Verdict controversat al Consiliului de Atestare pe doctoratul lui Ponta

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis vineri că Victor Ponta a plagiat, acesta întrunindu-se în şedinţă deşi, printr-un ordin de ministru emis joi  şi publicat vineri în Monitorul Oficial, a fost desfiinţat Consiliul General, informează România TV. Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, contestă însă decizia şi spune că aceasta nu are nici o valoare.  Mai mult, el susţine că decizia este nulă pentru că şedinţa nu a avut cvorum. De asemenea, Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, a precizat că, din punctul său de vedere, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare nu are nicio valoare juridică. Pe de altă parte, PDL atacă în instanţă reorganizarea Consiliului.
Romania TV
29 iun. 2012, 13:33
Verdict controversat al Consiliului de Atestare pe doctoratul lui Ponta

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat şi a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

CITEŞTE ŞI Consiliul de Atestare a Titlurilor: Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat

„Nu am cunoştinţă de nicio decizie a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor. Nu a ajuns nimic nici scris, nici verbal la mine. Am spus de la bun început că acest Consiliu nu se poate pronunţa, ci Comisia de Etică. Consiliul nu are atribuţii pe această temă„, a comentat Liviu Pop, la România TV, decizia Consiliului.

CITEŞTE ŞI Liviu Pop: Toate deciziile Consiliului de Atestare a Titlurilor sunt nule, nu a fost cvorum

În replică, fostul ministru al Educaţiei, Cătălin Baba, a declarat la România TV că plagiatul lui Victor Ponta poate fi analizat de Consiliul Naţional. „Victor Ponta este cadru didactic şi ştiu că discuţia este despre un titlul de doctor. Deci Consiliul Naţional se poate pronunţa pe această temă„, a spus oficialul.

Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, a precizat că, din punctul său de vedere, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare nu are nicio valoare juridică.

„Consiliul de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare nu are nicio valoare juridică. Politehnica Bucureşti a solicitat, în mai multe rânduri, implicarea universităţilor în acest consiliu. În urmă cu un an şi jumătate, fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a numit acest consiliu fără consultarea universităţilor şi institutelor de cercetare. Cu alte cuvinte, acest consiliul este făcut din apropiaţii echipei din fruntea ministerului Educaţiei. O parte din membri acestui consiliu sunt oameni politici sau foarte apropiaţi ai unor oameni politici. Se încearcă foarte mult în aceste zile o politizare excesivă a zonei academice. Această bătălie dusă în mod absurd, aruncă o lumină nefavorabilă asupra instituţiilor de învăţământ superior”, a declarat la România TV, Mihnea Costoiu, rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare s-a întrunit  vineri în şedinţă să analizeze acuzele de plagiat la adresa tezei de doctorat a lui Victor Ponta, deşi, printr-un ordin de ministru emis joi  şi publicat vineri în Monitorul Oficial, a fost desfiinţat Consiliul General. 

Ministrul Liviu Pop a declarat că forul nu are nici un drept să analizeze teze de doctorat şi că singura care o poate face este Comisia de Etică.

Pop a anunţat, la România TV, că va trimite luni Corpul de Control la Consiliul de Atestare a Titlurilor pentru a analiza activitatea acestui for pentru că nu i-a comunicat un raport pe care l-a cerut. „Acest Consiliu este total ineficient şi total nefuncţional”, a spus ministrul.

Ministrul Liviu Pop s-a arătat nemulţumit de activitatea Consiliului, în special din cauza faptului că nu a depus raportul de activitate, ce trebuia remis Ministerului Educaţiei până la data de 28 iunie.

Acest Consiliu este total ineficient şi total nefuncţional. Cu siguranţă, voi trimite pe cineva în control pentru că sunt chestiuni tehnice care trebuie verificate. Nu ştiu câte teze au invalidat, câte controale au făcut în universităţi„, a mai spus Pop.

Senatorul PSD Dan Şova a declarat, la România TV, că nu este normal ca verdictul de plagiat în cazul tezei de doctorat să fie dat de specialişti în chimie şi inginerie: „M-am uitat pe teza domnului Ponta şi vă spun că nu este plagiat. Am constatat că părţile incriminate sunt în fapt texte de lege. Asta nu înseamnă încălcarea dreptului de autor. Există decizii ale Înaltei Curţi care tratează probleme de plagiat din cadrul dreptului şi medicinei şi s-a lămurit în final că nu era vorba de plagiat. S-a discutat despre tehnica de citare, dacă se pune în josul paginii sau la sfârşitul lucrării. Această lucrare este realizată între anii 2000 şi 2003, când existau nişte reglementări de redactare care datau din 1998. CNAD a fost pus însă să analizeze în funcţie de reglementările stabilite în 2011, ceea ce nu este posibil. Această lucrare trebuie analizată de oameni din domeniul juridic. Nu se poate să se pronunţe un chimist şi un politehnist pe o lucrare de drept. Specialităţile trebuie respectate”

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre