Marţi, 28 februarie, se va lansa sesiunea de primire a proiectelor în cadrul Programului Operațional Regional 8.3.A.1 – Creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale destinate persoanelor vârstnice.
Sesiunea de depunere a proiectelor va fi lansată la ora 12:00 și va fi deschisă pentru șase luni, respectiv până la data de 28 august 2017, la ora 12:00. Depunerea proiectelor se va realiza exclusiv online, în cadrul aplicației electronice Mysmis.
Perioada de depunere a proiectelor poate fi redusă în cazul în care bugetul apelului este consumat mai devreme. Pentru a fi selectate pentru finanțare, proiectele vor parcurge etapa de evaluare a conformității administrative, dar și a eligibilității cererilor de finanțare. Ulterior, proiectele vor fi evaluate din puncte de verere tehnic și financiar, primind un punctaj.
În primele trei luni ale sesiunii, doar proiectele ce au obținut peste 70 de puncte vor fi selectate pentru finanțare, iar, în cazul în care bugetul nu va fi consumat integral, proiectele cu un punctaj cuprins între 50 și 69 de puncte vor primi finanțare în lunile următoare.
Se vor finanța doar următoarele tipuri de servicii sociale:
Pentru a fi eligibil, proiectul trebuie să demonstreze că nevoia pentru aceste servicii este motivată de starea de sărăcie, de excluziune socială, sau altă situaţie de vulnerabilitate. Vor avea prioritate zonele marginalizate, localităţile mici şi zonele rurale.
În cadrul acestui apel de proiecte se vor finanța doar reabilitarea, modernizarea, extinderea, dar și dotarea infrastructurii de servicii sociale. Nu se vor finanța centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice.
Potrivit avocatnet.to, sunt eligibile doar șapte regiuni de dezvoltare din România, respectiv: Nord-est, Sud-est, Sud Muntenia, Sud-vest Oltenia, Vest, Nord-vest, Centru.
Proiectele de finanțare vor putea fi depuse doar de următoarele categorii de solicitanți eligibili:
Solicitantul de finanţare sau unul dintre parteneri trebuie să fie, la data depunerii proiectului, furnizor de servicii sociale acreditat în condiţiile legislaţiei naţionale aplicabile în vigoare şi să aibă o vechime de cel puţin un an de la înfiinţare.
Solicitanții vor avea la dispoziție un buget total de 26,79 milioane euro, defalcat pe cele șapte regiuni de dezvoltare amintite mai sus, în funcție de nevoile identificate la nivelul fiecăreia.
Valoarea eligibilă a unui proiect este stabilită în funcție de tipul, dar și de numărul de servicii sociale pe care își propune să le ofere persoanelor vârstnice. Astfel, în cazul în care proiectul își propune doar un singur tip de serviciu social, valoarea eligibilă trebuie să fie cuprinsă:
între 50.000 și 150.000 euro cu TVA pentru unități de îngrijire la domiciliu;
între 100.000 și 500.000 euro cu TVA pentru centre de zi;
între 100.000 și 500.000 euro cu TVA pentru cantine sociale.
Atunci când solicitantul vrea să includă două servicii sociale în cadrul proiectului, valoarea eligibilă va fi cuprinsă:
între 100.000 și 700.000 euro cu TVA pentru centru de zi și unitate de îngrijire la domiciliu;
între 100.000 și 700.000 euro cu TVA pentru cantină socială și unitate de îngrijire la domiciliu;
între 100.000 și 900.000 euro cu TVA pentru centru de zi și cantină socială.
Proiectele care vor include toate cele trei tipuri de servicii sociale la dispoziția persoanelor vârstnice vor avea o valoare eligibilă cuprinsă între 100.000 și 950.000 euro cu TVA.
Beneficiarii vor trebui să asigure o finanțare proprie de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, restul fondurilor fiind asigurate din bugetul de stat (în procent de 13%), dar și din fonduri europene (în procent de 85%).