Legislația prevedea, până acum, că numai agricultorii care dețin acte de proprietate pentru terenurile respective pot primi autorizația de cultivare a plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope, iar pentru aceasta nu era prevăzut explicit că se eliberează anual și nici un termen limită pentru eliberare. De asemenea, în ultimii ani, comasarea terenurilor în cadrul exploatațiilor s-a făcut și prin utilizarea suprafețelor agricole sub formă arendă, concesiune, asociere în participaţiune, etc., iar pe terenurile utilizate sub aceste forme, cultivarea plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope, precum cânepa, nu a fost posibilă.
Actul normativ adoptat introduce în categoria potențialilor beneficiari ai autorizației pentru cultivarea cânepei și pe cultivatorii care utilizează terenul în baza altor acte doveditoare decât actul de proprietate.
Autorizația pentru cultivarea plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope se eliberează anual, de către direcțiile județene pentru agricultură;
De asemenea, Hotărârea mai conține, printre prevederi transmiterea directă a datelor statistice de către direcțiile pentru agricultură județene către formațiunea centrală de combatere a traficului și consumului ilicit de droguri din cadrul IGP.
Modificările propuse nu constituie un impediment în monitorizarea culturilor de plante ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope, pentru acestea existând o procedură clară de raportare, verificare și control, efectuată de către instituțiile abilitate.
Creșterea numărului potențialilor cultivatori de cânepă pentru ulei și fibră autorizați va asigura accesul acestora la schemele de plăți, inclusiv la sprijinul cuplat care se acordă în perioada 2015-2020. Se creează, astfel, oportunități pentru extinderea suprafețelor cultivate cu cânepă pentru ulei și fibră și creșterea veniturilor fermierilor din zone cu constrângeri naturale. Totodată, se creează premise pentru noi locuri de muncă în sectoarele de producție și procesare a cânepei pentru ulei și fibră.