Corpul de control a descoperit că CNADNR a renunţat, din 2013, să realizeze auditul cu ARR, deşi Legea 256/2008 prevede că evaluarea de impact asupra siguranţei rutiere şi auditul de siguranţă rutieră se realizează la cererea CNADNR adresată Autorităţii Rutiere Române, în baza unui contract de prestări servicii.
În cadrul contractului, ARR trebuie să desemneze un auditor de siguranţă rutieră care să realizeze auditul.
„Corpul de Control a constatat că, în lipsa normelor de aplicare ale Legii nr. 256/2008, CNADNR nu a întocmit un contract cu ARR şi a introdus obligativitatea realizării auditului de siguranţă rutieră în caietul de sarcini pentru licitarea proiectelor. Astfel, pentru toate lucrările efectuate în perioada 2013 – 2015 au fost întocmite rapoarte de audit de siguranţă rutieră, realizate de către auditori aflaţi pe lista agreată de ARR”, a menţionat Ministerul Transporturilor, într-un comunicat.
Auditorii aveau certificarea necesară, însă nu aveau un contract cu Autoritatea Rutieră Română pentru lucrările respective, a constatat Corpul de control.
Situaţia s-a schimbat de la începutul acestui an, astfel că în 2016 auditurile de siguranţă rutieră s-au realizat prin contract între ARR şi CNADNR, la tarife mult mai mici.
„Spre exemplu: tariful pentru auditarea autostrăzilor şi drumurilor noi, stabilit în 2011 era de 50.000 de euro/km, în 2015 a fost redus la 1.500 euro/km. În prezent modul de calcul al tarifului a fost regândit în totalitate şi urmează a fi publicat în Monitorul Oficial”, a precizat ministerul.
În plus, la sfârşitul acestui an se vor organiza cursuri pentru certificare a noi auditori de siguranţă rutieră, pentru prima dată după opt ani, iar toţi auditorii de siguranţă rutieră vor fi verificaţi pentru a se constata dacă a fost afectată independenţa auditorului faţă de antreprenor.