Veste bună pentru BOLNAVII DE CANCER. La „Victor Babeş” se poate efectua de acum un set de analize

Bolnavii de cancer pot beneficia de acum de un tratament personalizat, graţie unui proiect implementat de către Institutul Naţional "Victor Babeş" cu sprijinul fondurilor europene, proiect derulat în cadrul unei campanii lansate de Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Consiliul Uniunii Europene.
Alina Costache
24 nov. 2014, 11:17
Veste bună pentru BOLNAVII DE CANCER. La

Proiectul PersoTHER a fost demarat în 2010 şi a primit o finanţare de 5,4 milioane de lei, din care peste 4,6 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.

„Este un proiect de cercetare în care am experimentat metode noi pentru diagnosticul şi prognosticul tumorilor maligne, dar şi pentru a stabili care dintre pacienţi sunt potriviţi pentru un anumit tip de tratament. La ora actuală se urmăreşte ca tratamentul să fie personalizat. De aceea se cheamă PersoTHER – terapie personalizată – fiecare pacient are nevoie de un anumit tratament pentru că tipul lui de boală cere un anumit tip de tratament. Înainte nu se putea stabili acest lucru şi toată lumea primea chimioterapie, radioterapie, la grămadă. Acum este această tendinţă de personalizare a tratamentului şi noi în anatomia patologică, aplicând metodele de biologie moleculară, putem să stabilim ce pacienţi beneficiază şi tipul de tratament”, a declarat pentru AGERPRES Carmen Ardeleanu, manager ştiinţific al proiectului.

Ea a explicat că la nivelul institutului de cercetare „Victor Babeş” se poate efectua de acum un set de analize, parţial susţinute financiar de CNAS, care vor fi prezentate ulterior specialistului oncolog pentru a stabili schema de tratament.

„Noi facem numai diagnosticul, rezultatul îl duce la medicul oncolog care poate vedea că pacientul este sensibil la un anume factor şi aşa va vedea că nu are rost să dea toată gama de chimioterapie. Nu mai trebuie să ducem analizele în Ungaria, Austria, acum se pot face în România”, a spus Ardeleanu.

Prof. Giuseppe Bussolati, conducătorul acestui proiect, a arătat la rândul său că este nevoie de o standardizare a analizelor efectuate în România pentru ca pacienţii să beneficieze de cel mai bun tratament.

„Nivelul cultural al specialiştilor români este foarte avansat pentru că şcolile sunt bune, de cel mai înalt nivel. Ceea ce lipseşte este posibilitatea de selecţionare a tratamentului canceros. Analizele pot stabili cauza acestui diagnostic malign, poate fi din pricina hormonilor estrogeni sau alte cauze. Pentru a face acestea avem nevoie de anumite analize. Noi am făcut un test la nivel naţional pentru a controla dacă aceste analize se fac bine sau nu. Un control al calităţii este esenţial, necesar şi suntem de acord că dacă cineva dă un răspuns greşit, pentru că foloseşte tehnici greşite, atunci tratamentul va fi greşit. Avem nevoie de o standardizare a analizelor pentru cel mai bun tratament posibil”, a declarat pentru AGERPRES Bussolati, profesor în cadrul Universităţii din Torino.

Ministrul delegat pentru cercetare Mihnea Costoiu a mulţumit reprezentanţilor UE pentru acest proiect, subliniind că în ultimii doi ani România a reuşit să aloce bani şi din alte sectoare pentru cercetare şi să crească absorbţia fondurilor europene pe acest domeniu – 1,2 milioane euro.

„Institutul Victor Babeş a performat cu rezultate excepţionale şi indiferent de perioadele grele a reuşit să se menţină în top”, a completat ministrul.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a arătat că ‘în România sunt din ce în ce mai multe proiecte care încep să se finalizeze şi să se deruleze pe bani europeni’, anunţând că în domeniul sănătăţii mai multe proiecte vor fi finanţate din Fondul social european.

Şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Filote, a menţionat că se va axa pe alocarea fondurilor europene în cercetarea de vârf cu scopul ‘inversării fluxului de transfer de creiere dinspre România spre UE’.

„Finanţăm proiecte care îşi propun să păstrăm valorile în ţară sau să importe alte valori şi din statele membre”, a spus Filote.

La evenimentul de încheiere a proiectului au participat ambasadorii a 15 state membre UE, şeful Reprezentanţei în România a Comisiei Europene, Angela Filote, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrul delegat pentru cercetare Mihnea Costoiu.

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană