
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare s-a întrunit vineri în şedinţă să analizeze acuzele de plagiat la adresa tezei de doctorat a lui Victor Ponta, deşi, printr-un ordin de ministru emis joi şi publicat vineri în Monitorul Oficial, a fost desfiinţat Consiliul General.
Ministrul Liviu Pop a declarat că forul nu are nici un drept să analizeze teze de doctorat şi că singura care o poate face este Comisia de Etică.
Pop a anunţat, la România TV, că va trimite luni Corpul de Control la Consiliul de Atestare a Titlurilor pentru a analiza activitatea acestui for pentru că nu i-a comunicat un raport pe care l-a cerut. „Acest Consiliu este total ineficient şi total nefuncţional”, a spus ministrul.
Ministrul Liviu Pop s-a arătat nemulţumit de activitatea Consiliului, în special din cauza faptului că nu a depus raportul de activitate, ce trebuia remis Ministerului Educaţiei până la data de 28 iunie.
„Acest Consiliu este total ineficient şi total nefuncţional. Cu siguranţă, voi trimite pe cineva în control pentru că sunt chestiuni tehnice care trebuie verificate. Nu ştiu câte teze au invalidat, câte controale au făcut în universităţi„, a mai spus Pop.
Senatorul PSD Dan Şova a declarat, la România TV, că nu este normal ca verdictul de plagiat în cazul tezei de doctorat să fie dat de specialişti în chimie şi inginerie: „M-am uitat pe teza domnului Ponta şi vă spun că nu este plagiat. Am constatat că părţile incriminate sunt în fapt texte de lege. Asta nu înseamnă încălcarea dreptului de autor. Există decizii ale Înaltei Curţi care tratează probleme de plagiat din cadrul dreptului şi medicinei şi s-a lămurit în final că nu era vorba de plagiat. S-a discutat despre tehnica de citare, dacă se pune în josul paginii sau la sfârşitul lucrării. Această lucrare este realizată între anii 2000 şi 2003, când existau nişte reglementări de redactare care datau din 1998. CNAD a fost pus însă să analizeze în funcţie de reglementările stabilite în 2011, ceea ce nu este posibil. Această lucrare trebuie analizată de oameni din domeniul juridic. Nu se poate să se pronunţe un chimist şi un politehnist pe o lucrare de drept. Specialităţile trebuie respectate”