Veste bună înainte de austeritatea din 2025. Unii angajaţi au încasat 40 de lei în plus la salariu

Înainte de preconizata austeritate, cu îngheţarea tuturor veniturilor şi reducerea masivă de cheltuieli din banul public, unii salariaţi s-au bucurat de majorări pe final de an 2024.
Filip Stan
30 dec. 2024, 10:22
Veste bună înainte de austeritatea din 2025. Unii angajaţi au încasat 40 de lei în plus la salariu

Bani în plus la salariu! Finalul anului a adus previziuni sumbre, dar a venit şiu cu unele veşti bune, însă doar pentru anumiți angajați. Pe lângă faptul că salariul mediu crește de anul viitor, în cazul în care Guvernul nu decide altceva, ceva majorări au avut loc şi pe final de an.

Taxe 2025. Cu cât se vor scumpi benzina şi motorina de anul viitor, decizia care aruncă în aer preţurile la carburanţi

Mai exact, conform celor mai recente cifre statuistice publicate, angajații din România au primit 40 de lei în plus pe lângă salariu. Mai exact, se pare că salariul mediu net a înregistrat în luna octombrie o creștere de 40 de lei, ajungând la 5.268 lei.

Cifrele centralizate la nivel național arată că această creștere este de 0,8% comparativ cu luna septembrie marchează o evoluție semnificativă, iar în raport cu aceeași lună din 2023, câștigul salarial mediu net a crescut cu 12,3%.

Dacă ar fi să vorbim despre salariu mediu brut pe de altă parte, acesta a fost de 8.612 lei. Acest lucru înseamnă de asemenea oc creștere semnificativă, mai exact cu 59 de lei mai mult decât luna precedentă.

Creșterea anuală a salariului net indică o majorare semnificativă a puterii de cumpărare, având un indice al câștigului salarial real de 107,3% comparativ cu octombrie 2023.

Taxele care se dublează din ianuarie 2025. Acești români sunt obligați să plătească 3500 de lei la stat

Ce angajați s-au bucurat cel mai mult de majorări de salariu în a doua parte a acestui an? Se pare că din nou, sectoarele cu cele mai mari câștiguri sunt IT și servicii informatice, cu un salariu mediu net de 11.541 lei net.

Totuși nu sunt singurele. Mai exact, creșteri semnificative au înregistrat fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice,  extracția minereurilor metalifere, extracția cărbunelui superior și inferior, dar și fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice.

INS: Pensia medie lunară a crescut cu 6,4% în trimestrul III, la 2.582 lei, faṭă de trimestrul precedent

Numărul mediu de pensionari a fost de 4,965 milioane persoane, în trimestrul III 2024, în scădere cu 6.000 de persoane faţă de trimestrul II 2024, arată datele Instutului Naţional de Statistică (INS). Pensia medie lunară a fost de 2.582 lei, în creṣtere cu 6,4% faṭă de trimestrul precedent.

”În trimestrul III 2024: numărul mediu de pensionari a fost de 4965 mii persoane, în scădere cu 6.000 persoane faţă de trimestrul II 2024; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.597.000 persoane, în scădere cu 2.000 persoane faṭă de trimestrul precedent; pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.- plătite de casele de pensii) a fost de 2.582 lei, în creṣtere cu 6,4% faṭă de trimestrul precedent”, arată datele INS.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 2459 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,5% (comparativ cu 50,4% în trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 105,1%.

Trimestrul III 2024 comparativ cu trimestrul III 2023

Comparativ cu trimestrul III al anului precedent numărul mediu de pensionari a scăzut cu 14.000 persoane, iar cel al categoriei aparţinând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 4.000 persoane.

Pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, cu 22% , respectiv cu 22,5%.

Trimestrul III 2024 comparativ cu trimestrul II 2024

Numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 6.000 persoane faţă de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în scădere cu 2.000 persoane.

Pensia medie lunară ṣi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut faṭă de trimestrul precedent, cu 6,4% ṣi respectiv cu 7,3%.

Trimestrul III 2024

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,6% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, dintre pensionarii de asigurări sociale, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent, reprezentând 80,2%, urmaţi de pensionari cu pensiile de urmaş cu o pondere de 9,6% şi de pensionari cu pensii de invaliditate, care au reprezentat 8%.

În categoria pensionarilor de asigurări sociale, cele mai mici ponderi le-au avut pensionarii cu pensii anticipate parţial, cu o pondere de 2,1% şi pensionarii cu pensii anticipate, a căror pondere a fost de numai 0,1%.

Raportul dintre numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti şi judeṭul Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Vaslui, respectiv la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1.255 de lei (1.945 lei în judeţul Botoṣani, 1.968 lei în judeṭul Vrancea, 1.978 lei în judeṭul Giurgiu faţă de 3.200 lei în judeṭul Hunedoara, 3.117 lei în Municipiul Bucureşti ṣi 2.897 lei în judeṭul Gorj).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG3nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în trimestrul III 2024, a fost de 1.072.200 persoane, din care: – 973.600 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 21,2% din totalul pensionarilor din această categorie; – 93.800 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 65,3% din totalul acestora; – 4.800 persoane din sistemul militar, reprezentând 2,2% din totalul acestei categorii.

 

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Destinația exotică cu plaje de vis și temperaturi perfecte în aprilie. Este locul perfect pentru relaxare și aici pare că timpul stă pe loc
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Stațiunea balneoclimaterică din România care e mereu plină de turiști români și străini. Aici ai tot ce îți trebuie, apa termală este nemaipomenită. “Ne-a uimit cu calitatea foarte înaltă a serviciilor”
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Devine interzis pentru românii care stau la bloc. Trebuie să anunțe cu cel puțin 30 de zile înainte
Playtech.ro
Cine își serbează onomastica de Florii. Lista completă a numelor și semnificația lor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Sfaturile unui fost ofițer KGB pentru Europa: „Nu trebuie să mai fie pasivă. Are toate atuurile pentru a zdrobi Rusia ca pe un gândac”| INTERVIU
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Horoscop sâmbătă, 12 aprilie 2025: Taurii se gândesc la viitor
Spynews
Armin Nicoară a fost alături de soția lui, Claudia Puican, în timpul nașterii. Cum s-a simțit când și-a văzut băiatul: „Sunt fericit”
Evz.ro
România încearcă să evite dezastrul. Decizie disperată luată de autorități
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Mireasa a ajuns pe patul de spital după ce viitorul soț a fugit cu mama ei chiar înainte de nuntă. Banii și bijuteriile au dispărut
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
A treia recalculare a pensiilor. Majorări de 1.000 de lei, până de Paște, anunțate de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii