Directorul Spitalului Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri medical al unităţii sanitare a declarat luni că prognosticul este rezervat şi în cazul maistrului militar, însă medicii sunt „relativ optimişti”.
„Prognosticul este foarte rezervat la pilot. La celălalt pacient este un prognostic rezervat, suntem relativ optimişti”, a spus dr. Cristian Niţescu.
El a precizat că operaţia de luni a pilotului a durat trei ore, pacientul comportându-se „normal” în timpul acesteia.
„Am excizat suprafaţa de arsură de gradul III cu care a venit la internare, de circa 38%. Am excizat din aceasta 30% şi am acoperit-o cu grefe de la el în proporţie de 10% şi grefe din banca de piele în proporţie de 20%. Sperăm ca starea lui să se îmbunătăţească”, a afirmat directorul medical, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, în următoarele zile pilotul ar putea fi detubat. Niţescu a precizat că pilotul prezenta arsuri pe toracele posterior, toracele lateral, abdomen lateral, fesă dreapta şi faţă posterioară braţ drept.
Cristian Niţescu a subliniat că pilotul nu prezenta arsuri de căi aeriene. „Căile respiratorii nu au fost implicate. Nu are arsuri de căi aeriene. Corpul străin am reuşit să-l scoatem sâmbătă prin bronhoscopie. Din punct de vedere pulmonar e momentan bine”, a spus Niţescu.
Medicul a adăugat că probabil pilotul va fi operat din nou în cursul săptămânii viitoare.
În ceea ce priveşte celălalt militar aflat la Spitalul de Arşi, maistrul militar, directorul medical al instituţiei a spus că leziunile acestuia sunt în proporţie covârşitoare de grad intermediar. Medicul şi-a manifestat speranţa ca majoritatea rănilor să se vindece fără operaţie. „Este posibil să-l operăm miercuri pe feţele dorsale ale mâinilor sau poate doar la o mână. La mâna stângă situaţia părea mai bună. Este posibil ca arsura să nu fie profundă”, a explicat Niţescu.
Un elicopter militar model IAR-330 PUMA s-a prăbuşit, vineri dimineaţă, la limita dintre judeţele Sibiu şi Mureş, la bordul elicopterului aflându-se zece persoane. Opt militari au murit şi doi au fost răniţi în accident. Parchetul Militar a demarat o anchetă în cazul tragediei aviatice din Sibiu, iar duminică începe audierea martorilor.
CITEŞTE ŞI Mărturie cutremurătoare a tatălui unuia dintre cei 8 militari morţi în tragedia aviatică din Sibiu
Epava elicopterului a fost ridicată şi dusă într-un hangar de la unitatea din Câmpia Turzii, de acolo de unde a plecat aeronava. Anchetatorii vor continua şi audierile. Sunt foarte mulţi martori care au văzut elicopterul în zbor. Unii spun chiar că pilotul a încercat să aterizeze pe un stadion comunal din zonă şi a deschis trenul de aterizare, dar s-a răzgândit şi a continuat zborul.
ELICOPTER PRĂBUŞIT SIBIU. Vineri dimineaţă, înainte să se urce la bordul elicopterului IAR-330 PUMA, maistrul militar Dorin Filip a vorbit la telefon cu logodnica sa. „Era pe drum, mi-a zis că e vreme foarte rea, mi-a zis că are emoţii, că nu îi vine să plece. O zis că refuză să nu meargă, trebuie pentru asta s-a… asta e meseria lui”, a spus Marinela Păcurar, logodnica militarului, potrivit evz.ro.
„La anul urma să facem nuntă, păcat, păcat, un suflet extraordinar, un copil foarte bun, avea toate calităţile din lume, a fost ca şi copilul nostru”, a spus Elena Păcurar, mama logodnicei.
Sicriele cu trupurile celor opt militari decedaţi au fost aduse duminică pe platoul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu unde a avut loc un ceremonial în onoarea lor. La ceremonie a participat preşedintele ales Klaus Iohannis şi ministrul Apărării Naţionale, comandantul unităţii militare de la Câmpia Turzii, dar şi oficialităţi locale şi reprezentanţi ai armatei.
Klaus Iohannis a ajuns în jurul orei 14.00, ţinând în mână o candelă pe care a aşezat-o într-un loc special amenajat, unde şi celelalte oficialităţi au depus candele.