Vergil Chițac, primarul Constanței care candidează la al doilea mandat, declarații șocante în urmă cu câțiva ani despre Rusia: „Nu avem niciun interes să fim extrem de ostili cu rușii”

Vergil Chițac se pregătește să candideze pentru un nou mandat la Primăria Constanța. Ofițerul de marină retras, care a fost rectorul Academiei Navele ”Mircea cel Bătrân” și a făcut și un curs de perfecționare în Geopolitică și geostrategie, Securitate națională și euroatlantică, făcea o serie de declarații șocante în urmă cu câțiva ani, când se referea la Rusia, punctând că "nu avem nici un interes să fim extrem de ostili cu rușii".
Filip Stan
29 mai 2024, 14:28
Vergil Chițac, primarul Constanței care candidează la al doilea mandat, declarații șocante în urmă cu câțiva ani despre Rusia:

Vergil Chițac și-a depus candidatura pentru un nou mandat la finalul lunii aprilie. ,,Mi-am depus candidatura pentru al doilea mandat. Viitorul nostru stă în lucrările pe care le facem în oraș și în investițiile pe care le-am început. Am început aceste investiții care s-au lăsat extrem de mult așteptate și trebuie sa le continuăm. Acesta este motivul pentru care mi-am depus candidatura pentru al doilea mandat. Sunt convins că odată cu finalizarea lucrărilor se va schimba și fața orașului. Nu am o miză personală, eu nu mai am ce demonstra în viață și nici nu mi-am propus asta”, a transmis primarul Vergil Chițac.

Cine e Vergil Chițac, primarul Constanței

Vergil Chițac s-a născut în comuna Istria, din județul Constanța, într-o familie modestă, iar la cinci ani s-a mutat alături de părinți în orașul Constanța. A absolvit Liceul Militar de Marină, iar facultatea a făcut-o în Galați, Facultatea de Nave, cu specializarea Arhitectură navală. După ce și-a terminat studiile, a primit repartiția la Institutul de Marină din Constanța unde a devenit asistent universitar la catedra de Tehnologie și Mecanica Navei. Rezultatele din anii de studiu nu i-au adus doar un loc de muncă, ci și un loc în Partidul Comunist. Cu toate că a fost racolat de comuniști, Chițac a spus că nu a fost racolat și de Securitate.

„Nu a existat niciodată, nicio încercare să mă racoleze cineva să devin informator sau… sub nici o formă. Nu am avut nicio funcție în partid. Am fost simplu membru. Tata era membru de partid, mama nu. Tata a fost membru de partid, într-adevăr, dar fără funcție”, a spus el într-un interviu.

Vergil Chițac, declarații șocante despre Rusia

În contextul situației tensionate cu Rusia, reamintim ce spunea Vergil Chițac în 2016, atunci când se referea la Rusia. Primarul Constanței spunea la acea vreme că nu există niciun motiv pentru care România ar trebui să fie ostilă vecinului estic, ci dimpotrivă, ar trebui „să găsim motive și să inițiem dialoguri, iar diplomația românească să se îndrepte în această zonă”.

„Vrem nu vrem, nici noi nu o să plecăm de aici, nici Rusia din vecinătatea noastră. Facem parte din blocuri politico-militare diferite. E limpede lucrul ăsta. Așa, ca o reflecție personală, ce ironică e viața și istoria. Până în `99 (în anul 1999, prin decizia președintelui României Emil Constantinescu, aviația NATO a primit drept de survol deasupra României pentru a lovi ținte din fosta Iugoslavie, condusă la acel moment de Slobodan Milosevici. În urma acestei decizii, România a primit oficial invitația de a adera la NATO, al cărui membru a devenit în anul 2004, n.red.), a trebuit să suportăm doctrina Truman (proiect lansat de președintele SUA Harry S. Truman, în anul 1947, care prevedea apărarea Greciei și Turciei de instaurarea de regimuri comuniste și care a lansat conceptul de containment, apărare a statelor cu regimuri politice necomuniste de o intervenție ideologică sau militară a URSS, n.red.), acum am început s-o aplicăm. Suntem membri ai aplicării doctrinei Truman, da, pentru că am trecut de partea cealaltă a baricadei. Acum, dumneavoastră să nu vă închipuiți că marile puteri nu discută, nu au canale de comunicare deschise.

Protejându-ne interesele pe care le avem în zonă, va trebui să ținem căi de comunicare deschise cu Rusia, și eu cred că diplomația românească ar trebui să se implice mai mult în zona asta (…). Deci, indiferent de interesele pe care le avem la un moment dat și chiar dacă sunt divergente în zonă, totdeauna, canalele de comunicare trebuiesc ținute deschise (…). Știți, Henry Kissinger, celebrul politician american, a introdus pentru prima dată noțiunea de „constructive ambiguity“. Adică măcar asta să păstrăm. Să păstrăm canalele deschise, da, de discuție, chiar dacă nu avem decizii comune, dar măcar să le amânăm. Constructive ambiguity. Ar trebui să găsim motive și să inițiem dialoguri pe diferite teme. Pentru că, încă o dată, nu avem nici un interes, în momentul de față, să fim extrem de ostili cu ei. Dacă alții pot, putem și noi”, spunea Vergil Chițac într-un interviu acordat în 2016.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Obiectele pe care să nu le ții niciodată în dormitor. Îți strică somnul și nu te lasă să te odihnești
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Zelenski şi-a anunţat demisia! Renunţă la postul de preşedinte fără părere de rău. Avertisment pentru NATO
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep va întări poziția României ca lider în producția de gaze din UE
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!