Verighetele conțin mai multe bacterii decât un capac de toaletă. Ce metale țin microbii la distanță

Verighetele pot conține mii de colonii de bacterii mai ales dacă le purtăm constant și nu le curățam. Contrar părerii generale, spălatul mâinilor nu este de ajuns pentru a curăța și inelele de pe degete.
Ruxandra Rădulescu
10 nov. 2021, 20:54
Verighetele conțin mai multe bacterii decât un capac de toaletă. Ce metale țin microbii la distanță

Verighetele din aur conțin crăpături ascunse care adăpostesc sute de mii de colonii bacteriene care nu dispar chiar dacă ne splălăm bine mâinile.

Specialiștii spun că și după spălarea mâinilor, bijuteriile conțin un nivel al bacterilor de 10 ori mai ridicat decât cel de pe suprafața pielii. Pentru majoritatea oamenilor trec luni sau chiar ani de zile fără să își curețe bijuteriile.

Mai multe studii au arătat că pielea de sub inele conține mai multe bacterii decât cea de pe degetele fără inele, potrivit Centers for Disease Control.

Studiile au descoperit, de asemenea, că concentrația de microorganisme crește odată cu numărul de inele purtate. Persoanele care poartă inele au pe piele mai multe bacterii înainte și după spălarea mâinilor, comparativ cu cei care nu agreează acest accesoriu.

Unii cercetători spun că purtarea unui singur inel simplu nu crește numărul total de bacterii de pe mâini.

Charlene Wolf-Hall, profesor la Universitatea de Stat din Dakota de Nord și șef al departamentului de științe veterinare și microbiologice, a ajutat la testarea diferitelor inele și alte piese de bijuterii pentru a obține o estimare aproximativă a câte bacterii se agață de acele suprafețe strălucitoare.

„Nimic nu este steril, mai ales pielea și degetele noastre. Nu ar trebui să ne așteptăm ca bijuteriile noastre să fie sterile, indiferent de cât le-am curăța.Verighetele pentru femei și verighetele mamei, care aveau cele mai multe colțuri și crăpături, au fost de departe „cele mai murdare Au avut mult mai multe colonii bacteriene decât cerceii, colierul sau ceasul pe care le-am testat.

Verigheta mea avea un număr estimat de bacterii de 175.000. Prin comparație, inelul soțului meu avea un număr de 13. Lucrează în domeniul sănătății și își freacă mâinile (și inelul) cu spumă antibacteriană pe tot parcursul zilei. Inelul lui este, de asemenea, mult mai neted decât al meu și are mult mai puține crăpături.”, a declarat cercetătoarea.

Wolf-Hall a spus că ar fi necesare mai multe cercetări pentru a determina de ce inelul ei are mai puține bacterii decât al meu, dar designul inelelor și diferitele moduri în care oamenii își curăță mâinile sunt influențate de numărul de bacterii.

April Pearson din Casselton, o mamă a patru băieți care a fost de acord să ne lase să-i testăm verigheta, a fost surprinsă să afle câte bacterii pândeau pe inelul ei, mai ales că îl albise recent după ce a îngrijit un copil bolnav.

„Este groaznic”, a spus ea. „Crezi că o curăți când te speli pe mâini cu săpun.”

Katie Steig din zona rurală Casselton, care lucrează ca farmacist și are doi copii, ne-a lăsat și ea să-i testăm inelele.

„Mă spăl pe mâini cu apă și săpun mult, dar toate acele colțuri și colțuri sunt ascunzișuri perfecte”, a spus ea.

Verighetele femeilor și verighetele mamei păreau să aibă un număr similar de bacterii de aproximativ 175.000. Aceasta este mai mult decât numărul de bacterii găsite pe cărucioarele de cumpărături, tastaturile computerelor și banii, potrivit articolelor din Chicago News Tribune și pe ranker.com.

Verighetele, mediu prielnic pentru bacterii. Argintul și cuprul țin microbii la distanță

Materialul din care este făcută bijuteriile poate face, de asemenea, diferența. Unele metale, cum ar fi argintul și cuprul, sunt toxice pentru bacterii, a spus Wolf-Hall.

Un inel de argint pe care l-am testat (care era și destul de neted) avea doar șapte colonii de bacterii, chiar dacă proprietarul său a spus că nu îl curăță și nu îl scoate niciodată.

Un scaun de toaletă a avut un număr de bacterii de 1.201 de colonii, un blat de bucătărie a avut 1.736, iar un mâner de ușă a avut 8.643, conform cercetărilor efectuate de Charles Gerba, profesor la departamentul de științe ale solului, apei și mediului la Universitatea din Arizona.

Principalul lucru de reținut atunci când comparăm bijuteriile cu un coș de cumpărături este că bacteriile găsite în locuri publice provin din multe surse diferite, inclusiv alimente crude și adesea bacterii fecale, a spus Gerba. Diferența dintre asta și verigheta cuiva este că „pielea este încărcată cu bacterii, dar un coș de cumpărături nu ar trebui să fie pentru că sursele sunt diferite”, a spus el.

Nici Pearson, mama care sta acasă, nici Steig, farmacistul cu doi copii, nu au spus că știind cât de multe bacterii sunt pe bijuteriile lor, probabil că ar schimba frecvența cu care le-au curățat.

„Nu cred prea mult în gelurile antibacteriene pentru mâini și alte lucruri”, a spus Steig. „Cred că utilizarea excesivă a produselor antibacteriene duce de fapt la mai multe boli, deoarece omorâm toate bacteriile bune.”

De asemenea, Steig își scoate toate bijuteriile atunci când manipulează medicamente sensibile, a spus ea.

Codurile alimentare limitează bijuteriile pe care le pot purta persoanele care pregătesc mâncare. Spitalele locale au, de asemenea, limitări, deși diferite departamente au cerințe diferite. La Sanford Health, de exemplu, reglementările sălii de operație impun ca toate bijuteriile să fie îndepărtate. În zonele generale de îngrijire a pacienților, Essentia Health este permis un inel pe mână.

Wolf-Hall spune că este o idee bună să vă curățați periodic bijuteriile, mai ales dacă lucrați cu alimente sau dacă bijuteriile vor fi în contact direct cu persoane care sunt imunodeprimate, cum ar fi copiii mici, bătrânii, femeile însărcinate sau persoanele bolnave.

Cu toate acestea, numărul de bacterii găsite pe bijuterii nu trebuie să ne îngrijoreze, a spus ea.

„Foarte puțin în lumea noastră este steril. Există microorganisme peste tot și pur și simplu trăim cu ele și asta este normal și natural și nu trebuie să ne fie frică. Când vine vorba de răspândirea bolii, este vorba despre controlul nivelului de risc”, a spus ea. „Avem o mulțime de bacterii normale pe pielea noastră, așa că nu suntem sterili în niciun caz și multe dintre aceste bacterii contribuie de fapt la sănătatea pielii noastre.”

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
În ce să prăjești chiftelele dacă vrei să-ți iasă delicioase și pufoase. Acesta e timpul corect de gătire
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea și Băsescu. Ce au făcut departe de ochii tuturor: I-a dat pe...
Playtech.ro
Cutremur în România, în urmă cu puţin timp! Panică în aceste oraşe
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Ciorbă de lobodă. Varianta ardelenească
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Echipament obligatoriu în orice mașină. Toți șoferii trebuie să îl aibă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns