Oamenii de ştiinţă italieni au fost acuzaţi că au subestimat riscurile seismice înaintea cutremurului produs în provincia L’Aquila în 2009. Ei au fost condamnaţi luni la şase ani de închisoare, pentru omor prin imprudenţă, informează AFP, citat de Mediafax.
La sfârşitul lui septembrie, Parchetul a cerut o pedeapsă cu închisoarea de patru ani împotriva celor şapte membri ai Comisiei italiene pentru „riscuri mari”, care s-a reunit la Aquila înaintea cutremurului. Avocaţii apărării au reclamat achitarea.
Procurorul Fabio Picuti nu a ezitat luni dimineaţa să facă o comparaţie cu evaluarea riscurilor teroriste în Statele Unite în timpul atentatelor de la 11 septembrie 2001. „După 11 septembrie, raportul care demonstra o analiză insuficientă a riscurilor în raport cu atentatul a condus la demisia şefului CIA şi adjunctului său. Acest lucru arată că un asemenea raţionament există” altundeva, a spus el.
„Acesta va fi un verdict istoric”, a apreciat, la sosirea la proces, Wania della Vigna, o avocată care reprezintă 11 părţi civile, între care patru studenţi răniţi în timpul prăbuşirii căminului studenţesc. În opinia avocatei, o condamnare ar permite ca, pe viitor, „oamenii de ştiinţă să acorde mai multă atenţie consecinţelor, atunci când dau sfaturi”.
Avocatul Carlo Sica, care reprezintă Guvernul italian, în subordinea căruia se afla Comisia, a cerut miercurea trecută ca cei şapte acuzaţi să fie achitaţi, subliniind că „faptele, adică seismul, nu sunt vina nimănui”.
Procesul a produs îngrijorare în mediile ştiinţifice. Alessandra Stefano, avocata unuia dintre oamenii de ştiinţă, Gian Michele Calvi, a apreciat că „nu ar trebui să existe nicio şansă” ca verdictul să conducă la o condamnare.
Un alt avocat, Filippo Dinacci, care îi reprezintă pe alţi doi oameni de ştiinţă, a apreciat că acuzaţiile reţinute împotriva clienţilor săi ţin „de un drept penal medieval”.
Peste 5.000 de membri ai comunităţii ştiinţifice au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui italian Giorgio Napolitano, în care afirmă că este imposibil ca un cutremur să fie prezis.
Între cei şapte acuzaţi se află nume mari ale ştiinţei italiene, ca al profesorului Enzo Boschi, până de curând preşedintele Institutului Naţional italian de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), sau al profesorului de fizică de la Universitatea din Genoa Claudio Eva.
Parchetul îi acuză pe cei şapte experţi că au oferit informaţii „prea liniştitoare” populaţiei, care ar fi putut să adopte măsuri cu scopul de a se proteja.