Cei doi copii transferaţi luni din Teleorman la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti nu au SHU.
„Niciunul dintre ei nu are SHU. (…) Este vorba de doi copii: un copil din Zimnicea în vârstă de doi ani și jumătate, un băiețel care are verotoxină pozitivă și care a avut scaune diareice. În condițiile acestea, toată lumea s-a speriat să nu fie debutul unui sindrom hemolitic-uremic. Lucrurile stau foarte bine, evoluția lui este foarte bună, nu are niciun fel de semn clinic sau biologic de boală. Cel de-al doilea este din Turnu Măgurele, este un copil în vârstă de șapte luni care a venit în cursul serii (de luni — n.r.) și el pentru scaune diareice cu sânge. El nu are verotoxină pozitivă și toți parametrii clinici și biologici sunt normali. În cazul ambilor copii se infirmă sindromul hemolitic-uremic”, a precizat medicul, potrivit Agerpres.
În ceea ce privește copilul din Mioveni și unul dintre copiii aduși de la Fetești, Mihaela Bălgrădean a spus că aceștia se simt bine și cel mai probabil în zilele următoare vor părăsi spitalul.
„Atât puștiul de la Mioveni, cât și primul copil de la Fetești care consumase supa de pui se simt bine și probabil că vor părăsi spitalul în zilele următoare”, a spus medicul.
Potrivit prof. dr. Bălgrădean, singurul copil care are probleme „serioase încă de boală” este fetița din Fetești, care necesită dializă peritoneală, dar și alte tratamente.
„Singurul copil care rămâne aici și rămâne cu probleme serioase încă de boală este fetița care a consumat carne din sarmale, a cărei stare nu este foarte bună, care are SHU tipic, ce va necesita probabil încă zile lungi de dializă peritoneală, alte tratamente care să încerce să amelioreze toată această simptomatologie care este pe mai multe planuri proastă”, a afirmat medicul.
Mihaela Bălgrădean a subliniat că misiunea medicilor de la Spitalul „Marie Curie” este de a salva vieți, iar aspectele epidemiologice, infecțioase sau de vaccinologie „nu se leagă strict de această activitate”.
În opinia sa, cauza bolii nu este legată de vaccinuri, ci de regulile de igienă.
„Cauza acestei boli nu se leagă de vaccinuri. Cauza acestei boli se leagă în primul rând de reguli de igienă, că primul diagnostic este unul preventiv. Trebuie să avem grijă ce dăm să mănânce copiilor pe care îi creștem. (…) De ce s-au îmbolnăvit cei mai mici? Pentru că această boală este caracteristică — este vorba de SHU tipic, cel care este dat de o toxină enteroinvazivă, de o toxină enterohemoragică și care afectează copilul începând de la vârsta de cinci luni și până la 3 ani — 3 ani și jumătate. Atunci când această toxină este conținută în principal într-un aliment care nu este adecvat vârstei respective. Despre aceasta este vorba, nu este adecvat nici ca mod de preparare, nu este adecvat nici ca intenție de alimentație”, a explicat medicul.
Citeşte şi: Procurorul general al României, despre moartea bebeluşilor din Argeş: „Nu putem face mare lucru”