Tratamentul revoluţionar constă într-o terapie cu ultrasunete de înaltă frecvenţă care „focalizează” numai tumoarea şi o distrug. Astfel, bărbaţii ar putea fi trataţi fără a mai sta în spital după operaţie şi fără riscul producerii neplăcutelor efecte secundare sau complicaţii după această intervenţie, aşa cum se întâmplă în tratamentele clasice, informează publicaţia britanică The Telegraph, în ediţia online.
Studiul făcut de specialişti asupra noii tehnologii – HIFU (High Intensity Focused Ultrasound)- a arătat că aceasta oferă „rezultatul perfect”, care constă în absenţa efectelor secundare majore şi dispariţia tumorii după 12 luni de tratament, în 9 din 10 cazuri de cancer de prostată. Tratamentele clasice -intervenţia chirurgicală şi radioterapia- oferă acest rezultat numai în jumătate din cazurile de cancer de prostată.
Tehnologia HIFU oferă posibilitatea selecţiei tumorilor chiar şi de dimensiunea unui bob de orez din glandă şi „ţintirea” acestora cu ultrasunetele care sunt aerse şi distruse prin acest procedeu.
Din studiul condus de specialistul Hashim Ahmed, de la University College London Hospitals NHS Foundation Trust şi University College London, realizat pe un eşantion de 41 de bărbaţi suferinzi de cancer la prostată, a rezultat că 95% dintre ei s-au vindecat total de cancer după 12 luni şi numai unul din zece a suferit de impotenţă, dar niciunul nu s-a ales cu incontinenţă.
Specialiştii informează că vor urma şi alte studii mai extinse asupra noii tehnologii de combatere a cancerului de prostată şi că această terapie ar putea deveni rutină în sistemul de sănătate publică (din Marea Britanie, deocamdată, n.r.) în cel mult 5 ani.