Vergil Chițac, primarul Constanței care candidează la al doilea mandat, declarații șocante în urmă cu câțiva ani despre Rusia: „Nu avem niciun interes să fim extrem de ostili cu rușii”

Vergil Chițac se pregătește să candideze pentru un nou mandat la Primăria Constanța. Ofițerul de marină retras, care a fost rectorul Academiei Navele ”Mircea cel Bătrân” și a făcut și un curs de perfecționare în Geopolitică și geostrategie, Securitate națională și euroatlantică, făcea o serie de declarații șocante în urmă cu câțiva ani, când se referea la Rusia, punctând că "nu avem nici un interes să fim extrem de ostili cu rușii".
Filip Stan
29 mai 2024, 14:28
Vergil Chițac, primarul Constanței care candidează la al doilea mandat, declarații șocante în urmă cu câțiva ani despre Rusia:

Vergil Chițac și-a depus candidatura pentru un nou mandat la finalul lunii aprilie. ,,Mi-am depus candidatura pentru al doilea mandat. Viitorul nostru stă în lucrările pe care le facem în oraș și în investițiile pe care le-am început. Am început aceste investiții care s-au lăsat extrem de mult așteptate și trebuie sa le continuăm. Acesta este motivul pentru care mi-am depus candidatura pentru al doilea mandat. Sunt convins că odată cu finalizarea lucrărilor se va schimba și fața orașului. Nu am o miză personală, eu nu mai am ce demonstra în viață și nici nu mi-am propus asta”, a transmis primarul Vergil Chițac.

Cine e Vergil Chițac, primarul Constanței

Vergil Chițac s-a născut în comuna Istria, din județul Constanța, într-o familie modestă, iar la cinci ani s-a mutat alături de părinți în orașul Constanța. A absolvit Liceul Militar de Marină, iar facultatea a făcut-o în Galați, Facultatea de Nave, cu specializarea Arhitectură navală. După ce și-a terminat studiile, a primit repartiția la Institutul de Marină din Constanța unde a devenit asistent universitar la catedra de Tehnologie și Mecanica Navei. Rezultatele din anii de studiu nu i-au adus doar un loc de muncă, ci și un loc în Partidul Comunist. Cu toate că a fost racolat de comuniști, Chițac a spus că nu a fost racolat și de Securitate.

„Nu a existat niciodată, nicio încercare să mă racoleze cineva să devin informator sau… sub nici o formă. Nu am avut nicio funcție în partid. Am fost simplu membru. Tata era membru de partid, mama nu. Tata a fost membru de partid, într-adevăr, dar fără funcție”, a spus el într-un interviu.

Vergil Chițac, declarații șocante despre Rusia

În contextul situației tensionate cu Rusia, reamintim ce spunea Vergil Chițac în 2016, atunci când se referea la Rusia. Primarul Constanței spunea la acea vreme că nu există niciun motiv pentru care România ar trebui să fie ostilă vecinului estic, ci dimpotrivă, ar trebui „să găsim motive și să inițiem dialoguri, iar diplomația românească să se îndrepte în această zonă”.

„Vrem nu vrem, nici noi nu o să plecăm de aici, nici Rusia din vecinătatea noastră. Facem parte din blocuri politico-militare diferite. E limpede lucrul ăsta. Așa, ca o reflecție personală, ce ironică e viața și istoria. Până în `99 (în anul 1999, prin decizia președintelui României Emil Constantinescu, aviația NATO a primit drept de survol deasupra României pentru a lovi ținte din fosta Iugoslavie, condusă la acel moment de Slobodan Milosevici. În urma acestei decizii, România a primit oficial invitația de a adera la NATO, al cărui membru a devenit în anul 2004, n.red.), a trebuit să suportăm doctrina Truman (proiect lansat de președintele SUA Harry S. Truman, în anul 1947, care prevedea apărarea Greciei și Turciei de instaurarea de regimuri comuniste și care a lansat conceptul de containment, apărare a statelor cu regimuri politice necomuniste de o intervenție ideologică sau militară a URSS, n.red.), acum am început s-o aplicăm. Suntem membri ai aplicării doctrinei Truman, da, pentru că am trecut de partea cealaltă a baricadei. Acum, dumneavoastră să nu vă închipuiți că marile puteri nu discută, nu au canale de comunicare deschise.

Protejându-ne interesele pe care le avem în zonă, va trebui să ținem căi de comunicare deschise cu Rusia, și eu cred că diplomația românească ar trebui să se implice mai mult în zona asta (…). Deci, indiferent de interesele pe care le avem la un moment dat și chiar dacă sunt divergente în zonă, totdeauna, canalele de comunicare trebuiesc ținute deschise (…). Știți, Henry Kissinger, celebrul politician american, a introdus pentru prima dată noțiunea de „constructive ambiguity“. Adică măcar asta să păstrăm. Să păstrăm canalele deschise, da, de discuție, chiar dacă nu avem decizii comune, dar măcar să le amânăm. Constructive ambiguity. Ar trebui să găsim motive și să inițiem dialoguri pe diferite teme. Pentru că, încă o dată, nu avem nici un interes, în momentul de față, să fim extrem de ostili cu ei. Dacă alții pot, putem și noi”, spunea Vergil Chițac într-un interviu acordat în 2016.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Mâncarea românească pe care Papa Francisc a adorat-o. L-a impresionat chiar la vizita făcută în țara noastră
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
Playtech.ro
Ce este permisul de conducere internațional. Cum îl obții rapid în România, unde îl poți folosi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Proiectul odios al lui Ceaușescu, în care au murit peste 400 de români, din nou funcțional
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Obiectul din România care a fost pus în sicriul Papei Francisc
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Sicriul Papei Francisc, sărutat la ieșirea din Bazilica Sf. Petru. Gestul de la slujba de înmormântare care a emoționat o lume întreagă
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi locuri pe care nu ai voie să parchezi. Amenzi de până la 1.500 de lei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte